Wat is diabetes distress?
Diabetes kan je gespannen, boos en somber maken. Dit noemen we diabetes distress. Wat is diabetes distress en hoe ga je ermee om?
In het kort:
- Bij diabetes distress heb je last van verschillende gevoelens. Bijvoorbeeld spanning, boosheid en somberheid.
- Door diabetes distress zorg je vaak minder goed voor jezelf. Of je bent juist heel erg veel bezig met je diabetes.
- Diabetes distress noemen we in het Nederlands: diabetes-specifieke zorgen.
- Praten met een psycholoog kan helpen bij diabetes distress. Deze leert je beter omgaan met je zorgen.
Spanningen, boosheid en somberheid
Diabetes kan zorgen voor stress. Het kan je ook boos, verdrietig of somber maken. Dat is niet vreemd. Diabetes heeft veel invloed op je dagelijks leven. Het is moeilijk hiermee om te gaan. Je wil graag gewoon leven zoals mensen zonder diabetes. Dat kan vervelend voelen. Al die negatieve gevoelens bij elkaar noemen we diabetes distress. In het Nederlands zeggen we ook wel: diabetes-specifieke zorgen.
Hoe ontstaat diabetes distress?
Diabetes heeft invloed op veel dingen in je leven. Dit kan voelen als een last. Het is belangrijk om te weten waar jij het meest verdrietig, boos of gestrest van wordt. Dat kan bijvoorbeeld komen door:
- Zorgen over te hoge en lage bloedglucosewaarden
- Zorgen over complicaties
- Moeite met gezond eten en drinken
- Moeite met goed voor jezelf zorgen
- Te weinig steun van vrienden en familie
Hoge diabetes distress
Een beetje diabetes distress is niet gek. Maar heb je veel last van boosheid of stress door je diabetes? Dat noemen we hoge diabetes distress. Je wordt bijvoorbeeld erg somber, omdat het niet lukt om je glucoses stabieler te krijgen. Vooral mensen die erg precies zijn, hebben hier last van. Of je bent zoveel met je diabetes bezig, dat andere dingen in je leven niet meer lukken. Hoge diabetes distress kan zorgen voor depressieve klachten. Je zorgt dan ook vaak minder voor jezelf. Bekijk meer over voor jezelf zorgen met diabetes.
Lage diabetes distress
Voel je je helemaal niet verdrietig of gestrest door je diabetes? Dan noemen we dat lage diabetes distress. Dat is meestal geen probleem. Het is fijn als je je goed voelt. Maar het is heel normaal om af en toe wel flink te balen van je diabetes. Heb je weinig diabetes distress, maar zorg je niet goed voor jezelf? Dan kan dat komen doordat je vervelende gevoelens wil ontwijken. Je doet alsof je geen last hebt van je diabetes, terwijl dit wel zo is. Dit heb je zelf meestal niet door.
Hulp bij diabetes distress
Heb je klachten van hoge diabetes distress? Praat hier dan over met je zorgverlener. Die kan je tips en adviezen geven. Als het nodig is, stuurt je zorgverlener je door naar een psycholoog. Merkt je zorgverlener dat je lage diabetes distress hebt en niet goed voor je diabetes zorgt? Dan bespreekt je zorgverlener dat met je. Ook dan kan het helpen om met een psycholoog te praten. Dit gebeurt bijvoorbeeld in de groepscursus Diabetes de Baas.
Artikel met medewerking van:
- dr. Giesje Nefs - medisch psycholoog, Radboudumc
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023