Psychische gezondheid

Wat als je je eenzaam voelt met diabetes?

Door diabetes kun je je anders voelen dan anderen. Soms lijkt het alsof je alleen bent met de ziekte. Wat kun je eraan doen?

In het kort:

  • Soms voel je je alleen met diabetes. Bijvoorbeeld als je met vrienden niet kunt praten over je diabetes. 
  • Je kan je ook eenzaam voelen, omdat je iets niet kunt doen door je diabetes. 
  • Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent. Contact met anderen kan hierbij helpen.

Wat is eenzaamheid? 

Bij eenzaamheid mis je goed contact met mensen om je heen. Dit voelt vervelend en je wil graag dat het anders is. Misschien heb je weinig mensen om mee te praten en zou je graag meer vrienden hebben. Het kan ook zo zijn dat je wel genoeg mensen om je heen hebt, maar dat het contact niet goed is. Je kan bijvoorbeeld moeilijk met je vrienden praten. Of je vindt andere dingen belangrijk of leuk in het leven.  

Hoe ontstaat een eenzaam gevoel? 

Eenzaamheid heeft vaak meerdere oorzaken. Hoe ontstaat eenzaamheid? 

  • Je vindt het moeilijk om contact te leggen met andere mensen. 
  • Je hebt te weinig geld om leuke dingen te doen met vrienden of familie. 
  • Je raakt mensen kwijt, bijvoorbeeld doordat je gaat scheiden of verhuizen. 
  • Je kan moeilijk meedoen met activiteiten, door een ziekte of handicap. 

Eenzaamheid door diabetes

Als je diabetes hebt, meet je regelmatig je bloedglucose. Soms spuit je ook insuline. Ook let je meer op wat je eet. Soms moet je met diabetes rustig aan doen, bijvoorbeeld door een hoge of lage glucosewaarde. Mensen zonder diabetes hoeven hier niet op te letten. Je kan je daardoor anders voelen dan anderen. Het is dan moeilijk om met anderen te praten over je diabetes of iets leuks te doen met vrienden. Zo geeft diabetes je een gevoel van eenzaamheid. 

Mentale impact bij diabetes

Diabetes is een onzichtbare ziekte, maar met grote gevolgen. Niet alleen voor je lichaam, ook voor je geest. Hoe geef je diabetes een plek in je leven, en hoe doen anderen dat? Praat erover in deze groep.

Bekijk de gespreksgroep

Gevolgen van eenzaamheid 

Iedereen voelt zich soms eenzaam. Meestal duurt dit maar even en is het geen probleem. Voel je je langer eenzaam en gaat dit niet over? Dan heeft eenzaamheid invloed op je gezondheid. Je kan last krijgen van psychische klachten, zoals een depressie of verslaving. Ook verhoogt eenzaamheid je kans op complicaties bij diabetes. Je krijgt bijvoorbeeld eerder last van een hoge bloeddruk of hartproblemen. En je kunt sneller ziek worden als je eenzaam bent. 

Steun van vrienden en familie 

Het is belangrijk om verschillende mensen om je heen te hebben. Met sommige mensen doe je liever iets leuks. Met anderen kan je juist goed praten. Heb je weinig vrienden of familie om je heen? Dan kan het goed zijn om nieuwe mensen te leren kennen. Dat kan dicht bij huis, bijvoorbeeld door eens te praten met de buurvrouw of buurman. Je kan ook eens een buurthuis of bibliotheek bezoeken in de plaats waar je woont. 

Hulp van je zorgverlener 

Blijf je last houden van een eenzaam gevoel? Praat er dan eens over met je zorgverlener. Een gesprek helpt soms al voldoende. Maar je zorgverlener kent ook plekken waar je terecht kunt als je eenzaam bent. Of plaatsen waar je anderen met diabetes kan ontmoeten. Ook bij jou in de buurt bestaan dit soort plekken. Je bent er van harte welkom. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Giesje Nefs - medisch psycholoog, Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023

Lees meer over Psychische klachten

Volgend artikel