Psychische gezondheid

Omgaan met seksuele problemen

Diabetes heeft lichamelijk en psychisch invloed op je seksualiteit. Gevoelens van schaamte of angst kunnen zorgen voor seksuele problemen. Hoe ga je hiermee om?

In het kort:

  • Diabetes heeft invloed op je seksleven. 
  • Seksuele problemen kunnen lichamelijk en psychisch zijn. 
  • Psychische problemen komen vaak door schaamte of angst. 
  • Een psycholoog kan je helpen met mentale en seksuele problemen.

Seksuele problemen door diabetes

Diabetes heeft veel invloed op je lichaam en je gevoel. Daardoor beïnvloedt het ook je seksleven. Dit kan lichamelijk zijn. Sommige mannen hebben moeite om een stijve penis te krijgen. Vrouwen kunnen last hebben van een droge vagina of een vaginale schimmel. Maar seksuele problemen kunnen ook mentaal zijn. Somberheid of depressieve gevoelens zorgen dan dat seks moeilijk is of dat je er geen zin in hebt. Je kan ook angst krijgen dat seks niet lukt zoals je wil. 

Hoe vaak komen seksuele problemen voor?

Het is niet bekend hoeveel mensen met diabetes last hebben van seksuele problemen. Dit komt omdat er weinig over gesproken wordt. Wel is duidelijk dat mensen met diabetes vaker last hebben van seksuele problemen dan mensen zonder diabetes. Bij mannen met diabetes die ouder dan 50 jaar zijn, gaat het vaak om erectieproblemen. Vrouwen met diabetes hebben vaak minder zin in seks en worden minder snel opgewonden. Zij hebben ook vaker last van depressiviteit. 

Waardoor ontstaan mentale, seksuele problemen? 

Veel seksuele klachten zijn een lichamelijk gevolg van diabetes. Ze ontstaan door hoge bloedglucosewaarden of problemen met de bloedvaten en zenuwen. Maar seksuele problemen kunnen ook psychisch zijn. En lichamelijke en psychische problemen kunnen elkaar versterken. Je kan last hebben van:

  • de mentale last van een ziekte die niet meer weggaat 
  • schaamte voor de ziekte of overgewicht 
  • moeite met technologische apparatuur op het lichaam 
  • angst voor te hoge en te lage bloedglucosewaarden of complicaties 

Hulp bij seksuele problemen

Het kan helpen om te praten over seksuele problemen met je partner. Heb je langer last van seksuele problemen? Bespreek dit dan met je zorgverlener. Als je fysieke klachten hebt, kan een seksuoloog of uroloog helpen. Bij psychische klachten, kan je zorgverlener je doorverwijzen naar een psycholoog. Die onderzoekt hoe je klachten ontstaan en waarom ze niet weggaan, en helpt je met een oplossing.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Giesje Nefs - medisch psycholoog, Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023

Lees meer over Psychische klachten

Volgend artikel