Psychische gezondheid

Relatieproblemen door diabetes

Diabetes heeft invloed op hoe jij je voelt en wat je doet. Je partner of gezin kan hier last van hebben. Hoe ga je daarmee om?

In het kort:

  • Diabetes kan zorgen voor spanningen tussen jou en je partner of gezin. 
  • Mensen om je heen kunnen te angstig of betrokken zijn of je diabetes juist negeren. 
  • Praten helpt om problemen in je relatie op te lossen. 
  • Soms is relatietherapie nodig bij een coach of psycholoog. 

Wat zijn relatieproblemen? 

Diabetes heeft invloed op jouw eigen leven, maar ook op het leven van mensen om je heen. Je partner of gezin ziet veel van jou en je diabetes. Je diabetes kan de relatie met je partner of gezin moeilijker maken. Er ontstaan dan veel spanningen in huis. Dit noemen we relatieproblemen. 

Wat merk je in je relatie? 

Heb je veel last van wisselende bloedglucosewaarden? Of vind je het moeilijk om te gaan met je diabetes? Of slaap je bijvoorbeeld erg slecht door je diabetes of spanning? Daar kun je niet altijd iets aan doen. Maar mensen om je heen kunnen zich grote zorgen om je maken. Of zelfs bang zijn dat er iets misgaat met je. Dit laten zij vaak op twee manieren zien:

  • Ze zijn te betrokken. Mensen om je heen letten dan heel veel op je. Het voelt alsof ze jou steeds controleren, als een soort politieagent. Dit kan erg irritant zijn. 
  • Ze negeren je diabetes. Mensen om je heen vragen dan nooit meer hoe het met jou en je diabetes gaat. Het voelt alsof ze geen interesse hebben in je. Terwijl ze juist veel zorgen om je hebben. Dit kan erg eenzaam voelen. 

Praten met elkaar helpt 

Merk je dat de relatie met je partner of gezin slechter wordt? Dan is het goed daarover te praten. Zij kunnen in een gesprek vertellen hoe het komt dat ze bezorgd zijn. Jij kan vertellen hoe dat voor jou voelt. Door te praten kom je vaak samen al tot oplossingen. Het kan voor je partner of kinderen ook fijn zijn meer te leren over diabetes. En wat jou helpt bijvoorbeeld bij een hoge of lage bloedglucose. 

Relatietherapie 

Soms is meer met elkaar praten niet genoeg. Dan heb je hulp van anderen nodig. Relatietherapie bij een coach of psycholoog kan helpen. Vaak heb je meerdere gesprekken waar jij en je partner of gezin bij zijn. Samen met de psycholoog kijken jullie naar wat je van elkaar verwacht. Ook maak je in relatietherapie vaak afspraken om thuis beter met elkaar te praten. Het belangrijkste is dat je meer begrip krijgt voor elkaar. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Giesje Nefs - medisch psycholoog, Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023

Lees meer over Psychische klachten

Volgend artikel