Psychische gezondheid

Chronische vermoeidheid bij diabetes

Diabetes kan zorgen voor vermoeidheid. Sommige mensen blijven heel erg moe. Dit noemen we chronische vermoeidheid. Wat is dit precies?

In het kort:

  • Ben je langer dan een half jaar erg moe? Dan heb je misschien chronische vermoeidheid. 
  • Chronische vermoeidheid komt vaker voor bij mensen met diabetes type 1. 
  • Ben je vaak erg moe? Praat hier dan over met je zorgverlener. Die helpt je verder. 

Moe van diabetes 

Leven met diabetes kost veel energie. Je kan er erg moe van worden. Dit is niet altijd een probleem. Maar ben je langere tijd erg moe? Dan heb je misschien chronische vermoeidheid. Dit heeft veel invloed op je dagelijks leven. Je kan je dagelijkse activiteiten dan niet meer doen zoals normaal. 

Wat is chronische vermoeidheid? 

Ben je langer dan zes maanden heel erg moe? Dan noemen we dat chronische vermoeidheid. Chronisch betekent dat je ergens langere tijd last van hebt. Je doet bijna niets meer op een dag, omdat dat niet lukt. Iedereen kan last krijgen van chronische vermoeidheid. Het komt wel veel vaker voor bij mensen met diabetes type 1. Ongeveer 40% van de mensen met diabetes type 1 is chronisch moe. Ook mensen met andere typen diabetes hebben vaker chronische vermoeidheid. 

Leven met diabetes kan moeilijk zijn. Het is goed om te letten op je mentale gezondheid en voldoende rust en ontspanning in je dagelijkse leven op te nemen..

Waarom ben je zo moe? 

Lichamelijke klachten kunnen je moe maken. Dit komt ook soms door hoge of lage glucosewaarden. Maar chronische vermoeidheid komt vaak door psychische klachten. Leven met diabetes zorgt dan voor veel stress. Mensen die chronisch moe zijn, hebben vaak depressieve gevoelens. Ook denken ze dat ze niet goed voor hun diabetes zorgen. En ze hebben het idee dat ze niks kunnen doen aan hun vermoeidheid. 

Hulp bij chronische vermoeidheid 

Blijf je lange tijd heel erg moe? Bespreek dit dan met je zorgverlener. Die kan je verder helpen. Soms is het fijn om met een psycholoog te praten. Die kan kijken of je vermoeidheid bijvoorbeeld komt door een depressie. Voor mensen met diabetes type 1 is er ook Dia-fit. Dit programma doe je online en bestaat uit opdrachten en gesprekken met een therapeut. Hierbij leer je hoe je om kan gaan met vermoeidheid. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Giesje Nefs - medisch psycholoog, Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023

Lees meer over Psychische klachten

Volgend artikel