Leefstijl en voeding

Stress en ontspanning

Diabetes en stress gaan niet goed samen. Zorg goed voor jezelf met minder stress en genoeg ontspanning. Bekijk hoe je dit aanpakt. 

In het kort

  • Stress hoort bij het leven, maar niet de hele dag door. 
  • Lang stress hebben kan je bloedsuikerwaarden in de war brengen. Die worden hoger, of juist lager. Dit verschilt per persoon. 
  • Lang stress hebben maakt het vaak moeilijk om gezond te leven. 
  • Goed omgaan met stress en genoeg ontspanning hebben? Dat kun je leren. 
  • De belangrijkste tip: maak tijd vrij voor wat jij leuk vindt om te doen! Dat geeft ontspanning en je kunt stress beter aan. 

Bloedsuiker in de war 

Iedereen heeft momenten van stress. Dat is niet erg, het hoort bij het leven. Maar de hele tijd een gevoel van stress hebben is niet goed. Je lichaam en je geest blijven dan gespannen. Stress kan je bloedsuikerwaarden in de war brengen. Je bloedsuiker kan lager worden, of hoger. Dat verschilt per persoon. 

Wat gebeurt er bij stress? 

Bij stress komen er extra stresshormonen in je lichaam. Als deze hormonen langere tijd in je lichaam blijven, lijkt het erop dat je minder goed gaat reageren op insuline. Je bloedsuikerwaarden kunnen dan omhooggaan of omlaag.

Klachten bij stress 

Stress die lang duurt kan klachten geven, zoals geen zin hebben om iets te doen of de hele tijd moe zijn. Je kunt ook sneller boos of verdrietig worden. Ervaar je veel stress door je diabetes? Bekijk dan hier meer informatie over diabetes distress 

Veel stress hebben maakt gezond leven lastig

Lang stress hebben maakt het moeilijk om gezond te blijven leven. Je hebt eerder trek in ongezonde dingen, zoals snacks, alcohol of een sigaret. En je let vaak minder op of je genoeg beweegt. En of je genoeg ontspanning neemt. Je weet wel dat een gezonde leefstijl belangrijk is, maar het interesseert je gewoon minder. Het voelt allemaal meer als overleven dan als leven. Gelukkig zijn er veel manieren om je stress te verminderen.

Diabetes verandert je dagelijks leven. Wat kan helpen bij het accepteren van je diabetes?

Goed ontspannen kun je leren 

Ontspanning is heel belangrijk om een fijn gevoel over je leven te hebben. De belangrijkste vraag is eigenlijk: wat vind je leuk om te doen? De ene persoon vindt het heerlijk om een puzzel te leggen. De andere persoon ontspant door naar muziek te luisteren of creatief bezig te zijn. Er zijn ook veel manieren om te leren hoe je ontspanning goed in je leven brengt en ook in je leven houdt.

Slaapproblemen en diabetes 

Heb je slaapproblemen? Je bent zeker niet de enige. Maar liefst 1 op de 5 mensen in Nederland heeft slaapproblemen. Een slechte nacht heeft invloed op je glucosewaarden en je dagelijks leven. > Bekijk meer informatie over slaapproblemen

Mindfulness

De oefeningen van mindfulness helpen je om je aandacht te richten op waar je mee bezig bent. Dus echt ervaren wat je op dat moment aan het doen bent. Deze oefeningen zijn heel fijn als je veel piekert over de toekomst of over het verleden. Zo blijf je meer in het hier en nu. Dan wordt het gemakkelijker om te genieten van het moment. > Bekijk meer over mindfulness

Artikel met medewerking van:

  • dr. Mariska Brinkers - huisarts en kaderarts diabetes

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 6 april 2023

Lees meer over Leefstijl

Volgend artikel