Psychische gezondheid

Diabetes de Baas

Goed voor je diabetes zorgen is lastig. Mensen met diabetes type 1 hebben vaak last van stress. Het groepsprogramma Diabetes de Baas kan dan helpen.

In het kort:

  • Diabetes de Baas is een groepscursus voor volwassenen met diabetes type 1. 
  • Het programma bestaat uit meerdere bijeenkomsten. In de bijeenkomsten ga je met andere mensen met diabetes type 1 in gesprek. 
  • Met Diabetes de Baas ontdek je wat je moeilijk vindt. Ook leer je hoe je dit kunt oplossen. 

Wat is Diabetes de Baas? 

Diabetes de Baas is een cursus die je met een groep doet. De groep bestaat uit 8 tot 10 deelnemers. Iedereen heeft diabetes type 1. De cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten. Een psycholoog en een diabetesverpleegkundige leiden Diabetes de Baas. 

Wie kan meedoen? 

Diabetes de Baas is bedoeld voor volwassenen met diabetes type 1. De cursus is ontwikkeld door de afdeling Diabetes Mentaal van Amsterdam UMC. De cursus wordt daar ook aangeboden. Maar ook in andere ziekenhuizen kan je meedoen aan Diabetes de Baas. Wil je deelnemen aan de cursus? Bespreek dit dan met je zorgverlener. Die kan je meer informatie geven. Voor deelname krijg je een gesprek om kennis te maken met de behandelaren. Je praat in dat gesprek over hoe de cursus je kan helpen.  

Wat is het doel van de cursus? 

Diabetes type 1 zorgt voor stress. Je wil normaal leven en het is moeilijk om tegelijk goed voor je diabetes te zorgen. Diabetes de Baas helpt bij het vinden van een goede verdeling. In de cursus leer je beter omgaan met je diabetes. En hoe je kunt vertellen over je ziekte, op je werk of bij vrienden. Ook leer je hoe je niet te moe of gestrest wordt van diabetes type 1. Je wordt dus de baas over je eigen diabetes. 

Wat levert Diabetes de Baas op? 

Mensen die meedoen aan Diabetes de Baas merken vaak snel wat het doet. Deelnemers zijn na de cursus minder gestrest en ze hebben minder depressieve gevoelens. Ook zorgen ze beter voor zichzelf en hun diabetes. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Giesje Nefs - medisch psycholoog, Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023

Lees meer over Psychische zorg

Volgend artikel