Psychische gezondheid

Verslavingen en diabetes

Een verslaving en diabetes is geen goede combinatie. Een verslaving kan zorgen voor wisselende glucosewaarden en meer complicaties. Hoe ziet een verslaving eruit? 

In het kort:

  • Als je verslaafd bent, kan je niet meer zonder drugs, medicijnen of alcohol. 
  • Een verslaving ontstaat vaak niet op één moment. Als je iets steeds meer en vaker gebruikt, wordt het een verslaving. 
  • Een verslaving heeft invloed op je bloedglucosewaarden en verhoogt de kans op complicaties. 
  • Bij een ernstige verslaving heb je hulp nodig van een speciale verslavingskliniek.

Wat is een verslaving? 

Als je verslaafd bent, kan je niet meer zonder iets. Vaak raak je verslaafd aan iets waar je een ontspannen of fijn gevoel van krijgt. Dit noemen we genotmiddelen. Je kan bijvoorbeeld verslaafd zijn aan sigaretten, alcohol of drugs. Je verslaving neemt een groot deel van je leven in. Een verslaving ontstaat niet opeens. Als je iets langer en vaker gebruikt, kan je verslaafd worden.

Hoe kan je verslaafd raken? 

Een verslaving ontstaat vaak in verschillende stappen. Het begint vaak met iets uitproberen: je neemt bijvoorbeeld één keer een sigaret of drinkt alcohol op een feestje. Als je steeds meer en vaker iets gebruikt, dan wordt het een gevaarlijke verslaving. Je verslaving wordt steeds belangrijker. Het krijgt steeds meer invloed op je leven. Je bent dan een groot deel van de dag bezig met hoe en wanneer je weer iets kan gebruiken.

Hoe vaak komt een verslaving bij diabetes voor? 

Meer dan twee miljoen Nederlanders hebben een verslaving. Mensen met diabetes zijn voor sommige verslavingen meer of minder gevoelig. Dat zit zo:

  • Mensen met diabetes type 1 gebruiken net zo vaak alcohol en drugs als anderen. 
  • Mensen met diabetes type 2 drinken minder vaak alcohol dan anderen. Zij zijn ook minder vaak verslaafd aan alcohol en drugs. 
  • Mensen met diabetes type 2 zijn vaker verslaafd aan pijnstillers dan anderen. Dit komt waarschijnlijk doordat zij vaker pijn hebben, bijvoorbeeld door neuropathie. Dit is een probleem met de zenuwen. 

Wat doet een verslaving met diabetes? 

Als je veel alcohol of drugs gebruikt, heeft dit invloed op je bloedglucosewaarden. Alcohol zorgt vaak voor lagere glucosewaarden. Drugs zoals wiet zorgen vaak voor hogere glucosewaarden. Hierbij ontstaat ook vaker een ketoacidose. Een verslaving kan ook zorgen voor meer complicaties bij diabetes. Drugs hebben ook invloed op hoeveel je voelt. Door sommige drugs voel je hypo's en hypers minder goed. En met drugs kan het moeilijker zijn om voor jezelf te zorgen. 

Hulp bij een verslaving

Als je een verslaving hebt, is het lastig om hulp te zoeken. Als je zorgverlener denkt dat je een verslaving hebt, bespreekt die dat met je. Denk je dat je verslaafd bent? Dan kan je dit met je arts bespreken. Die kan je doorsturen naar een psycholoog. Een psycholoog onderzoekt of je een verslaving hebt. Als je verslaafd bent, heb je een behandeling nodig. Soms ga je vaak naar een verslavingskliniek. Hier hebben ze de kennis om jou van je verslaving af te helpen. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Giesje Nefs - medisch psycholoog, Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023

Lees meer over Psychische klachten

Volgend artikel