Psychische gezondheid

Angst bij diabetes

Diabetes heeft veel invloed op je dagelijks leven. De gevolgen van de ziekte kunnen zorgen voor angst. Hoe ontstaat angst en welke angsten bestaan er?

In het kort:

  • Met diabetes ben je zelf verantwoordelijk voor je behandeling. Dit kan je bang maken. 
  • Bij gevaar is het gezond om angst te voelen. Voel je angst als er geen gevaar is? Dan heb je misschien een angststoornis. 
  • Er bestaan verschillende soorten angst. Bij diabetes kan je bijvoorbeeld last krijgen van hypo-angst, angst voor complicaties, of spuit- en prikangst. 

Hoe ontstaat angst bij diabetes? 

Leven met diabetes is soms moeilijk. Hoge en lage bloedglucosewaarden kunnen grote gevolgen hebben. Hierbij gaat het ook om de kans op complicaties. Ook ben je met diabetes vooral zelf verantwoordelijk voor je dagelijkse behandeling. Je moet bijvoorbeeld regelmatig prikken en spuiten. Dit kan leiden tot erge angst.

Angstproblemen of angststoornis 

Angst bij diabetes is normaal. Toch kan het erg lastig zijn. Bijvoorbeeld als je geen insuline durft te spuiten, omdat dit soms pijnlijk is. De angst komt, doordat je lichaam denkt dat er gevaar is. Als je daardoor bijvoorbeeld geen insuline meer spuit, heb je een angstprobleem. Je kan ook bang zijn voor iets terwijl er geen gevaar is. Dit noemen we irreële angst of een angststoornis. 

Hoe groot is de kans op een angststoornis? 

Niet iedereen met diabetes krijgt last van angst of een angststoornis. Mensen met diabetes hebben 20% meer kans op een angststoornis dan andere mensen. Dit gaat om alle soorten angst, dus niet alleen om angsten die bij diabetes kunnen horen. De kans op een angststoornis is groter als je altijd al angstig in het leven staat. Of als je vaker dwangmatig gedrag hebt. Dit betekent dat je vaak dezelfde dingen moet doen van jezelf.

Soorten angst bij diabetes 

Mensen met diabetes krijgen vaak een angst die past bij de ziekte. Het kan dan gaan om: 

  • Hypo-angst. Bij een lage bloedglucose kan het voelen alsof je de controle over je lichaam verliest. Of je bent bang voor een ernstige hypo, waarbij je misschien naar het ziekenhuis moet. Dit kan leiden tot angst voor hypo's. 
  • Angst voor andere aandoeningen. Bijna iedereen met diabetes is bang voor andere aandoeningen. Bijvoorbeeld voor problemen met je ogen, bloedvaten of nieren door je diabetes. Dit is niet altijd een probleem. Maar het kan veel invloed hebben op je dagelijks leven, omdat je je erge zorgen maakt. 
  • Spuitangst en prikangst. Spuiten en prikken is belangrijk in de behandeling van diabetes. Als je hier bang voor bent, heb je spuit- of prikangst. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Giesje Nefs - medisch psycholoog, Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023

Lees meer over Psychische klachten

Volgend artikel