Psychische gezondheid

Trauma's bij diabetes

Het is belangrijk om heftige gebeurtenissen in je leven te verwerken. Als je dit niet doet, kan dat zorgen voor negatieve gevoelens. Dit noemen we trauma's. Ook diabetes kan zorgen voor trauma's.

In het kort:

 • Na een heftige gebeurtenis kan je last krijgen van boosheid, angst en eenzaamheid. Als dit langere tijd aanhoudt, noemen we dit een trauma. 
 • Een trauma zorgt vaak voor stress. Dit heeft invloed op je bloedglucosewaarden. 
 • Als je een trauma niet goed verwerkt, kan je last krijgen van negatieve gevoelens. Maar bijvoorbeeld ook van erge dromen of herbelevingen. 
 • Heb je psychische klachten die passen bij een trauma? Dan is het goed dit te bespreken met je zorgverlener. Die kan je verder helpen. 

Hoe ontstaat een trauma bij diabetes?

Heftige gebeurtenissen in je leven met diabetes kunnen zorgen voor stress en vervelende gevoelens. Iets wat in het verleden gebeurt, zorgt dan op een later moment voor problemen. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan: 

 • nadat je de diagnose diabetes krijgt 
 • door een ernstige hypo 
 • als je last krijgt van complicaties

Na zo'n gebeurtenis kan je je erg boos, angstig, verdrietig of eenzaam voelen. Of je krijgt bijvoorbeeld last van erge dromen of herbelevingen. Als dit langere tijd blijft, noemen we het een trauma. Het is belangrijk om dit te bespreken met je zorgverlener. Die kan zorgen dat je hulp krijgt als dat nodig is.

Invloed van trauma's op je diabetes

Een trauma zorgt vaak voor chronische stress. Je kan niet meer echt ontspannen. Dit heeft invloed op je bloedglucosewaarde. Je lijf maakt stresshormonen. Deze zorgen ervoor dat je bloedglucosewaarden stijgen. Stress kan er ook voor zorgen dat je minder met je diabetes bezig bent of bijvoorbeeld alcohol of drugs gebruikt. Ook dit heeft invloed op je bloedglucosespiegel. 

Hoe herken je een trauma bij diabetes? 

Een trauma bij diabetes heeft dezelfde kenmerken als een trauma door een andere gebeurtenis. De gevoelens hieronder kunnen betekenen dat je last hebt van een trauma:

 • Je ervaart sterke, negatieve gevoelens, zoals erge angst, boosheid en eenzaamheid. 
 • Je kunt je dagelijkse bezigheden niet goed volhouden. Werken of naar school gaan is bijvoorbeeld moeilijk. 
 • Je hebt last van erge dromen. Of je beleeft de vervelende gebeurtenis in je hoofd steeds opnieuw.

Niet iedereen krijgt deze klachten na een trauma. Het kan zijn dat je geen klachten of andere klachten krijgt. Iedereen gaat anders om met een heftige gebeurtenis. 

Behandeling van een trauma

Heb je klachten die passen bij een trauma? Dan is het goed dit te bespreken met je zorgverlener. Die kan je doorsturen naar een psycholoog als dat nodig is. Met een psycholoog kijk je hoe je trauma ontstaan is. Soms vraagt een psycholoog je om een stressdagboek bij te houden. Hierin schrijf je per dag op welke momenten je last hebt van stress of negatieve gevoelens. Een psycholoog leert je daarna manieren om beter om te gaan met je trauma. 

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) bij diabetes

Als je een trauma niet goed verwerkt, kan je last krijgen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Dit kan ook jaren na de heftige gebeurtenis ontstaan. Bij PTSS heb je vaak last van herbelevingen en nare dromen. Ook vermijd je moeilijke situaties en ben je erg gespannen. Het is moeilijk om iets te doen op een dag. PTSS gaat ook vaak samen met schulden, erge eenzaamheid en grote problemen op school of je werk.  

Behandeling bij PTSS 

Een psycholoog stelt vast of je last hebt van een posttraumatische stressstoornis. Als je PTSS hebt, kan een uitgebreide behandeling bij een psycholoog nodig zijn. De psycholoog werkt op verschillende manieren, bijvoorbeeld met EMDR. Bekijk hier meer over psychische zorg.

Artikel met medewerking van:

 • dr. Giesje Nefs - medisch psycholoog, Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023

Lees meer over Psychische klachten

Volgend artikel