Psychische gezondheid

Wat als je het lastig vindt om voor je diabetes te zorgen?

De behandeling van diabetes doe je vooral zelf, maar soms lukt dat niet. Je hebt dan bijvoorbeeld even geen zin in je diabetes. Misschien kan een psycholoog je helpen. 

In het kort:

  • Bij diabetes moet je dagelijks goed voor jezelf zorgen, maar soms lukt dat niet zo goed. 
  • Als je minder goed voor jezelf zorgt, merk je dit vaak aan hogere glucosewaarden. 
  • Soms kan een gesprek met een psycholoog helpen om weer beter voor jezelf te zorgen. 

Soms lukt het gewoon niet

Bij diabetes doe je de dagelijkse behandeling vooral zelf. Dit heet zelfzorg. Maar soms lukt de zelfzorg niet zo goed. Dan gebeurt er bijvoorbeeld dit: 

  • Je meet je glucosewaarde minder vaak dan je zou willen. 
  • Je dient jezelf regelmatig te weinig insuline toe. 
  • Je eet minder gezond dan je zou willen. 

Spanning, boosheid, somberheid

Soms heb je gewoon even geen zin in die hele diabetes. Of je bent heel druk met andere dingen. Je kunt ook last hebben van spanning, boosheid of somberheid. Dit laatste heet diabetes distress. Deze gevoelens maken het moeilijker om goed voor jezelf te zorgen.

Hogere of lagere glucosewaarden 

Als je niet goed voor jezelf en je diabetes zorgt, dan merk je dit vaak aan je glucosewaarden. Deze zijn dan hoger dan normaal. Dit kan voelen alsof je iets fout doet en maakt je moedeloos. Ook kun je je grote zorgen maken over je gezondheid. Misschien ga je dan juist extra op je glucosewaarden letten. En dat zorgt weer voor erge stress. Ook kun je last krijgen van lage bloedglucosewaarden of meer hypo's. 

Wat is een diabetes burnout? 

Je kan erg je best doen om voor je diabetes te zorgen, maar dit merk je niet altijd aan je glucosewaarden. Dat is niet leuk. Je kan dan last krijgen van erge spanning en moedeloos worden. Je bent van lichamelijk en psychisch moe door je diabetes. En het voelt bijvoorbeeld alsof je veel fout doet en dat maakt je erg verdrietig. Dit noemen we een diabetes burnout. Mensen met een diabetes burnout hebben een grotere kans op een depressie. Bekijk hier meer over de diabetes burnout.

Wanneer krijg je last van problemen met zelfzorg? 

Diabetes heb je de rest van je leven. Het kan op ieder moment gebeuren dat je niet zo goed voor jezelf zorgt en even geen zin hebt in je diabetes. Je zorgverlener vraagt minstens 1x per jaar naar je psychische gezondheid. Er is extra aandacht voor net na de diagnose of bij complicaties. Op die momenten is de kans groter dat je moedeloos of gestrest wordt. Sommige mensen hebben gemiddeld meer kans op problemen met zelfzorg:

  • vrouwen 
  • jongeren 
  • mensen met een lage opleiding of laag inkomen 
  • mensen van wie de vader en/of moeder in het buitenland geboren is 
  • mensen die in het buitenland geboren zijn 
  • mensen die naast diabetes last hebben van psychische problemen 

Waar kan je hulp krijgen? 

Je zorgverlener kan vaststellen dat je minder goed voor jezelf zorgt. Soms gaat dit snel weer beter. Als dat niet zo is kan je zorgverlener je doorverwijzen naar een psycholoog. Een psycholoog heeft eerst een gesprek met je om te kijken met welke problemen je zit. Daarna kijken jullie samen wat je wil veranderen en hoe je dit doet. Bekijk meer over psychische zorg bij diabetes.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Giesje Nefs - medisch psycholoog, Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023

Lees meer over Psychische klachten

Volgend artikel