Psychische gezondheid

Voor jezelf zorgen bij diabetes

De behandeling van diabetes doe je zelf. Het is belangrijk je te houden aan afspraken met je arts. Hoe doe je dat?

In het kort:

  • De behandeling van diabetes is vooral je eigen verantwoordelijkheid. 
  • Je maakt afspraken met je zorgverlener over jouw dagelijkse behandeling. 
  • Via je zorgverlener, bij andere mensen met diabetes en op het internet vind je meer uitleg en hulp bij zelfzorg. 

Zelfzorg bij diabetes 

Met diabetes is je dagelijkse behandeling bijna helemaal je eigen verantwoordelijkheid. Dit noemen we zelfzorg. Je gaat af en toe naar een arts, diabetesverpleegkundige of andere zorgverlener. Verder regel je je diabetes vooral zelf. Dit bestaat bijvoorbeeld uit koolhydraten tellen, voldoende bewegen, de juiste medicatie gebruiken en op je glucosewaarden letten. 

Adviezen van je zorgverlener 

Je maakt afspraken met je zorgverlener over wat nodig is voor je behandeling. Je spreekt bijvoorbeeld af hoe vaak je je bloedglucose controleert of hoeveel medicijnen je nodig hebt. Hoe je met deze afspraken omgaat, heet therapietrouw. Je bepaalt zelf hoe goed jij de adviezen opvolgt. Soms vind je andere activiteiten belangrijker dan je diabetes. Dat kan niemand anders voor je bepalen.

De diabetesverpleegkundige of zorgverlener legt uit hoe je de insulinepomp vult met insuline

Waar vind je hulp bij zelfzorg? 

Heb je vragen over je behandeling? Zoek dan eerst contact met je zorgverlener. Een arts of verpleegkundige kan je helpen met advies en uitleg. Als je meer ondersteuning nodig hebt, kunnen jullie samen zoeken naar een oplossing. Ook kan het prettig zijn tips en ervaringen van anderen met diabetes te bekijken. Dit noemen we ook wel lotgenotencontact of peer support. 

Benieuwd hoe andere mensen omgaan met diabetes? Ontdek de ervaringen en kom in gesprek met anderen op het trefpunt van diabetes.nl.

Diabetes is psychisch zwaar 

De gevolgen van diabetes op het dagelijks leven is groot. Het wordt gezien als een van de chronische ziekten die het meest invloed hebben op de psychische gezondheid. Dat is niet voor niets. De ziekte vraagt veel aandacht en je moet veel weten over voeding, bewegen en je lichaam. Met diabetes doe je je behandeling vooral zelf. Maar je hebt niet altijd invloed op hoe het gaat. Gelukkig komen er steeds meer nieuwe behandelingen en technologie die het wat makkelijker maken.  

Verbeteren van zelfzorg 

Voor jezelf zorgen met diabetes kan moeilijk zijn. Wil je anders omgaan met je diabetes? Dan kunnen deze dingen daarbij helpen:

  • Meer kennis. Bij de diagnose diabetes krijg je vaak veel informatie tegelijk. De belangrijkste dingen leer je eerst. Daarna kan het helpen om je verder te verdiepen in diabetes. Je kan je zorgverlener vragen om meer informatie, contact zoeken met anderen met diabetes of verder kijken op diabetes.nl.
  • Psychische hulp. Vind je geen prettige manier voor jezelf om anders om te gaan met je diabetes? Dan kan een coach of psycholoog je helpen. Je zorgverlener kan je hiervoor doorverwijzen. Bekijk hier meer over psychische zorg.
  • Omgeving. Je sociale contacten en de cultuur waarin je opgroeit, hebben invloed op hoe je omgaat met je diabetes. Voel je je niet gesteund door mensen in je omgeving? Dan kan het helpen hier met hen over te praten. 

Gesprekskaart Goed op weg met Diatech

Wil je meer weten over glucosesensoren en insulinepompen? Er is nu een online kaart met 9 onderwerpen over technologie. Je ziet er vragen en antwoorden. Deze kaart is ook handig voor een gesprek met je zorgverlener.

Bekijk het artikel

Artikel met medewerking van:

  • dr. Giesje Nefs - medisch psycholoog, Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023