Meer weten over intermittent fasting?
Je vindt meer informatie over intermittent fasting op de website van het Voedingscentrum
Bekijk meer over intermittent fasting op website VoedingscentrumIntermittent fasting betekent letterlijk wisselend vasten (= niet eten). Je eet eerst een tijdje heel weinig, dan weer een tijdje normaal. Is dit een gezond eetpatroon bij diabetes?
In het kort
Intermittent fasting kun je op verschillende manieren doen. Hier zie je 3 manieren die veel mensen gebruiken.
Je wisselt telkens af: 1 dag normaal eten, 1 dag weinig eten, dan weer 1 dag normaal eten, enzovoorts. Op de dag van weinig eten mag je een kwart eten (25%) van wat je normaal eet.
Bij deze manier kies je zelf hoeveel dagen in de week je weinig eet. De rest van de dagen eet je normaal. Je gaat op deze dag dus niet extra veel eten.
Deze manier van eten doe je elke dag. Je eet 16 uur niets, en je eet binnen 8 uur je gewone maaltijden. Bijvoorbeeld: je ontbijt niet, je eet om 12 uur een lunch en nog een maaltijd om 3 uur 's middags. Je avondeten heb je op voor 8 uur 's avonds. Je eet niets vanaf 8 uur 's avonds tot 12 uur de volgende dag.
Intermittent fasting kan een manier zijn om gewicht te verliezen of op gewicht te blijven. Het grote voordeel van dit eetpatroon is dat er duidelijke regels zijn over wanneer je wel en niet mag eten. Voor het gewichtsverlies helpt het extra als je gezond eet. En niet te veel, in de uren dat je wel mag eten.
Onderzoek bij mensen met diabetes type 2 laat zien dat intermittent fasting even goed werkt als een dieet met minder calorieën. Het heeft ook positieve invloed op cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerwaarden. Maar het is niet duidelijk of dit komt door deze manier van eten, of door het verliezen van gewicht. Hier is meer onderzoek voor nodig.
Er bestaat nog weinig onderzoek naar de gevolgen van intermittent fasting bij diabetes type 1. Door niets te eten kun je een hypo krijgen, als de insuline niet goed is afgestemd. Er kan dan een gevaarlijke situatie ontstaan. Je moet nooit zomaar beginnen met intermittent fasting.
Wil je starten met intermittent fasting? Vraag dan om begeleiding van een diëtist en van je zorgverlener. Dit is belangrijk omdat je medicijnen (insuline) anders worden. En zo weet je zeker dat je genoeg belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. De zorgverzekering betaalt de kosten van een diëtist als je diabetes hebt. Je hebt een verwijsbrief voor de diëtist nodig van je huisarts.
Je vindt meer informatie over intermittent fasting op de website van het Voedingscentrum
Bekijk meer over intermittent fasting op website VoedingscentrumVraag jij je ook weleens af: wat kan ik nou beter wel of niet eten? En waarom gaat mijn bloedsuiker de ene keer snel omhoog, en de andere keer niet? Wat is handig om te drinken... Dan is onze serie e-mails over voeding zeker iets voor jou. Met uitleg, tips en recepten.
Meld je gratis aan voor de serie mails over voedingDit zijn de laatste gesprekken over voeding
Artikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 27 april 2023