Leefstijl en voeding

Intermittent fasting

Intermittent fasting betekent letterlijk wisselend vasten (= niet eten). Je eet eerst een tijdje heel weinig, dan weer een tijdje normaal. Is dit een gezond eetpatroon bij diabetes? 
 

In het kort 

  • Bij intermittent fasting eet je afwisselend een tijdje gewoon, en erna een tijdje heel weinig. 
  • Er zijn verschillende manieren. Bijvoorbeeld: je eet 1 dag gewoon, 1 dag heel weinig, dan weer 1 dag gewoon, 1 dag heel weinig, enzovoorts. 
  • Een andere manier is elke dag 16 uur niets eten, en binnen 8 uur je gewone maaltijden. 
  • Onderzoek bij mensen met diabetes type 2 laat zien dat intermittent fasting even goed werkt als een dieet met minder calorieën. 
  • Het is nog niet duidelijk of het gezond is bij diabetes type 1. Te weinig eten kan leiden tot een hypo. Overleg altijd eerst met je zorgverlener. 

Hoe werkt intermittent fasting? 

Intermittent fasting kun je op verschillende manieren doen. Hier zie je 3 manieren die veel mensen gebruiken.

1 dag normaal eten, de dag erna weinig eten 

Je wisselt telkens af: 1 dag normaal eten, 1 dag weinig eten, dan weer 1 dag normaal eten, enzovoorts. Op de dag van weinig eten mag je een kwart eten (25%) van wat je normaal eet.

Een aantal dagen in de week niet of weinig eten 

Bij deze manier kies je zelf hoeveel dagen in de week je weinig eet. De rest van de dagen eet je normaal. Je gaat op deze dag dus niet extra veel eten.

Elke dag 16 uur niet eten, 8 uur wel eten 

Deze manier van eten doe je elke dag. Je eet 16 uur niets, en je eet binnen 8 uur je gewone maaltijden. Bijvoorbeeld: je ontbijt niet, je eet om 12 uur een lunch en nog een maaltijd om 3 uur 's middags. Je avondeten heb je op voor 8 uur 's avonds. Je eet niets vanaf 8 uur 's avonds tot 12 uur de volgende dag. 

Duidelijke regels 

Intermittent fasting kan een manier zijn om gewicht te verliezen of op gewicht te blijven. Het grote voordeel van dit eetpatroon is dat er duidelijke regels zijn over wanneer je wel en niet mag eten. Voor het gewichtsverlies helpt het extra als je gezond eet. En niet te veel, in de uren dat je wel mag eten. 

Intermittent fasting en diabetes type 2 

Onderzoek bij mensen met diabetes type 2 laat zien dat intermittent fasting even goed werkt als een dieet met minder calorieën. Het heeft ook positieve invloed op cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerwaarden. Maar het is niet duidelijk of dit komt door deze manier van eten, of door het verliezen van gewicht. Hier is meer onderzoek voor nodig.

Intermittent fasting en diabetes type 1 

Er bestaat nog weinig onderzoek naar de gevolgen van intermittent fasting bij diabetes type 1. Door niets te eten kun je een hypo krijgen, als de insuline niet goed is afgestemd. Er kan dan een gevaarlijke situatie ontstaan. Je moet nooit zomaar beginnen met intermittent fasting.

Overleg altijd met je zorgverlener

Wil je starten met intermittent fasting? Vraag dan om begeleiding van een diëtist en van je zorgverlener. Dit is belangrijk omdat je medicijnen (insuline) anders worden. En zo weet je zeker dat je genoeg belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. De zorgverzekering betaalt de kosten van een diëtist als je diabetes hebt. Je hebt een verwijsbrief voor de diëtist nodig van je huisarts.

Voeding

Voeding heeft grote invloed op je bloedsuikerspiegel. Gezonde voeding kan je bloedsuikerwaarden meer in evenwicht houden. Hoe maken anderen hun keuzes in eten en drinken? Bekijk de ervaringen en tips in deze groep.

Bekijk de gespreksgroep

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 27 april 2023

Lees meer over Eetpatronen

Volgend artikel