Leefstijl en voeding

Paleodieet

Met het paleodieet eet je weinig koolhydraten. Dat is gezond bij diabetes type 2. Bespreek het wel eerst met je zorgverlener. Bekijk hier meer.

In het kort 

  • Het paleodieet of paleovoeding is een manier van eten met weinig koolhydraten en veel natuurlijke, verse voeding. 
  • Je eet zoals mensen in de oertijd deden, miljoenen jaren geleden. 
  • Onderzoek laat zien dat voeding met weinig koolhydraten gezond is bij diabetes type 2. 
  • Wil je het paleodieet doen? Bespreek dit met je huisarts, want je medicijnen gaan waarschijnlijk anders worden.  
  • Vraag je huisarts ook om begeleiding van een diëtist. Je zorgverzekering vergoedt de kosten van een diëtist als je diabetes hebt.

Wat is het paleodieet? 

Het paleodieet of paleovoeding is een manier van eten met weinig koolhydraten en veel natuurlijke en verse voeding, zoals vlees, vis, groenten, fruit, wortels en noten. Maar je eet geen graanproducten zoals brood en pasta, en geen aardappelen of rijst. Ook geen kaas of melk. Een andere naam is oerdieet of oervoeding. Mensen in de oertijd waren jagers en vissers. Dus geen boeren die velden met graan hadden, of koeien. Met paleovoeding eet je op dezelfde manier als oermensen.

Weinig koolhydraten 

Paleovoeding heeft weinig koolhydraten. Onderzoek laat zien dat voeding met weinig koolhydraten goed is voor de gezondheid bij diabetes type 2. Dit geldt in ieder geval als je een half jaar voeding met weinig koolhydraten binnenkrijgt. Het is nog niet duidelijk of voeding met weinig koolhydraten ook gezond is als je het langer doet dan een half jaar. Hier bestaat nog geen onderzoek over.  

Advies van een diëtist is belangrijk 

Wil je het paleodieet gaan doen? Vraag dan om begeleiding van een diëtist en van je zorgverlener. Dit is belangrijk omdat je medicijnen (insuline) anders worden. Je moet ook zeker weten dat je genoeg belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. De zorgverzekering vergoedt de kosten van een diëtist als je diabetes hebt. Je krijgt een verwijsbrief voor de diëtist van de huisarts.

Waarom het paleodieet? 

Mensen die het paleodieet doen, vinden dat ons lichaam het beste werkt met voeding zoals mensen uit de oertijd binnenkregen. Zij zien gezonde vetten als de belangrijkste brandstof voor het lichaam, niet koolhydraten. In onze voeding zitten volgens hen te veel koolhydraten. Dat is niet gezond, vinden zij. Het kan zelfs de oorzaak zijn van ziekten als diabetes type 2. Dit is hun mening, het is niet duidelijk uit onderzoek of dit echt waar is.

Het verschil met minder koolhydraten eten 

Het paleodieet is iets anders dan minder of weinig koolhydraten eten, zoals koolhydraatbeperkt eten. Dan mag je wel brood, rijst, melk, enzovoorts. Er zijn ook verschillende manieren van weinig koolhydraten eten. > Bekijk hier meer over weinig koolhydraten eten

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 27 april 2023

Lees meer over Eetpatronen

Volgend artikel