Lekkere recepten voor mediterraan eten
Bekijk lekkere en gezonde recepten voor mediterraan eten op de website van het Diabetes Fonds.
Bekijk recepten op website Diabetes FondsDe mediterrane manier van eten is een goede keuze voor mensen met diabetes. Wat is het en waarom is het gezond? Bekijk hier meer.
In het kort
Mediterrane landen zijn de landen rond de Middellandse Zee, dat zijn Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland. Mediterraans eten is de traditionele manier van eten in deze landen. Het zijn eenvoudige maaltijden met veel:
De mediterrane manier van eten is een goede keuze voor mensen met diabetes. Onderzoek laat dit zien. Het kan de bloedsuiker meer in evenwicht houden en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Het is daarom ook een gezond eetpatroon voor mensen zonder diabetes.
Mediterraans eten is gezond omdat je veel groenten, fruit, peulvruchten en volkoren producten eet. Hier zitten veel vitaminen en mineralen in, en ook veel vezels. Vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten in je voeding langzaam veranderen in bloedsuiker. Je bloedsuikerwaarden stijgen dus ook langzaam. Dat maakt de kans kleiner dat de waarden te hoog worden. Bij mediterraans eten hoort ook olijfolie, noten en vis. Hierin zitten veel gezonde (onverzadigde) vetten, die goed zijn voor hart- en bloedvaten.
Veel mensen denken bij mediterraans eten aan pizza’s en pasta's, omdat die uit Italië komen. Maar pizza’s en pasta's horen juist niet bij mediterraans eten. Hier zitten veel ongezonde (verzadigde) vetten in, en ook veel snelle koolhydraten. Deze laten je bloedwaarden snel stijgen.
Bekijk lekkere en gezonde recepten voor mediterraan eten op de website van het Diabetes Fonds.
Bekijk recepten op website Diabetes FondsVraag jij je ook weleens af: wat kan ik nou beter wel of niet eten? En waarom gaat mijn bloedsuiker de ene keer snel omhoog, en de andere keer niet? Wat is handig om te drinken... Dan is onze serie e-mails over voeding zeker iets voor jou. Met uitleg, tips en recepten.
Meld je gratis aan voor de serie mails over voedingArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 27 april 2023