Leefstijl en voeding

Veganistisch eten

Veganistisch eten of plantaardig eten helpt om evenwicht te houden in je bloedglucosewaarden. Het is belangrijk om begeleiding van een diëtist te krijgen.

In het kort 

  • Veganistisch of plantaardig eten betekent dat je geen vlees van dieren eet, en ook geen voedsel waarvoor dieren nodig zijn. Zoals melk, eieren, kaas en honing. 
  • Plantaardig eten heeft positieve invloed op de bloedsuiker bij mensen met diabetes. Onderzoeken laten dit zien. 
  • De glucosewaarden zijn zelfs beter dan bij een eetpatroon met weinig koolhydraten. 
  • Heb je diabetes en wil je plantaardig gaan eten? Doe dit met begeleiding van een diëtist. 

Veganistisch eten = plantaardig eten 

Veganistisch eten wil zeggen dat je alleen plantaardige voeding binnenkrijgt. Je eet geen vlees van dieren en ook geen voedsel waarvoor dieren nodig zijn, zoals melk, eieren, kaas en honing. Plantaardige voeding bestaat uit: 

  • groente en fruit 
  • volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood, roggebrood, volkorenpasta, zilvervliesrijst, havermout
  • peulvruchten, zoals bonen, kapucijners, kikkererwten en linzen
  • voeding met veel zetmeel, zoals aardappelen, zoete aardappelen en cassave

Wanneer ben je een veganist? 

Veganistisch eten is hetzelfde als plantaardig eten. Mensen die zich veganist noemen, eten plantaardig en doen nog meer. Ze gebruiken namelijk ook geen andere producten waar dieren voor nodig waren. Ze dragen bijvoorbeeld geen leer, voor hun kleding of schoenen. En ze gebruiken geen make-up waar dierproeven voor nodig zijn.

Betere glucosewaarden 

Plantaardig eten heeft positieve invloed op de bloedsuiker bij mensen met diabetes. Verschillende onderzoeken laten dit zien. Mensen die een plantaardig eetpatroon volgen krijgen betere glucosewaarden. De glucosewaarden zijn zelfs beter dan bij een eetpatroon met weinig koolhydraten.

Minder kans op diabetes type 2 

Andere onderzoeken laten zien dat veganisten en vegetariërs de helft minder kans hebben op diabetes type 2 dan mensen die vlees eten. Hoe dat komt is nog niet duidelijk. Het kan komen doordat er minder verzadigd vet en cholesterol en meer vezels in plantaardige voeding zitten. Het kan ook komen omdat mensen die plantaardig eten vaak slanker zijn. Ze hebben een lager cholesterolniveau of lagere bloeddruk.

Bekijk het etiket 

In sommige producten zitten ingrediënten die van dieren komen, terwijl je dat niet verwacht. Voorbeelden zijn: 

  • vitamine D3 die aan margarine is toegevoegd: deze vitamine komt vaak van vlees of vis 
  • ingrediënten die van dieren komen in sommige blikgroenten, zoals gelatine 
  • wolvet van schapen in kauwgom 

Gelukkig is er voor veel van deze producten ook een ander product te koop, waar niets van dieren inzit. Bekijk de lijst met ingrediënten op het etiket.

Waar moet je op letten? 

Heb je diabetes en wil je plantaardig gaan eten? Doe dit met begeleiding van een diëtist. > Bekijk meer over het werk van een diëtist Er zijn namelijk een paar vitaminen en mineralen die je misschien te weinig binnenkrijgt. Het gaat om vitamine B12 en de mineralen ijzer en calcium. Je kunt met de diëtist bespreken of het verstandig is om extra vitamine B12 te nemen, als tabletten of druppeltjes.

Voorbeelden van plantaardig eten 

  • Ontbijt: havermout gemaakt met sojamelk, of sojayoghurt met fruit en/of volkoren muesli. 
  • Lunch: een paar volkorenboterhammen of crackers, met hummus, avocado of groentespread. Of een salade maken met bijvoorbeeld spinazie, gegrilde groenten en tofu. 
  • Avondeten: Mexicaanse bonenschotel met mais en avocado. Of een stamppot met zongedroogde tomaat of noten, in plaats van spekjes. 

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 28 april 2023

Lees meer over Eetpatronen

Volgend artikel