Subtypen diabetes type 1

Laatste activiteit: 19 september 2023 7 reacties 4 volgers 1 waardering
13 juni 2023 om 11:26

Van diabetes type 1 bestaan verschillende vormen, ook wel de subtypen of endotypen. Hier wordt momenteel ook veel onderzoek naar gedaan. Dat is belangrijk voor een behandeling op maat, want er is niet één behandeling die voor iedereen werkt. Vroeger was het idee dat diabetes type 1 voor iedereen bijna hetzelfde is. Maar het wordt steeds duidelijker dat er grote verschillen zijn tussen mensen met diabetes type 1. Weten jullie welke subtype je hebt, en hoe pas je je behandeling hier op aan?

Bewerkt op 26 juni 2023 om 12:59

7 reacties

Avatar van Jupiter
14 juni 2023 om 11:32

Belangrijk onderwerp! Ik denk dat mensen met diabetes té vaak met elkaar vergeleken worden. Recentelijk zei een internist (NIET mijn!) nog tegen mij 'diabetes is diabetes', ik kreeg er kippenvel van. De ene persoon heeft gewoon nog best wat restfunctie van de pancreas, de andere niet. Helaas ziet nog niet iedereen dit. DVN heeft recentelijk een webinar over dit onderwerp gehouden, je kunt het terugkijken.

Ik heb op jonge leeftijd diabetes type 1 gekregen. Verder is er nooit aanvullend onderzoek gedaan, ik betwijfel of er ooit anti stoffen zijn geprikt. Als ik even geen insuline heb, piek ik direct. Pomp uitzetten voor douchen gaat goed, maar vanaf 45 minuten stijg ik extreem en eindig ik uiteindelijk boven de 20 mmol/L. Ik ben daarom langwerkende insuline naast mijn HCL-systeem gaan gebruiken. Als nu de basaal door algoritme bij dalende blgl op nul wordt gezet, krijg ik geen extreme blgl stijging meer. Langwerkende insuline naast HCL wordt overigens niet geadviseerd, het zou het algoritme in de war schoppen. Ach, bij mij werkt dit. Mijn internist ondersteunt deze persoonsgerichte zorg ook! Ik denk dat het vooral zoeken is naar wat voor jou werkt. Ik zie de indeling in subtypen meer ter bevestiging van lichamelijke verschillen, minder als volledig antwoord op de best passende therapie per subtype. We zullen zien.

Groet, Jupiter

Bewerkt op 14 juni 2023 om 15:45
23 juli 2023 om 21:59

@Miranda, vind het best lastig om te achterhalen welk subtype ik ben. Wel weet ik dat iemand ben met endotype 1, maar of ik daarbinnen bijvoorbeeld P1 of P3 ben, dat kan ik zelf natuurlijk niet met zekerheid determineren (alhoewel ik denk te neigen naar P1), daar zijn in principe onderzoeken en de inzichten van een arts voor nodig.

Ik heb DM1 op mijn tweede levensjaar (in 1977) gekregen en mijn restfunctie is, net als bij Jupiter hierboven, waarschijnlijk nagenoeg nihil (bij een plotselinge onderbreking van de basaal-toediening van de pomp piek ik ook per direct)... Verder heb ik door een meconium aspiratie syndroom bij de geboorte al mijn hele leven astma(symptomen), i.e. een permanente ontsteking van de bronchiën, en sinds mijn late adolescente microscopische colitis, i.e een langdurige ontsteking van de darmwand. Ik vermoed dan ook stiekem wel dat ik, althans binnen het artikel hierboven, een P1'er ben (dat ik een DM1 heb met hoge ontstekings-concentraties).... Binnen mijn gezin hadden trouwens zowel mijn vader als mijn zus DM1 en de zus van mijn moeder eveneens.

Even kort de kenmerken behorende bij P1 (in relatie tot P3) in de Engelse taal (met een legenda onderaan de pagina):

Bron: A classification and regression tree analysis identifies subgroups of childhood type 1 diabetes, 2022

Inflammatory signatures and insulin autoimmunity were dominant features in subgroups of children aged <8 years at type 1 diabetes diagnosis. Group P1 was distinguished from group P3 in terms of lower frequencies of ketonuria and higher IFNɣ concentrations.

The IFNɣ inflammatory cluster 1 was most prevalent in group P1 and the TNF inflammatory cluster 2 was most prevalent in groups P3 and P1. Moreover, within groups P1 and P3, the C-peptide concentrations were lower in patients with the TNF cluster 2 profile than in patients in the intermediate (cluster 3) and low (cluster 4) inflammatory profiles.

The inflammatory markers were particularly informative. Group P1 included the highest proportion of patients with an IFNɣ inflammatory cluster profile, and over 20% of patients in groups P1 and P3 had a TNF inflammatory profile, which was associated with the lowest C-peptide concentrations in these groups.

Age remained a dominant determinant of the heterogeneity of islet autoantibody-positive patients, including the inflammatory markers. This finding could be relevant to the recent success of anti-TNF therapy in patients with type 1 diabetes, and this may indicate that patients in group P3 or patients with a TNF inflammatory profile may benefit most from such therapy if applied early enough. Similarly, patients from the relatively small group P1 (<5% of patients) may benefit from therapies that interfere with IFNɣ signalling such as JAK/STAT inhibitors and/or anti-TNF therapies.

 

Legenda:
Ketonurie is de aanwezigheid van drie ketonen, met name aceton, acetoacetaat en (hoewel eigenlijk geen keton) betahydroxyboterzuur in de urine).
IFNα is a cytokine essential to a vast array of immunologic processes.
Evidence from human and mouse studies indicates that IFNα plays a key role in enhancing islet expression of HLA-I in patients with T1D, Furthermore, IFNα impairs insulin production through the induction of endoplasmic reticulum stress as well as by impairing
mitochondrial function.
Een 
mitochondrion  is een door twee membranen omsloten celorganel dat, middels het metabole proces van de celademhaling, fungeert als energieomzetter in de eukaryote cel. Cellen met een relatief grote energiebehoefte, bijvoorbeeld spiercellen, hebben een relatief groot aantal mitochondriën in hun cytoplasma.
* TNF, tumour necrosis factor; In people with autoimmune diseases, however, high levels of TNF in the blood can cause unnecessary inflammation, resulting in painful symptoms. TNF is involved with inflammatory conditions such as psoriatic arthritis, rheumatoid arthritis, ulcerative colitis, and Crohn's disease. TNF can also kill certain tumor cells.


Hopelijk wordt dit artikel op een gegeven moment vertaald zodat het leesbaarder is voor een ieder met diabetes type 1 in Nederland....maar desondanks lijkt "zelf dokteren" (alhoewel ik dat hier dus wel gedaan heb) niet heel verstandig om even lichtzinnig te doen...

Verder heb ik de kennis die aan de orde kwam in het webinair van de DVN over de verschillen binnen DM1 nog niet volledig in de vingers om een afgewogen inschatting te maken. Dat kan ik wellicht t.z.t. nog eens proberen: https://dvn.webinargeek.com/webinar/replay/avqggYUoMfKeUgqMcQkIxGBWJprLaPqQfh58sDjN85Y/ Dat was trouwens wel een fijn webinair!

Met groet van Welmoed

Bewerkt op 18 september 2023 om 10:59
17 september 2023 om 13:59

Eerst was ik een typisch geval van type 2 omdat type 1 niet kon (niet genetisch/op jonge leeftijd). Maar al snel kwamen de twijfels want ik had ook niet de karakteristieken van type 2. Toen leek t LADA, maar ook geen antistoffen gevonden na 3 tests. Enige wat ze gevonden hebben is dat mijn alvleesklier minder insuline aanmaakt. En ik weeg nog maar 56kg dus t is meer een gewicht tegen de kilo's op dit moment

Yvonne
Moderator
18 september 2023 om 11:08
Moderator

@Michel, met 56 kilo ben je wel in de vedergewichtklasse. Is het lage gewicht veroorzaakt door te hoge bloedsuikers of is er een andere oorzaak?

18 september 2023 om 21:51

Hey Yvonne, in eerste instantie door te hoge suiker. Bij de diagnose diabetis zat ik op een suiker van 18. Daarna natuurlijk t eten omgegooid: minder suiker, van alles mager etc. Toen eenmaal de suiker zeker nuchter perfect waren mocht ik meer eten..maar ik bleef afvallen. Nu stabiel en een klein beetje bijgekomen maar t gaat maar langzaam. Uit andere onderzoeken is nog niks gekomen, ik wacht nog op scan uitslag van de buik.

Dank voor de interesse in mijn situatie. T is allemaal niet zo erg als andere verhalen die ik hier lees, maar toch is t vooral wachten of zoeken naar antwoorden he

Yvonne
Moderator
19 september 2023 om 11:20
Moderator

Ja, het kan een complexe zaak zijn. Wat bij diabetes met eten en drinken handig is om inzicht te hebben in langzame en snelle koolhydraten. Hier op de website staat een goede uitleg Koolhydraten - diabetes.nl Verder zit in het basispakket van de zorgverzekering 3 uur ondersteuning van een diëtist. Officieel geen verwijzing nodig, maar in de praktijk vinden ze het wel fijn om een verwijsbrief met de diagnose van de huisarts te hebben. Als je in die jouw geval hebt. Of kan je bij de diëtist in het ziekenhuis terecht? Voor je na een diëtist gaat is het handig om een dagboekje met eten en drinken bij te houden, scheelt weer tijd.

19 september 2023 om 21:55

Hey Yvonne, dank voor de info. Ja ik heb support van een diëtiste in t ziekenhuis. Wat helpt is dat ik sinds een week de Freestyle Libre sensor heb. Dat geeft meer inzichten in wat mijn suiker doet gedurende de dag. Ik hoop echter meer op een antwoord van de internist op mijn lage gewicht: als dat weer omhoog gaat hoef ik minder te eten, kan ik weer meer gaan sporten en zal t zeker voorlopig goed gaan met de suiker waardes.