Leefstijl en voeding

Gluten en diabetes

Gluten zijn eiwitten die in graansoorten zitten. Waarom is het gezond om gluten te eten als je diabetes hebt?

In het kort 

  • Gluten zijn eiwitten die in graansoorten zitten als tarwe, rogge, spelt en khorasantarwe (kamut). 
  • Sommige mensen kunnen geen gluten eten omdat gluten hun darmen beschadigen. Deze ziekte heet coeliakie.  
  • Een eetpatroon met gluten maakt de kans kleiner op het krijgen van diabetes type 2. 
  • Als je gluten kunt eten, is het verstandig dat ook te doen.  
  • Er zitten namelijk veel vezels in graansoorten en die houden de bloedsuikerwaarden meer in evenwicht.

Wat zijn gluten en waar zit het in? 

Gluten zijn eiwitten die in deze graansoorten zitten: tarwe, rogge, gerst, spelt en khorasantarwe (kamut). Deze graansoorten vind je bijvoorbeeld in brood, pizza, taart en pasta. Gluten zitten ook in bulgur en couscous, die zijn gemaakt van tarwe. Producten met gluten zijn soms moeilijk te herkennen, omdat tarwe ook vaak als bindmiddel wordt gebruikt. Tarwe is bijvoorbeeld het bindmiddel in drop, soep en vleesbeleg voor op brood.

Allergie voor gluten (=coeliakie)

Sommige mensen kunnen geen gluten eten. Gluten beschadigen een belangrijk deel van hun darmen, namelijk het darmslijmvlies in de dunne darm. Ze kunnen dan erge buikpijn en diarree krijgen. En de voedingsstoffen werken minder goed in het lichaam. Er kunnen ook klachten ontstaan als vermoeidheid, gewichtsverlies en somberheid. Een andere naam voor deze ziekte is coeliakie. Mensen met diabetes type 1 hebben vaker coeliakie dan mensen zonder diabetes type 1. Van elke 100 mensen met diabetes type 1, hebben er 5 ook coeliakie. > Bekijk meer over diabetes type 1 en coeliakie

Gluten beschermen tegen diabetes type 2 

Een eetpatroon met gluten maakt de kans kleiner op het krijgen van diabetes type 2. Dit komt vooral door de hoeveelheid vezels die je binnenkrijgt. Onderzoek laat zien dat vezels beschermen tegen het krijgen van diabetes type 2. Vezels zitten veel in volkoren graanproducten, zoals volkorenbrood en volkoren pasta. Ze zorgen ervoor dat je bloedsuikerwaarden meer in evenwicht blijven. > Bekijk meer over vezels

Eet gluten als je dat kunt  

Als je gluten kunt eten, is het verstandig dat ook te doen. Met een glutenvrij eetpatroon kun je te weinig voedingsstoffen kunt binnenkrijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vezels en vitamine B1. Vitamine B1 zorgt ervoor dat je lichaam genoeg energie heeft en dat het hart en de zenuwen goed kunnen werken. Wil je zonder gluten eten, vraag dan eerst een diëtist om advies. > Bekijk meer over het werk van een diëtist

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 27 april 2023

Lees meer over Eetpatronen

Volgend artikel