Leefstijl en voeding

Pioppi-dieet

In het Italiaanse dorpje Pioppi leven mensen lang en gezond. Is hun manier van leven en eten ook gezond bij diabetes type 2?

In het kort 

  • Het Pioppi-dieet is genoemd naar het dorpje Pioppi in Italië, waar mensen lang en gezond leven. 
  • Het boek 'Het Pioppi-dieet' gaat over hun manier van leven en van eten. 
  • Het is nog niet duidelijk of het Pioppi-dieet gezond is voor mensen met diabetes type 2. 
  • Start niet zomaar met dit dieet. Overleg altijd eerst met je zorgverlener en vraag hulp van de diëtist.

Wat is het Pioppi-dieet? 

Pioppi is een klein dorpje in Italië. Mensen leven er eenvoudig, maar ook lang en gezond. Een arts in hartziekten, Aseem Malhotra, onderzocht hun leefstijl en hun manier van eten. Hier schreef hij een boek over. In het Pioppi-dieet mag je veel groente, fruit en vis eten. En weinig koolhydraten, zoals brood en pasta. Het boek geeft ook adviezen over leefstijl, bijvoorbeeld over beweging, slapen en contact met andere mensen. 

Anders dan mediterraan eten 

Het dieet lijkt op een mediterraan eetpatroon > Bekijk meer over mediterraan eetpatroon Maar er zijn wel verschillen. In het Pioppi-dieet maakt het niet uit hoeveel rood vlees je eet. En het is goed om kokosvet te gebruiken en om roomboter te eten. Rode wijn drinken is ook prima. Deze adviezen staan niet in het mediterrane eetpatroon.

Is het Pioppi-dieet gezond bij diabetes type 2? 

Er zijn veel verschillende meningen over dit dieet. Minder koolhydraten eten is goed bij diabetes type 2. Onderzoek laat zien dat dit positieve gevolgen heeft voor de bloedsuikerwaarde. Maar in kokosvet en roomboter zitten veel verzadigde vetten. > Bekijk meer over vetten Die vetten zorgen voor meer risico op hart- en vaatziekten. Ook alcohol drinken en veel rood vlees eten zijn geen gezonde keuzes bij diabetes type 2.

Meer onderzoek nodig 

Er is meer onderzoek nodig om te weten of het Pioppi-dieet goed werkt bij diabetes type 2. Het is ook niet duidelijk of het blijft werken als je het dieet langere tijd doet. Wil je het Pioppi-dieet gaan doen? Overleg altijd eerst met je zorgverlener en vraag hulp van een diëtist. Dit is belangrijk omdat je insuline of medicijnen anders gaan worden. Je moet ook zeker weten dat je genoeg belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt.

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 28 april 2023