Leefstijl en voeding

Minder koolhydraten eten

Heb je diabetes en ben je te zwaar? Of blijft je bloedsuiker te hoog? Het kan helpen om minder koolhydraten te gaan eten en drinken.

In het kort 

 • Minder koolhydraten kan helpen om je bloedsuiker omlaag te brengen en om gewicht te verliezen. 
 • Goede koolhydraten laten je bloedsuiker langzaam stijgen en dalen. Ze zitten bijvoorbeeld in volkorenbrood, zilvervliesrijst, groenten, alle soorten bonen (= peulvruchten) en fruit. 
 • Het is belangrijk om begeleiding van een diëtist te krijgen, want je medicijnen worden vaak anders. 
 • Hoeveel koolhydraten op een dag is het beste is voor je? Dat kun je samen met de diëtist bespreken.

Niet uit de fabriek 

Wil je minder koolhydraten binnenkrijgen? Het helpt al om zo weinig mogelijk producten te nemen die uit de fabriek komen. Zoals snoep, koek, gebak, frisdrank, vruchtensap en gezoete melkdranken. Deze producten bevatten weinig of geen voedingsstoffen. Ze zijn dus niet nodig om gezond te blijven.

Goede koolhydraten = langzame koolhydraten 

De kwaliteit van de koolhydraten die je binnenkrijgt is belangrijker dan de hoeveelheid. Je bloedsuiker stijgt langzamer van goede koolhydraten. Goede koolhydraten zijn langzame koolhydraten. > Bekijk meer over koolhydraten Je bloedsuiker gaat dan minder snel omhoog. Langzame koolhydraten zitten in volkorenbrood, zilvervliesrijst, groenten, alle soorten bonen (= peulvruchten) en fruit. Hier zitten meer voedingsstoffen in en ook meer vezels. > Bekijk meer over vezels

Overleg altijd met je zorgverlener

Minder koolhydraten eten en drinken? Vraag dan om begeleiding van een diëtist en van je zorgverlener. Dit is belangrijk omdat je medicijnen (insuline) anders worden. En zo weet je zeker dat je genoeg belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. De zorgverzekering betaalt de kosten van een diëtist als je diabetes hebt. Je hebt een verwijsbrief voor de diëtist nodig van je huisarts.

Hoeveel koolhydraten per dag? 

Hoeveel koolhydraten is goed om te eten? Dit hangt af van hoe snel je gewicht wilt verliezen. En wat je goed kunt volhouden. Overleg met je diëtist wat voor jou het beste is.  

 • Minder koolhydraten: 130 - 230 gram koolhydraten per dag.  
  Dit heet koolhydraatbeperkt eten.
 • Weinig koolhydraten: 50 - 130 gram koolhydraten per dag.  
  Dit heet koolhydraatarm eten
 • Heel weinig koolhydraten: 20 - 50 gram koolhydraten per dag.
  Dit heet een ketogeen dieet > Bekijk meer over ketogeen dieet

Hoeveel koolhydraten zitten in een voedingsmiddel? Dat zie je op het etiket op de verpakking.

Het weglaten van suiker uit dranken (koffie, thee, frisdrank) is al snel 50 gram koolhydraten minder op 1 dag.

Voordelen van minder koolhydraten

Onderzoek laat zien dat een eetpatroon met minder koolhydraten goed is voor je bloedglucosewaarden. Er is ook minder kans op hart- en vaatziekten en het helpt goed om gewicht te verliezen. Deze positieve gevolgen zijn er in ieder geval een jaar. Het is nog niet duidelijk of deze gevolgen er ook zijn als je langer dan een jaar minder koolhydraten eet. Deze onderzoeken zijn nog bezig.

Voeding

Voeding heeft grote invloed op je bloedsuikerspiegel. Gezonde voeding kan je bloedsuikerwaarden meer in evenwicht houden. Hoe maken anderen hun keuzes in eten en drinken? Bekijk de ervaringen en tips in deze groep.

Bekijk de gespreksgroep

Artikel met medewerking van:

 • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 11 mei 2023

Lees meer over Eetpatronen

Volgend artikel