Psychische gezondheid

Dia-Fit bij chronische vermoeidheid

Sommige mensen met diabetes hebben chronische vermoeidheid. Ze zijn dan langere tijd erg moe en kunnen bijna niets meer. Dia-Fit is een behandeling die kan helpen.

In het kort:

  • Ben je langer dan 6 maanden erg moe? Dan heb je misschien chronische vermoeidheid. 
  • Dia-Fit is een online behandeling. Het helpt mensen met chronische vermoeidheid en diabetes type 1. 
  • Met Dia-Fit ontdek je wat je zo moe maakt. Met oefeningen en gesprekken leer je hoe je hiermee om kan gaan. 

Wat is Dia-Fit? 

Dia-Fit is een online behandeling voor chronische vermoeidheid bij diabetes. Mensen met chronische vermoeidheid zijn vaak langer dan 6 maanden erg moe. Hierdoor kunnen ze bijna niets meer doen op een dag. Met Dia-Fit doe je oefeningen via internet en je praat online met een psycholoog. Met je therapeut bepaal je welke onderdelen voor jou belangrijk zijn. Je hoeft dus niet het hele programma te doen. Met Dia-Fit ontdek je waar je precies moe van wordt en hoe je hiermee om kan gaan. 

Wie kan meedoen met Dia-Fit? 

De online cursus is bedoeld voor mensen met diabetes en chronische vermoeidheid. Heb je hier last van? Praat hier dan over met je zorgverlener of psycholoog. Die kunnen je misschien in contact brengen met het Nederlands Kenniscentrum voor Chronische Vermoeidheid van Amsterdam Universitair Medisch Centrum. Zij bedachten Dia-Fit en doen ook de behandeling. 

Wat levert Dia-Fit je op? 

Met Dia-Fit krijg je tips hoe je om kan gaan met je diabetes en je vermoeidheid. Je leert hoe je activiteiten kan verdelen over de dag. Ook krijg je bijvoorbeeld advies om beter te slapen. Dia-Fit helpt je zo om minder moe te zijn met diabetes type 1. 

Artikel met medewerking van:

  • dr. Giesje Nefs - medisch psycholoog, Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023

Lees meer over Psychische zorg

Volgend artikel