Psychische gezondheid

Omgaan met diabetes

Diabetes is een ziekte die niet overgaat en het leven sterk beïnvloedt. Dit kan zorgen voor psychische klachten. Hoe ga je hiermee om?

In het kort:

  • Diabetes is een chronische ziekte die dagelijkse inspanning en inzet vraagt. 
  • Diabetes kan zorgen voor psychische klachten. Hierdoor kan het lastig zijn om voor jezelf en je diabetes te zorgen. 
  • Sommige mensen met diabetes vinden het moeilijk om zich aan te passen aan de ziekte.

Psychische last van diabetes 

Diabetes is een ziekte die veel invloed heeft op je dagelijks leven. Daarbij doe je een groot deel van de zorg zelf. Je meet regelmatig je bloedglucose en je let op wat je eet en drinkt. Ook dien je jezelf medicatie toe als dat nodig is. Toch heb je nooit volledig controle over hoe het met je gaat. Dit kan zorgen voor negatieve emoties, zoals boosheid, verdriet of teleurstelling. 

Psychosociaal effect op zelfzorg 

Sommige mensen met diabetes doen uit verdriet alsof ze geen diabetes hebben. Anderen zijn vooral boos of gestrest, omdat hun lijf niet doet wat zij willen. De negatieve emoties maken het dan moeilijk om voor jezelf te zorgen. Dit zorgt vaak voor wisselende bloedglucosewaarden, waardoor je je lichamelijk ook minder lekker voelt. 

Aanpassen aan je diabetes 

Diabetes verandert je dagelijks leven. Je moet eigenlijk opnieuw leren omgaan met jezelf. Dit wordt vaak het accepteren van je diabetes genoemd. Wat kan helpen bij het accepteren van je diabetes?

  • Mild zijn voor jezelf. Vraag niet te veel van jezelf. Soms lukt het even niet zo. Het kan helpen om jezelf meer tijd te geven. 
  • Steun van je omgeving. Als je piekert over je diabetes, is het vaak fijn om erover te praten. Steun van familie en vrienden kan je zorgen verlichten. Ook kan contact met anderen met diabetes prettig zijn. 
  • Psychosociale zorg. Je behandelteam heeft ook aandacht voor psychische klachten. Zij kunnen je helpen ze met oplossingen. Psychische zorg, bijvoorbeeld een bezoek aan een psycholoog, is onderdeel van de diabeteszorg. Bekijk hier meer over psychische zorg bij diabetes.

Wat kan je doen bij psychische klachten? 

Heb je last van psychische klachten? Bespreek dit dan met je huisarts of internist. Soms helpt het uitspreken van je zorgen al bij het verminderen van je klachten. Met tips van je huisarts, internist of diabetesverpleegkundige kom je dan zelf weer op weg. Als het nodig is, kan je zorgverlener psychische hulp inschakelen, bijvoorbeeld van een psycholoog. Bekijk hier meer over psychische klachten.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Giesje Nefs - medisch psycholoog, Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 20 maart 2023

Lees meer over Mentale fitheid

Volgend artikel