Ben je op zoek naar een diëtist?
Kijk voor een diëtist in je buurt op de website van de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten.
Vind een diëtist op website Nederlandse Vereniging van DiëtistenDiabetes en problemen met je gewicht? Of wil je meer weten over goede voeding bij diabetes? Een diëtist helpt je hierbij. Bekijk hier meer.
In het kort
Een diëtist helpt je om gezond te eten, op een manier die bij jou en je diabetes past. Een diëtist heeft een diploma van de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek. Deze opleiding duurt 4 jaar. Alleen met dit diploma mag iemand zichzelf een diëtist noemen. Een diëtist weet veel van voeding en gedrag, bij ziekte en gezondheid.
Er zijn ook veel mensen die zich gezondheidscoach noemen, of voedingsdeskundige. Vooral op het internet kun je deze mensen vinden. Maar er is geen opleiding die je moet doen om jezelf gezondheidscoach of voedingsdeskundige te noemen. Iedereen kan zich zo noemen. Je weet dan niet zeker of iemand echt veel weet over voeding. Het is verstandig om eerst te vragen naar de opleiding, voordat iemand je advies over je voeding geeft.
Diëtisten helpen mensen bij het verliezen van gewicht als ze te zwaar zijn (= overgewicht hebben). Ze helpen ook mensen om zwaarder te worden als ze niet genoeg wegen (= ondergewicht hebben), of als ze niet gezond genoeg eten. Diëtisten geven voedingszorg aan mensen met een blijvende ziekte, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Een diëtist kan nog verder leren en gespecialiseerd worden. Bijvoorbeeld in voeding tijdens de zwangerschap en in allergie voor voedsel, of in voeding bij (top)sport.
Een diëtist stelt in het eerste gesprek veel vragen. Deze zijn bedoeld om je goed te leren kennen. Vragen zijn bijvoorbeeld: woon je alleen of samen? Heb je werk? Wat zijn je hobby's? Gebruik je medicatie? De diëtist vraagt ook naar wat je eet, en wanneer je eet. Deze informatie is nodig voor een goed, persoonlijk advies om een gezond gewicht te krijgen. De diëtist begeleidt je verder door regelmatig gesprekken met je te hebben. Meestal duurt de begeleiding een aantal maanden.
Diëtisten werken op verschillende plekken, zoals in een ziekenhuis of in een gezondheidscentrum. Ze kunnen ook vanuit huis werken, of in een kantoorgebouw.
Kijk voor een diëtist in je buurt op de website van de Nederlandse Vereniging voor Diëtisten.
Vind een diëtist op website Nederlandse Vereniging van DiëtistenHeb je diabetes en wil je naar een diëtist? Je zorgverzekering betaalt de kosten van een diëtist als je diabetes hebt. Je hebt wel een verwijsbrief van de huisarts nodig: vraag deze brief aan je huisarts. Een diëtist kan ook contact houden met je huisarts. Dit is belangrijk omdat je medicijnen kunnen veranderen.
Het kan ook zijn dat je bij meer zorgverleners in behandeling bent. Zoals de huisarts, de praktijkondersteuner (POH), fysiotherapeut en de diëtist. Zij werken samen en maken ook samen een zorgplan voor je. Zij zorgen ervoor dat hun behandelingen bij elkaar passen. Dit heet ketenzorg Je zorgverzekering vergoedt deze ketenzorg als je diabetes hebt. Je hoeft het dus niet zelf te betalen, en er is ook geen eigen risico.
Wil je gewicht verliezen? Langzaam afvallen werkt veel beter dan een snel dieet. Bekijk meer informatie in deze folder van Diabetesvereniging Nederland.
Download folder overgewicht van Diabetesvereniging Nederland (pdf)Vraag jij je ook weleens af: wat kan ik nou beter wel of niet eten? En waarom gaat mijn bloedsuiker de ene keer snel omhoog, en de andere keer niet? Wat is handig om te drinken... Dan is onze serie e-mails over voeding zeker iets voor jou. Met uitleg, tips en recepten.
Meld je gratis aan voor de serie mails over voedingArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 12 mei 2023