Leefstijl en voeding

Wat doet een diëtist?

Diabetes en problemen met je gewicht? Een diëtist helpt je om een gezond gewicht te krijgen. Bekijk hier meer.

In het kort 

  • Een diëtist helpt je om gezond te eten, op een manier die bij jou en je diabetes past. 
  • Een diëtist weet veel van voeding, bij ziekte en gezondheid. 
  • Een gezondheidscoach of voedingsdeskundige hoeft geen verplichte opleiding te doen. Een diëtist moet altijd eerst een hbo-opleiding doen. 
  • De begeleiding van een diëtist is persoonlijk en duurt vaak een aantal maanden. 
     

Wat doet een diëtist? 

Een diëtist helpt je om gezond te eten, op een manier die bij jou en je diabetes past. Een diëtist heeft een diploma van de hbo-opleiding Voeding en Diëtetiek. Deze opleiding duurt 4 jaar. Alleen met dit diploma mag iemand zichzelf een diëtist noemen. Een diëtist weet veel van voeding en gedrag, bij ziekte en gezondheid.

Vraag naar de opleiding

Er zijn ook veel mensen die zich gezondheidscoach noemen, of voedingsdeskundige. Vooral op het internet kun je deze mensen vinden. Maar er is geen opleiding die je moet doen om jezelf gezondheidscoach of voedingsdeskundige te noemen. Iedereen kan zich zo noemen. Je weet dan niet zeker of iemand echt veel weet over voeding. Het is verstandig om eerst te vragen naar de opleiding, voordat iemand je advies over je voeding geeft.

Welke hulp geeft een diëtist?

Diëtisten helpen mensen bij het verliezen van gewicht als ze te zwaar zijn (= overgewicht hebben). Ze helpen ook mensen om zwaarder te worden als ze niet genoeg wegen (= ondergewicht hebben), of als ze niet gezond genoeg eten. Diëtisten geven voedingszorg aan mensen met een blijvende ziekte, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Een diëtist kan nog verder leren en gespecialiseerd worden. Bijvoorbeeld in voeding tijdens de zwangerschap en in allergie voor voedsel, of in voeding bij (top)sport.

Hoe werkt een diëtist? 

Een diëtist stelt in het eerste gesprek veel vragen. Deze zijn bedoeld om je goed te leren kennen. Vragen zijn bijvoorbeeld: woon je alleen of samen? Heb je werk? Wat zijn je hobby's? Gebruik je medicatie? De diëtist vraagt ook naar wat je eet, en wanneer je eet. Deze informatie is nodig voor een goed, persoonlijk advies om een gezond gewicht te krijgen. De diëtist begeleidt je verder door regelmatig gesprekken met je te hebben. Meestal duurt de begeleiding een aantal maanden.

Waar werkt een diëtist? 

Diëtisten werken op verschillende plekken, zoals in een ziekenhuis of in een gezondheidscentrum. Ze kunnen ook vanuit huis werken, of in een kantoorgebouw. 

Vraag je huisarts om een verwijsbrief 

Heb je diabetes en wil je naar een diëtist? Je zorgverzekering betaalt de kosten van een diëtist als je diabetes hebt. Je hebt wel een verwijsbrief van de huisarts nodig: vraag deze brief aan je huisarts. Een diëtist kan ook contact houden met je huisarts. Dit is belangrijk omdat je medicijnen kunnen veranderen.

Meer zorgverleners = ketenzorg 

Het kan ook zijn dat je bij meer zorgverleners in behandeling bent. Zoals de huisarts, de praktijkondersteuner (POH), fysiotherapeut en de diëtist. Zij werken samen en maken ook samen een zorgplan voor je. Zij zorgen ervoor dat hun behandelingen bij elkaar passen. Dit heet ketenzorg Je zorgverzekering vergoedt deze ketenzorg als je diabetes hebt. Je hoeft het dus niet zelf te betalen, en er is ook geen eigen risico. 

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 12 mei 2023

Lees meer over Gezond gewicht

Volgend artikel