Leefstijl en voeding

Eiwitten

Eiwitten zijn voedingsstoffen die je nodig hebt. Wat doen ze voor je lichaam en in welke voeding zitten ze vooral?

In het kort 

 • Eiwitten zijn voedingsstoffen die werken als bouwstenen voor lichaamscellen. Eiwitten leveren ook energie aan het lichaam. 
 • Eiwitten zitten in plantaardige voeding en in dierlijke voeding. 
 • Is het eten van meer of minder eiwit beter voor je bloedsuikerwaarden? Dat is nog niet duidelijk.
 • Eiwitten kunnen helpen om niet te zwaar te worden, omdat je er snel een vol gevoel van krijgt. 

Wat zijn eiwitten? 

Het lichaam heeft eiwitten nodig als bouwstenen voor cellen. Eiwitten zijn ook voedingsstoffen die energie leveren, net zoals vetten en koolhydraten. Eiwitten komen voor in bijna alle voeding.

Waar zitten eiwitten in? 

Eiwitten zitten in plantaardige voeding en in dierlijke voeding. 

Dierlijke eiwitten: 

 • vlees 
 • vis 
 • melk en melkproducten, zoals kaas, kwark en yoghurt 
 • eieren 
 • insecten 

Plantaardige eiwitten: 

 • graanproducten, zoals brood, pasta, rijst 
 • peulvruchten, zoals bonen, linzen en kikkerwten 
 • noten, pitten en zaden, en pasta's hiervan 
 • paddenstoelen  
 • soja 

Waarom zijn eiwitten belangrijk? 

Eiwitten bestaan uit aminozuren, dit zijn de bouwstenen van ons lichaam. Aminozuren helpen bij het opbouwen en repareren van bijvoorbeeld bloed, organen en spieren. Eiwitten zijn ook belangrijk voor je afweersysteem. 

Welk soort eiwitten zijn het beste? 

Dierlijke eiwitten - bijvoorbeeld uit vlees en melk - hebben een betere kwaliteit dan plantaardige eiwitten. Dat komt omdat dierlijke eiwitten alle ‘essentiële’ aminozuren bevatten. Dit zijn belangrijke aminozuren die ons lichaam niet zelf kan maken, maar die we wel nodig hebben. Die moeten we dus binnenkrijgen via onze voeding.

Belangrijke aminozuren 

In plantaardige eiwitten zitten ook essentiële aminozuren, maar vaak niet genoeg. Eet je vegetarisch of veganistisch? Dan is het belangrijk om verschillende plantaardige voeding te combineren. Bijvoorbeeld granen samen met peulvruchten. Dan krijg je toch genoeg essentiële aminozuren binnen.

Hoeveel eiwitten heb je nodig? 

Volwassenen met een gezond gewicht hebben per dag ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Voorbeeld: iemand die 75 kilo weegt, heeft 60 gram eiwit nodig. Dit geldt ook voor mensen met diabetes.  

Afwisselen dierlijke en plantaardige producten

Ben je niet vegetarisch of veganistisch? Dan is het verstandig om dierlijke en plantaardige eiwitten af te wisselen. Dit komt omdat in dierlijke producten vaak meer ongezond (= verzadigd) vet zit. Het beste is: van beide soorten eiwitten ongeveer de helft.

Wat doen eiwitten met je bloedsuiker?

Is het eten van meer of minder eiwit beter voor de bloedsuikerwaarden? Onderzoekers weten het nog niet. Het lijkt te verschillen per persoon.

Eiwitten en diabetes type 2 

Heb je diabetes type 2? Het eten van veel eiwitten kan ervoor zorgen dat je bloedsuiker niet meteen na de maaltijd stijgt, maar pas later stijgt. Dit komt omdat eiwit ervoor zorgt dat er meer insuline in je bloed komt. Je bloedwaarden blijven dan langer laag. Het is bij een hypo dus niet verstandig om yoghurt, melk of iets met eiwit te eten. Want bij een hypo moeten je bloedwaarden weer snel omhooggaan. > Bekijk meer over Wat eet je bij een hypo?

Minder snel trek door eiwitten 

Eiwitten kunnen helpen om niet te zwaar te worden, omdat je er snel vol van zit. Je hebt minder snel honger na het eten van veel eiwitten. En als het lichaam lange tijd geen energie krijgt uit koolhydraten, dan kan ons lichaam eiwitten ook veranderen in bloedsuiker. Die bloedsuiker wordt dan gebruikt als energie.

Artikel met medewerking van:

 • Nederlandse Vereniging van Diëtisten
 • Sara van Grootel - diëtist en specialist 'Emotie-eten de baas'

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 6 april 2023

Lees meer over Zo werkt voeding in je lichaam

Volgend artikel