Lekker en gezond eten met diabetes
Zoek je adviezen en tips over lekker en gezond eten? In deze folder vind je veel informatie! De folder kun je aanvragen via de website van het Diabetes Fonds.
Vraag de folder aan via website van het Diabetes FondsEiwitten zijn voedingsstoffen die je nodig hebt. Wat doen ze voor je lichaam en in welke voeding zitten ze vooral?
In het kort
Het lichaam heeft eiwitten nodig als bouwstenen voor cellen. Eiwitten zijn ook voedingsstoffen die energie leveren, net zoals vetten en koolhydraten. Eiwitten komen voor in bijna alle voeding.
Eiwitten zitten in plantaardige voeding en in dierlijke voeding.
Dierlijke eiwitten:
Plantaardige eiwitten:
Eiwitten bestaan uit aminozuren, dit zijn de bouwstenen van ons lichaam. Aminozuren helpen bij het opbouwen en repareren van bijvoorbeeld bloed, organen en spieren. Eiwitten zijn ook belangrijk voor je afweersysteem.
Dierlijke eiwitten - bijvoorbeeld uit vlees en melk - hebben een betere kwaliteit dan plantaardige eiwitten. Dat komt omdat dierlijke eiwitten alle ‘essentiële’ aminozuren bevatten. Dit zijn belangrijke aminozuren die ons lichaam niet zelf kan maken, maar die we wel nodig hebben. Die moeten we dus binnenkrijgen via onze voeding.
In plantaardige eiwitten zitten ook essentiële aminozuren, maar vaak niet genoeg. Eet je vegetarisch of veganistisch? Dan is het belangrijk om verschillende plantaardige voeding te combineren. Bijvoorbeeld granen samen met peulvruchten. Dan krijg je toch genoeg essentiële aminozuren binnen.
Volwassenen met een gezond gewicht hebben per dag ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig. Voorbeeld: iemand die 75 kilo weegt, heeft 60 gram eiwit nodig. Dit geldt ook voor mensen met diabetes.
Ben je niet vegetarisch of veganistisch? Dan is het verstandig om dierlijke en plantaardige eiwitten af te wisselen. Dit komt omdat in dierlijke producten vaak meer ongezond (= verzadigd) vet zit. Het beste is: van beide soorten eiwitten ongeveer de helft.
Is het eten van meer of minder eiwit beter voor de bloedsuikerwaarden? Onderzoekers weten het nog niet. Het lijkt te verschillen per persoon.
Heb je diabetes type 2? Het eten van veel eiwitten kan ervoor zorgen dat je bloedsuiker niet meteen na de maaltijd stijgt, maar pas later stijgt. Dit komt omdat eiwit ervoor zorgt dat er meer insuline in je bloed komt. Je bloedwaarden blijven dan langer laag. Het is bij een hypo dus niet verstandig om yoghurt, melk of iets met eiwit te eten. Want bij een hypo moeten je bloedwaarden weer snel omhooggaan. > Bekijk meer over Wat eet je bij een hypo?
Eiwitten kunnen helpen om niet te zwaar te worden, omdat je er snel vol van zit. Je hebt minder snel honger na het eten van veel eiwitten. En als het lichaam lange tijd geen energie krijgt uit koolhydraten, dan kan ons lichaam eiwitten ook veranderen in bloedsuiker. Die bloedsuiker wordt dan gebruikt als energie.
Zoek je adviezen en tips over lekker en gezond eten? In deze folder vind je veel informatie! De folder kun je aanvragen via de website van het Diabetes Fonds.
Vraag de folder aan via website van het Diabetes FondsVraag jij je ook weleens af: wat kan ik nou beter wel of niet eten? En waarom gaat mijn bloedsuiker de ene keer snel omhoog, en de andere keer niet? Wat is handig om te drinken... Dan is onze serie e-mails over voeding zeker iets voor jou. Met uitleg, tips en recepten.
Meld je gratis aan voor de serie mails over voedingKom je voor informatie? Of lees je graag persoonlijke verhalen? Als je inlogt op diabetes.nl kun je meer dan een gewone bezoeker.
Bekijk 5 voordelen van een account en meld je gratis aanArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 6 april 2023