Diabetes dichtbij

Problemen in je relatie met iemand die diabetes heeft

Diabetes kan invloed hebben op hoe iemand zich voelt en gedraagt. Als je partner diabetes heeft, kun je hier last van hebben. Hoe ga je hiermee om? 

In het kort 

  • Diabetes kan zorgen voor spanning in de relatie met je partner. 
  • Je kunt je veel zorgen maken om je partner met diabetes. Misschien vinden jij en je partner het moeilijk om het over diabetes te hebben. 
  • Praten helpt om problemen in je relatie op te lossen. 
  • Soms is relatietherapie nodig. Je krijgt dan samen hulp van een coach of psycholoog. 

Relatieproblemen bij diabetes 

Diabetes heeft veel invloed op het dagelijks leven van iemand met de ziekte. Maar ook op het leven van de mensen om iemand heen. Heeft je partner diabetes? Dan krijg je hier veel van mee. Diabetes kan jullie relatie moeilijker maken. De ziekte zorgt dan bijvoorbeeld voor veel spanning in huis. Of je hebt misschien vaker ruzie met elkaar. Dit kan relatieproblemen opleveren. 

Wat merk je in je relatie? 

Misschien maak je je veel zorgen om je partner met diabetes. Bijvoorbeeld bij veel wisselende glucosewaarden of een slechte nachtrust door diabetes. Misschien zie je dat je partner het moeilijk vindt om te gaan met de diabetes. Als je je veel zorgen maakt, kun je je anders gaan gedragen. Bijvoorbeeld door:  

  • erg betrokken zijn. Je let dan extra op je partner met diabetes. Dit kan voor je partner erg vervelend zijn, omdat het voelt alsof je een soort politieagent bent. 
  • de diabetes te negeren. Je vraagt je partner dan nooit meer hoe het gaat met de diabetes. Misschien omdat je dit niet goed durft, uit angst voor een boze reactie. Maar voor je partner kan het voelen alsof je geen interesse meer hebt. Terwijl je je juist veel zorgen maakt. 

Praten met elkaar helpt 

Merk je dat je relatie met je partner slechter wordt? Dan is het goed daarover te praten. Je kunt de ander dan vertellen waarom je je zorgen maakt. Je partner kan aan jou uitleggen hoe dat voelt. En misschien vertelt je partner ook wat je wel kunt doen om te helpen. Door te praten kom je vaak samen al tot oplossingen.  

Relatietherapie 

Soms is meer met elkaar praten niet genoeg. Dan heb je hulp van anderen nodig. Relatietherapie bij een coach of psycholoog kan helpen. Vaak heb je dan meerdere gesprekken samen met je partner. Met de psycholoog kijken jullie wat je van elkaar verwacht. Ook maak je in relatietherapie vaak afspraken om thuis beter met elkaar te praten. Het belangrijkste is dat je meer begrip krijgt voor elkaar. 

Artikel met medewerking van:

  • ervaringsdeskundigen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 11 januari 2024

Lees meer over Voor partners

Volgend artikel