Wil je de goede koolhydraten binnenkrijgen? De glykemische index is een hulpmiddel hierbij. Bekijk hier wat het is en hoe het werkt.
In het kort
De glykemische index (afkorting GI) is een manier om koolhydraten met elkaar te vergelijken in soorten voedingsmiddelen.
De glykemische index (GI) van een voedingsmiddel geeft aan hoe snel de koolhydraten erin je glucosewaarde laten stijgen en dalen.
De GI is op basis van 50 gram koolhydraten in een voedingsmiddel.
Voeding met een lage of gemiddelde glykemische index (GI) is gezonder als je diabetes hebt.
De GI van een voedingsmiddel kan ook veranderen. De GI wordt bijvoorbeeld hoger door langer bakken of door klein snijden.
Snelle en langzame koolhydraten
Er zijn snelle en langzame koolhydraten. Snelle koolhydraten, zoals in druivensuiker, zorgen voor een snelle stijging en daling van de bloedglucosewaarde. Langzame koolhydraten, zoals in groente, zorgen voor een langzame stijging en daling. Langzame koolhydraten maken de kans kleiner op hypo’s, hypers en complicaties van diabetes.
Hoe weet je wat snelle of langzame koolhydraten zijn?
Er zijn twee bekende manieren om koolhydraten in voeding met elkaar te vergelijken. Zo krijg je een idee waar langzame en snelle koolhydraten in zitten. Je kunt voedingsmiddelen met elkaar vergelijken door te kijken naar de glykemische index.
Glykemische index (GI)
De glykemische index (GI) van een voedingsmiddel geeft aan hoe snel 50 gram koolhydraten erin je glucosewaarde laten stijgen en dalen. De GI van een voedingsmiddel is een getal van 0 tot 100. Bijvoorbeeld: de GI van druivensuiker is 100 want de koolhydraten erin laten je bloedsuikerwaarde heel snel stijgen en weer dalen. En de GI van sla en tomaten is maar 10. De koolhydraten daarin zorgen voor een langzame stijging en daling.
Glykemische index is tussen 0 en 100
Dit is de indeling van voedingsproducten op hun glykemische index:
lage GI = minder dan 55
gemiddelde GI = tussen 55 en 70
hoge GI = meer dan 70
Kies voor voeding met een lage of gemiddelde GI
Voeding met een lage of gemiddelde glykemische index (GI) is goed voor je als je diabetes hebt. Een eetpatroon met veel producten met een lage GI kan voor een betere HbA1c zorgen. Maar: bij een hypo is het natuurlijk belangrijk om wel voedingsproducten met een hoge GI te eten of te drinken.
De GI helpt om voeding te vergelijken
De glykemische index is vooral bedoeld als hulpmiddel om voedingsproducten met veel koolhydraten met elkaar te vergelijken. Maar in de praktijk zijn er veel dingen die de GI hoger of lager kunnen maken.
Wat verandert de glykemische index van een voedingsmiddel?
Dit kan de GI hoger of lager maken:
Vetten, eiwitten en vezels in dezelfde maaltijd zorgen ervoor dat voedsel langer in de maag blijft. Hierdoor komen de koolhydraten langzamer in het bloed.
Hoe langer je een product kookt of bakt, hoe hoger de GI.
De GI wordt hoger als je veel kauwt, of als je het product klein snijdt.
Hoe warmer het eten, hoe hoger de GI.
De manier waarop je maag en darmen werken - dit is bij elk persoon anders. Hoe sneller je maag leeg wordt, hoe hoger de GI. En hoe sneller je darmen werken, hoe hoger de GI.
Kies voor een lage GI
De GI hangt dus van veel dingen af. Het is dan ook geen hard getal, maar meer een algemene schatting. Daarom vinden veel mensen de GI onhandig om mee te werken. Maar het helpt al als je zoveel mogelijk voedingsmiddelen met een hoge GI vervangt door producten met een lage GI. Eet bijvoorbeeld volkorenbrood in plaats van wit brood.
Hoeveel koolhydraten zitten in 1 portie?
Er is nog een andere manier om de invloed te meten van voedingsmiddelen op je bloedsuikerwaarden. Dit heet de glykemische last of lading van een voedingsmiddel. > Bekijk meer over glykemische last
Download hier de lijst met de glykemische index en glykemische last (lading) van voedingsproducten, zoals soorten groenten en fruit, peulvruchten en brood.
Alles wat je moet weten over voeding in 6 mailtjes
Vraag jij je ook weleens af: wat kan ik nou beter wel of niet eten? En waarom gaat mijn bloedsuiker de ene keer snel omhoog, en de andere keer niet? Wat is handig om te drinken... Dan is onze serie e-mails over voeding zeker iets voor jou. Met uitleg, tips en recepten.
Diabetes.nl gebruikt verschillende soorten cookies
Functionele cookies, zodat de website goed werkt. Analytische cookies, om inzicht te krijgen in de werking en het effect van de website. Content cookies, om te zorgen dat je video’s van Vimeo kunt afspelen. De analytische en content cookies hebben we privacyvriendelijk ingesteld en gebruiken we daarom altijd. Daarnaast gebruiken we met jouw toestemming marketing cookies om te meten hoe effectief onze social mediacampagnes zijn. Als je een account bij ons hebt, gebruiken we hier nooit jouw profielgegevens voor. Meer informatie