Leefstijl en voeding

Eieren

In eieren zitten gezonde stoffen, maar te veel eieren eten is niet gezond. Hoeveel kun je er elke week eten?

In het kort

  • Eieren hebben veel gezonde stoffen, ze zijn een goede vervanger van vlees. 
  • Maar er zit ook ongezonde vetten in. Die verhogen de cholesterol in je bloed en dat is niet goed voor je hart en bloedvaten. 
  • Het advies is: 2 of 3 eieren elke week. Als je vegetarisch eet, kun je elke week 3 of 4 eieren eten. 
  • Het eten van 7 of meer eieren elke week maakt het risico groter om diabetes type 2 te krijgen. 

Eieren zijn gezond 

In eieren zitten veel gezonde stoffen. Vetten en eiwitten, en ook ijzer, vitamine A, B2 en B12. In 1 ei zit ongeveer 1 gram aan koolhydraten, dus heel weinig. Eieren passen in een gezond eetpatroon. En ze zijn een goede vervanger van vlees. Maar je kunt er niet te veel van eten.

Hoeveel eieren per week? 

De gele dooier in een ei heeft cholesterol en verzadigd vet. Vooral verzadigd vet verhoogt de cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten. > Bekijk meer informatie over vetten Daarom is het advies van het Voedingscentrum om elke week 2 of 3 eieren te eten. Dit past in een gezond eetpatroon. Mensen die vegetarisch eten krijgen meestal minder verzadigd vet binnen. Zij kunnen daarom elke week 3 of 4 eieren eten. 

Eieren en diabetes type 2 voorkomen 

Hoe zit het met het ontstaan van diabetes type 2 en het eten van eieren? Hier zijn verschillende onderzoeken naar gedaan. Het eten van 7 of meer eieren elke week maakt het risico groter om diabetes type 2 te krijgen. Daarom is het gezonder om het advies te volgen: maximaal 3 eieren elke week. Als je vegetarisch bent, mag je 4 eieren elke week. 

Onderzoek naar eieren bij diabetes 

Een onderzoek in 2018 kreeg veel aandacht. In dit onderzoek gingen mensen met (pre)diabetes meer dan 12 eieren per week eten. Hun gewichtsverlies, vetten in het bloed en hun bloedsuiker bleef hetzelfde als bij mensen die minder dan 2 eieren per week aten. Door dit onderzoek leek het alsof het niet uitmaakt of je veel of weinig eieren eet. Maar dit klopte niet. 

Het advies blijft hetzelfde 

Waarom niet? De mensen in het onderzoek kregen voedingsadviezen van een diëtist. En ze gebruikten vaak medicijnen die de cholesterol verlagen. Dit had invloed op de resultaten van het onderzoek. Hierdoor was het niet duidelijk wat precies de gevolgen waren van het eten van veel eieren. Het advies blijft daarom nog steeds hetzelfde: maximaal 3 eieren elke week. Of 4 eieren elke week, als je vegetarisch bent.

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 mei 2023

Lees meer over Voedingsproducten

Volgend artikel