In veel voeding zit zetmeel. Dit zijn koolhydraten waar je lichaam glucose van maakt. Waar zit het in? En wat is resistent zetmeel?
In het kort
In veel voeding zit zetmeel, zoals aardappelen, bonen, granen, brood, pasta, koekjes en chips.
Zetmeel bestaat uit koolhydraten. Je lichaam maakt hier glucose van, waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt.
Er bestaat ook resistent zetmeel. Hiervan stijgt je bloedsuikerspiegel langzamer dan van normaal zetmeel.
Je krijgt eerder een vol gevoel van voeding met resistent zetmeel.
Je kunt gekookte rijst, pasta en aardappels laten afkoelen, en eventueel weer opwarmen. Dan verandert een deel van het zetmeel in resistent zetmeel.
Waar zit zetmeel in?
Zetmeel komt voor in:
aardappelen
peulvruchten zoals bonen, kikkererwten en linzen
granen, zoals tarwe, mais en rijst
graanproducten, bijvoorbeeld brood en pasta
bewerkt voedsel (voeding gemaakt in een fabriek), zoals margarine, koekjes, chocolade, chips, vleesproducten en snacks
bindmiddel voor soepen en sauzen
Resistent zetmeel
Resistent zetmeel is een soort zetmeel. Van resistent zetmeel stijgt je bloedsuikerspiegel langzamer dan van normaal zetmeel. Goed nieuws dus als je diabetes hebt. Resistent zetmeel helpt om bloedsuikerwaarden meer in evenwicht te houden.
Waar zit resistent zetmeel in?
Resistent zetmeel zit in natuurlijke voeding zoals:
granen
groene bananen
zaden
peulvruchten
Resistent zetmeel zit ook in bewerkt voedsel, dat uit de fabriek komt. Een bekend voorbeeld is gemodificeerd zetmeel.
Afkoelen = meer resistent zetmeel
Gekookte rijst, pasta en aardappels kun je laten afkoelen. Dan verandert een deel van het zetmeel in resistent zetmeel. Hierna kun je ze gewoon weer opwarmen, het resistente zetmeel blijft. Je bloedsuikerspiegel stijgt langzamer doordat er meer resistent zetmeel in je voeding zit.
Eerder een vol gevoel
Je krijgt eerder een vol gevoel van voeding met resistent zetmeel. Je lichaam verwerkt het alsof het voedingsvezels zijn. Dat zorgt sneller voor het gevoel van een volle maag. Het maakt wel verschil of het resistent zetmeel in volkoren of in ‘witte’ voedselproducten zit. In afgekoelde zilvervliesrijst en volkorenpasta zit meer resistent zetmeel dan in afgekoelde witte rijst en pasta.
Evenwicht in je bloedsuiker
Resistent zetmeel laat de bloedsuikerspiegel dus langzamer stijgen dan normaal zetmeel. Maar veel voedselproducten met resistent zetmeel hebben vaak ook normaal zetmeel. Meer evenwicht in je bloedsuiker krijg je dus niet alleen door voedsel met resistent zetmeel. Je krijgt vooral meer evenwicht door een combinatie van:
Alles wat je moet weten over voeding in 6 mailtjes
Vraag jij je ook weleens af: wat kan ik nou beter wel of niet eten? En waarom gaat mijn bloedsuiker de ene keer snel omhoog, en de andere keer niet? Wat is handig om te drinken... Dan is onze serie e-mails over voeding zeker iets voor jou. Met uitleg, tips en recepten.
Diabetes.nl gebruikt verschillende soorten cookies
Functionele cookies, zodat de website goed werkt. Analytische cookies, om inzicht te krijgen in de werking en het effect van de website. Content cookies, om te zorgen dat je video’s van Vimeo kunt afspelen. De analytische en content cookies hebben we privacyvriendelijk ingesteld en gebruiken we daarom altijd. Daarnaast gebruiken we met jouw toestemming marketing cookies om te meten hoe effectief onze social mediacampagnes zijn. Als je een account bij ons hebt, gebruiken we hier nooit jouw profielgegevens voor. Meer informatie