Leefstijl en voeding

Suiker

Suiker heb je nodig voor je lichaam. Maar te veel suiker is niet gezond. Hoe werkt suiker in je lichaam? En hoe krijg je niet te veel suiker binnen?

In het kort

  • Als je suiker binnenkrijgt, zijn dat snelle koolhydraten.  
  • Snelle koolhydraten komen snel in je bloed terecht, Ze zorgen voor een hoge piek in je bloedsuiker. 
  • Suiker is niet slecht, te veel suiker wel. Helaas zit er veel suiker in eten en drinken. 
  • Een volwassen vrouw mag op 1 dag 50 gram aan suiker hebben, een volwassen man 60 gram. 
  • Veel informatie en tips om minder suiker binnen te krijgen staan op de website van het Diabetes Fonds. 

Suiker = glucose en fructose 

Suiker bestaat uit glucose en fructose. De glucose komt in je bloed terecht. Insuline zorgt ervoor dat de glucose in je cellen komt. Hier verandert de glucose naar energie voor je lichaam. De fructose gaat eerst naar je lever. Deze maakt er glucose van. Hierna komt de glucose in je bloed terecht. De insuline zorgt er weer voor dat het in je cellen komt. 

Snelle koolhydraten 

Als je suiker binnenkrijgt, zijn dat snelle koolhydraten. Dit zijn koolhydraten die snel in je bloed terechtkomen. Hierdoor krijg je hoge pieken in je bloedsuikerwaarden.

Wat zijn snelle suikers?

Snelle suikers is een andere naam voor snelle koolhydraten. Deze woorden worden door elkaar gebruikt, maar ze betekenen hetzelfde. Suiker is een koolhydraat die altijd snel in je bloed komt.

Suiker en je gezondheid 

Suiker is niet slecht, want je hebt energie nodig om te kunnen denken en bewegen. Maar te veel suiker kan wel slecht zijn voor je lichaam. Je kunt overgewicht krijgen, wat de kans op diabetes type 2 groter maakt. Ook kan te veel suiker zorgen voor gaatjes in je tanden, darmproblemen en vermoeidheid. 

Hoeveel suiker mag je op 1 dag? 

Een volwassen vrouw mag op 1 dag 50 gram aan suiker binnenkrijgen. Een volwassen man mag 60 gram suiker op 1 dag. Dit advies is van de Wereldgezondheidsorganisatie en het gaat over vrije suikers. Vrije suikers betekent:  alle suiker die aan eten of drinken is toegevoegd, en de suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Het advies geldt niet voor de natuurlijke suikers in fruit en groente. Dit komt omdat fruit en groente passen binnen een gezond voedingspatroon.

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten
  • Sara van Grootel - diëtist en specialist 'Emotie-eten de baas'

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 11 april 2023

Lees meer over Zo werkt voeding in je lichaam

Volgend artikel