Leefstijl en voeding

Glykemische lading

Wil je de goede koolhydraten binnenkrijgen? De glykemische lading is een hulpmiddel hierbij. Ontdek hier wat het is en hoe het werkt. 

In het kort

  • De glykemische lading laat zien wat een normale hoeveelheid (= portie) van een voedingsmiddel met je bloedsuikerwaarden doet: hoe snel stijgt je bloedsuiker dan? 
  • De glykemische lading is een handig hulpmiddel als je zoveel mogelijk langzame koolhydraten wil eten. 
  • Langzame koolhydraten zijn goede koolhydraten. Ze laten je bloedsuiker langzaam stijgen.
  • Hoe lager de glykemische lading van een voedingsmiddel, hoe langzamer je bloedsuikerwaarden stijgen. 
  • Onder dit artikel vind je een lijst die helpt bij het kiezen van voeding met langzame (= goede) koolhydraten.

Glykemische lading (GL)

De glykemische lading (GL) laat zien wat een normale portie van een voedingsmiddel met je bloedsuikerwaarden doet. Hoe snel stijgt je bloedsuiker als je een portie eet of drinkt? De GL is een handig hulpmiddel als je zoveel mogelijk langzame koolhydraten wil eten. Langzame koolhydraten laten je bloedsuiker langzaam stijgen.

Wat is het verschil tussen glykemische index en glykemische lading? 

De glykemische index geeft een idee van hoe snel je bloedwaarden stijgen als je 50 gram aan koolhydraten van 1 voedingsproduct binnenkrijgt. > Bekijk meer over glykemische index 
Maar: je krijgt bijna nooit 50 gram binnen aan koolhydraten van hetzelfde voedingsmiddel. Daarom is er de glykemische lading. Deze kijkt naar de hoeveelheid koolhydraten in een normale portie van een voedingsproduct. En in een portie zit vaak minder dan 50 gram koolhydraten. Je bloedsuiker stijgt dus minder hard dan de glykemische index laat zien. 

Voorbeeld: een portie cornflakes 

Bijvoorbeeld: de glykemische index van 50 gram koolhydraten in cornflakes is 81. Dat is een hoog getal. Toch zit in een normale portie cornflakes maar 23 gram koolhydraten. Je bloedsuikerwaarden stijgen wel door een portie cornflakes te eten, maar niet zo hard als de glykemische index laat zien.

De glykemische lading is duidelijker 

Daarom werkt het vaak beter om te kijken naar de glykemische lading van een voedingsproduct. Die geeft een duidelijker beeld over de snelheid waarmee je bloedsuikerwaarden stijgen van een normale portie.

Glykemische lading: wat is laag en hoog? 

Een voedingsproduct met een lage glykemische lading laat je bloedsuiker langzaam stijgen. Maar een voedingsproduct met een hoge glykemische lading laat je bloedsuiker snel stijgen. Voeding met een lage glykemische waarde houden je bloedsuiker meer in evenwicht. Dit is de indeling van voedingsproducten op hun glykemische lading: 

  • lage glykemische lading: minder dan 10 
  • gemiddelde glykemische lading: tussen 10 en 20 
  • hoge glykemische lading: meer dan 20
Lijst glykemische index en glykemische lading voedingsproducten(pdf - 85.39 kB)

Download hier de lijst met de glykemische index en glykemische lading van voedingsproducten, zoals soorten groenten en fruit, peulvruchten en brood.

Voeding

Voeding heeft grote invloed op je bloedsuikerspiegel. Gezonde voeding kan je bloedsuikerwaarden meer in evenwicht houden. Hoe maken anderen hun keuzes in eten en drinken? Bekijk de ervaringen en tips in deze groep.

Bekijk de gespreksgroep

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten
  • Sara van Grootel - diëtist en specialist 'Emotie-eten de baas'

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 april 2023

Lees meer over Zo werkt voeding in je lichaam

Volgend artikel