Wil je de goede koolhydraten binnenkrijgen? De glykemische last (eerder: lading) is een hulpmiddel hierbij. Ontdek hier wat het is en hoe het werkt.
In het kort
De glykemische last (eerder: lading) laat zien wat een normale hoeveelheid (= portie) van een voedingsmiddel doet met je bloedsuikerwaarden: hoe snel stijgt je bloedsuiker dan?
De glykemische last is een handig hulpmiddel als je zoveel mogelijk langzame koolhydraten wil eten.
Langzame koolhydraten zijn goede koolhydraten. Ze laten je bloedsuiker langzaam stijgen.
Hoe lager de glykemische last van een voedingsmiddel, hoe langzamer je bloedsuikerwaarden stijgen.
Onderaan vind je een lijst die helpt bij het kiezen van voeding met langzame (= goede) koolhydraten.
Glykemische last (GL)
De glykemische last (GL) heette eerder glykemische lading. Het laat zien wat een normale portie van een voedingsmiddel doet met je bloedsuikerwaarden. Hoe snel stijgt je bloedsuiker als je een portie eet of drinkt? De GL is een handig hulpmiddel als je zoveel mogelijk langzame koolhydraten wil eten. Langzame koolhydraten laten je bloedsuiker langzaam stijgen.
Wat is het verschil tussen glykemische index en glykemische last?
De glykemische index geeft een idee van hoe snel je bloedwaarden stijgen als je 50 gram aan koolhydraten van 1 voedingsmiddel binnenkrijgt. > Bekijk meer over glykemische index Maar: je krijgt bijna nooit 50 gram binnen aan koolhydraten van hetzelfde voedingsmiddel. Daarom is er de glykemische last. Deze kijkt naar de hoeveelheid koolhydraten in een normale portie van een voedingsproduct. En in een normale portie zit vaak minder dan 50 gram koolhydraten. Je bloedsuiker stijgt dus minder hard dan de glykemische index laat zien.
Voorbeeld: een portie cornflakes
Bijvoorbeeld: de glykemische index van 50 gram koolhydraten in cornflakes is 81. Dat is een hoog getal. Toch zit in een normale portie cornflakes maar 23 gram koolhydraten. Je bloedsuikerwaarden stijgen wel door een portie cornflakes te eten, maar niet zo hard als de glykemische index laat zien.
De glykemische last is duidelijker
Daarom werkt het vaak beter om te kijken naar de glykemische last van een voedingsproduct. Die geeft een duidelijker beeld over de snelheid waarmee je bloedsuikerwaarden stijgen van een normale portie.
Glykemische last: wat is laag en hoog?
Een voedingsproduct met een lage glykemische last laat je bloedsuiker langzaam stijgen. Maar een voedingsproduct met een hoge glykemische lading laat je bloedsuiker snel stijgen. Voeding met een lage glykemische waarde houden je bloedsuiker meer in evenwicht. Dit is de indeling van voedingsproducten op hun glykemische last:
Download hier de lijst met de glykemische index en glykemische last (lading) van voedingsproducten, zoals soorten groenten en fruit, peulvruchten en brood.
Alles wat je moet weten over voeding in 6 mailtjes
Vraag jij je ook weleens af: wat kan ik nou beter wel of niet eten? En waarom gaat mijn bloedsuiker de ene keer snel omhoog, en de andere keer niet? Wat is handig om te drinken... Dan is onze serie e-mails over voeding zeker iets voor jou. Met uitleg, tips en recepten.
Diabetes.nl gebruikt verschillende soorten cookies
Functionele cookies, zodat de website goed werkt. Analytische cookies, om inzicht te krijgen in de werking en het effect van de website. Content cookies, om te zorgen dat je video’s van Vimeo kunt afspelen. De analytische en content cookies hebben we privacyvriendelijk ingesteld en gebruiken we daarom altijd. Daarnaast gebruiken we met jouw toestemming marketing cookies om te meten hoe effectief onze social mediacampagnes zijn. Als je een account bij ons hebt, gebruiken we hier nooit jouw profielgegevens voor. Meer informatie