Fruit is lekker en gezond, maar kan ook veel koolhydraten hebben. Kijk hier voor de koolhydraten en suiker per fruitsoort.
In het kort
Elke soort fruit heeft andere vitaminen en mineralen. Fruit is gezond, maar het is wel belangrijk om te letten op de koolhydraten.
Alle soorten fruit hebben koolhydraten en suikers, maar de verschillen zijn groot.
Gedroogd fruit heeft altijd veel meer koolhydraten dan vers fruit.
Het drinken van het sap van fruit is minder gezond dan het eten van fruit zelf.
Bekijk de lijst met fruitsoorten en hun koolhydraten en suikers.
Hoeveel fruit is gezond?
Elke soort fruit heeft andere vitaminen en mineralen. Het is gezond om elke dag 2x fruit te eten, samen ongeveer 200 gram. Fruit eten zorgt voor minder risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Eet verschillende soorten fruit, dan weet je zeker dat je genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Het is wel belangrijk om te letten op de koolhydraten in het fruit.
Grote verschillen in koolhydraten
Alle soorten fruit hebben koolhydraten, maar de verschillen zijn groot. Sommige soorten fruit hebben weinig koolhydraten. Andere soorten hebben veel koolhydraten, of zelfs heel veel. Bijvoorbeeld: 100 gram aardbeien heeft 5 gram koolhydraten. Maar 100 gram banaan heeft meer dan 20 gram koolhydraten. En 100 gram gedroogde abrikozen heeft 59 gram koolhydraten. > Bekijk meer over koolhydraten
Fruit: vers is gezonder dan gedroogd
Het maakt dus veel uit welke soort fruit je eet. Is je bloedsuiker wat hoger? Dan kun je kiezen voor fruit met minder koolhydraten en suikers. Bij een lage bloedsuiker is er genoeg fruit te kiezen met meer koolhydraten en suikers. Goed om te weten: gedroogd fruit heeft altijd veel meer koolhydraten dan vers fruit. Bijvoorbeeld: in 100 gram verse vijgen zit 19 gram koolhydraten. Maar in 100 gram gedroogde vijgen zit 54 gram koolhydraten. Dat is bijna 3x zoveel als in verse vijgen.
Ook in vruchtensap zit veel suiker
Fruit eet je het gezondste als het heel is. Vruchtensappen klinken gezond, zeker als ze vers zijn. Maar ook in vruchtensappen zitten veel suikers. Fruit klein malen (blenderen) of persen zorgt er ook voor dat er veel vitaminen verdwijnen. En vruchtensap heeft minder vezels dan het fruit zelf. Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten je bloedsuiker langzamer laten stijgen. Drink vruchtensappen daarom niet te vaak. > Bekijk meer over drinken
Fruit: hoeveelheid koolhydraten en suikers
Bekijk hieronder de lijst met fruitsoorten. Hoeveel koolhydraten en suikers zitten er in 100 gram?
Alles wat je moet weten over voeding in 6 mailtjes
Vraag jij je ook weleens af: wat kan ik nou beter wel of niet eten? En waarom gaat mijn bloedsuiker de ene keer snel omhoog, en de andere keer niet? Wat is handig om te drinken... Dan is onze serie e-mails over voeding zeker iets voor jou. Met uitleg, tips en recepten.
Diabetes.nl gebruikt verschillende soorten cookies
Functionele cookies, zodat de website goed werkt. Analytische cookies, om inzicht te krijgen in de werking en het effect van de website. Content cookies, om te zorgen dat je video’s van Vimeo kunt afspelen. De analytische en content cookies hebben we privacyvriendelijk ingesteld en gebruiken we daarom altijd. Daarnaast gebruiken we met jouw toestemming marketing cookies om te meten hoe effectief onze social mediacampagnes zijn. Als je een account bij ons hebt, gebruiken we hier nooit jouw profielgegevens voor. Meer informatie