Leefstijl en voeding

Fruit

Fruit is lekker en gezond, maar kan ook veel koolhydraten hebben. Kijk hier voor de koolhydraten en suiker per fruitsoort.

In het kort 

  • Elke soort fruit heeft andere vitaminen en mineralen. Fruit is gezond, maar het is wel belangrijk om te letten op de koolhydraten. 
  • Alle soorten fruit hebben koolhydraten en suikers, maar de verschillen zijn groot. 
  • Gedroogd fruit heeft altijd veel meer koolhydraten dan vers fruit. 
  • Het drinken van het sap van fruit is minder gezond dan het eten van fruit zelf. 
  • Bekijk de lijst met fruitsoorten en hun koolhydraten en suikers.

Hoeveel fruit is gezond? 

Elke soort fruit heeft andere vitaminen en mineralen. Het is gezond om elke dag 2x fruit te eten, samen ongeveer 200 gram. Fruit eten zorgt voor minder risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker. Eet verschillende soorten fruit, dan weet je zeker dat je genoeg vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Het is wel belangrijk om te letten op de koolhydraten in het fruit.

Grote verschillen in koolhydraten 

Alle soorten fruit hebben koolhydraten, maar de verschillen zijn groot. Sommige soorten fruit hebben weinig koolhydraten. Andere soorten hebben veel koolhydraten, of zelfs heel veel. Bijvoorbeeld: 100 gram aardbeien heeft 5 gram koolhydraten. Maar 100 gram banaan heeft meer dan 20 gram koolhydraten. En 100 gram gedroogde abrikozen heeft 59 gram koolhydraten. > Bekijk meer over koolhydraten

Fruit: vers is gezonder dan gedroogd 

Het maakt dus veel uit welke soort fruit je eet. Is je bloedsuiker wat hoger? Dan kun je kiezen voor fruit met minder koolhydraten en suikers. Bij een lage bloedsuiker is er genoeg fruit te kiezen met meer koolhydraten en suikers. Goed om te weten: gedroogd fruit heeft altijd veel meer koolhydraten dan vers fruit. Bijvoorbeeld: in 100 gram verse vijgen zit 19 gram koolhydraten. Maar in 100 gram gedroogde vijgen zit 54 gram koolhydraten. Dat is bijna 3x zoveel als in verse vijgen.

Ook in vruchtensap zit veel suiker 

Fruit eet je het gezondste als het heel is. Vruchtensappen klinken gezond, zeker als ze vers zijn. Maar ook in vruchtensappen zitten veel suikers. Fruit klein malen (blenderen) of persen zorgt er ook voor dat er veel vitaminen verdwijnen. En vruchtensap heeft minder vezels dan het fruit zelf. Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten je bloedsuiker langzamer laten stijgen. Drink vruchtensappen daarom niet te vaak. > Bekijk meer over drinken

Fruit: hoeveelheid koolhydraten en suikers

Bekijk hieronder de lijst met fruitsoorten. Hoeveel koolhydraten en suikers zitten er in 100 gram?

Lijst fruit met koolhydraten
Tabel fruit en koolhydraten(pdf - 59.01 kB)

Download hier de lijst met fruit en koolhydraten.

Voeding

Voeding heeft grote invloed op je bloedsuikerspiegel. Gezonde voeding kan je bloedsuikerwaarden meer in evenwicht houden. Hoe maken anderen hun keuzes in eten en drinken? Bekijk de ervaringen en tips in deze groep.

Bekijk de gespreksgroep

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 mei 2023

Lees meer over Voedingsproducten

Volgend artikel