Leefstijl en voeding

Stevia

Een zoetstof als stevia kan een goede stap zijn naar minder suiker. Maar in tabletten en poeder van stevia kunnen toch koolhydraten zitten. Hoe komt dat?

In het kort 

  • Stevia is een natuurlijke zoetstof die van de steviaplant komt. 
  • Het is ongeveer 200 keer zoeter dan suiker. 
  • Stevia is veilig te gebruiken bij diabetes. 
  • In tabletjes en poeder van stevia zitten vaak ook stoffen die wel koolhydraten hebben. 
  • Bekijk daarom goed het etiket om te zien wat er precies in zit.

Wat is stevia?

Stevia is een natuurlijke zoetstof die komt van de steviaplant. Een andere naam voor deze plant is honingkruid. De zoetstof wordt gehaald uit de bladeren van de plant. Hier zitten stevioglycosiden in, dit zijn de stoffen die de zoete smaak geven. Stevia kan ook in de fabriek worden gemaakt. Dan heet het synthetische stevia.

Een veilige zoetstof 

Stevia is ongeveer 200 keer zoeter dan suiker. Het is een intensieve zoetstof > Bekijk meer over intensieve zoetstoffen Er is maar een klein beetje stevia nodig voor een zoete smaak. Stevia laat je bloedsuiker niet stijgen en heeft ook geen calorieën. Als je diabetes hebt, is stevia dus veilig te gebruiken.

Steeds minder zoet

Wil je minder suiker binnenkrijgen? Een zoetstof als stevia kan een goede stap zijn. Het kan ook helpen om je smaak langzaam te veranderen naar minder zoet. Je gebruikt dan steeds een beetje minder stevia. Na een tijdje heb je nog maar weinig of zelfs geen behoefte meer aan suiker of zoetstof.

Stevia maakt voeding niet gezond 

Stevia zit vaak in producten die zero of light zijn. Of er staat op het etiket: met ‘minder (toegevoegde) suiker’. Voorbeelden zijn chocolade, snoep, toetjes en jam. Dit is voeding die je niet nodig hebt voor je gezondheid. Deze producten zijn dus niet gezond omdat er stevia in zit.

Toch koolhydraten 

Stevia zelf is een natuurlijke zoetstof. Maar er zitten vaak stoffen bij die in een fabriek zijn gemaakt. In die stoffen zitten ook koolhydraten. Zoals bij stevia in de vorm van zoetjes en poeder. Hier zitten vaak vulmiddelen in. Dit zijn ingrediënten die nodig zijn om de tabletjes of het poeder te kunnen maken. In deze vulmiddelen zitten koolhydraten die de bloedsuiker laten stijgen. Soms is er zelfs fructose of glucose aan toegevoegd, dit zijn vormen van suiker. Bekijk daarom altijd goed het etiket 

Waarom heeft stevia een E-nummer? 

Stevia kun je vinden op het etiket van het product. Het heeft de naam steviolglycosiden. Stevia heeft ook een E-nummer, dat is E960. Dat wil zeggen dat stevia is onderzocht of het veilig is te gebruiken. En hoeveel je er elke dag van mag hebben. Een Europese organisatie doet dit onderzoek voor heel veel stoffen. Een E-nummer betekent dat de stof is onderzocht op veiligheid. Een E-nummer betekent niet dat een stof in een fabriek is  gemaakt. 

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 mei 2023