Leefstijl en voeding

Drinken, zo maak je gezonde keuzes

Diabetes gaat vaak over wat je eet, maar wat je drinkt is ook belangrijk. Waar kun je op letten als je gezonde keuzes voor drinken wilt maken?

  • De gezondste dranken zijn ongezoete dranken: water, koffie en thee, beide zonder melk of suiker. 
  • Drink zo weinig mogelijk frisdranken. Ze bevatten veel suikers die zorgen voor een snelle en hoge piek in je bloedglucose. 
  • De minste suiker zit in ‘zero’ dranken, zoals zero frisdranken. 
  • Vruchtensappen klinken gezond. Maar ook hier zitten veel suikers in, namelijk van het fruit zelf. Deze natuurlijke suikers verhogen je bloedglucosewaarden. 
  • Wil je weten hoeveel suiker er zit in frisdranken, vruchtendranken en sapjes? Download de lijsten onderaan de tekst! 

Gezonde keuzes 

Het beste zijn ongezoete dranken: water (uit de kraan of bronwater), koffie/thee, beide zonder melk of suiker. Ook pure groentesappen bevatten weinig suikers en veel vitaminen en mineralen. Bekijk goed het etiket of de groentensappen echt puur zijn, want vaak wordt er fruit aan toegevoegd.

Frisdranken 

Frisdranken bevatten veel suikers. Deze suikers zorgen voor een snelle en hoge piek in je bloedglucose. Als je diabetes hebt, kan je lichaam deze hoge pieken slechter verwerken. Ook krijg je niet snel een vol gevoel van frisdranken. Je drinkt een glas vaak gauw leeg, waardoor je er al snel te veel van drinkt.

Bij diabetes is een gezonde leefstijl heel belangrijk. Gezond eten en drinken helpt bij een gezonde leefstijl.

Light drank 

‘Light dranken’ is een lastig woord. Light betekent dat er minstens 30% minder suiker in zit dan in het gewone product. Maar het kan ook zijn dat er 30% minder kilocalorieën in zitten. Wil je zeker weten hoeveel suiker erin zit, bekijk dan goed het etiket. Bij het woord koolhydraten zie je hoeveel suiker er in de drank zit.

‘Zero’ dranken hebben altijd heel weinig suiker 

In zero frisdranken zit altijd heel weinig suiker want die is vervangen door zoetstoffen. Zoetstoffen leveren geen energie dus je bloedsuikerwaarden stijgen niet. Maar: er zitten wel zuren in en die zijn slecht voor je tanden.

Ook in vruchtensap zit veel suiker 

Vruchtensappen klinken gezond, zeker als ze vers zijn. Maar ook in vruchtensappen zitten veel suikers. Er zitten namelijk de suikers van het fruit zelf in. Deze natuurlijke suikers verhogen je bloedglucosewaarde. Net zoals gewone suikers. Drink vruchtensappen daarom niet te vaak.

Wat betekent ‘geen toegevoegde suiker’? 

Op het etiket kan staan ‘geen toegevoegde suiker’. Dat betekent dat er in de fabriek geen suiker is toegevoegd. Maar er kan nog steeds veel suiker in een drank zitten, zoals in vruchtensap. Je weet zeker hoeveel suiker er in een drank zit als je het etiket bekijkt, bij het woord koolhydraten.

Let op: grapefruitsap heeft invloed op de werking van medicijnen. Controleer de bijsluiter van je medicijnen. 

Wat is het verschil tussen vruchtensap en vruchtendrank? 

Vruchtendrank wordt gemaakt uit vruchtensap en (bron)water. De fabrikant mag hier ook suikers, zoetstoffen en aroma’s aan toevoegen. Bij vruchtensap mag dat niet. Bekijk daarom het etiket, dan weet je hoeveel suiker in een vruchtensapje of vruchtendrank zit.

Vitamines? Eet vers fruit 

Wil je vitamines binnenkrijgen? Eet dan liever vers fruit. Door het persen of blenderen van fruit verdwijnen er veel vitaminen. Dit komt omdat er zuurstof bij komt. In een stuk fruit zitten ook meer vezels dan in het sap ervan. Je hebt daarom sneller een vol gevoel van een stuk fruit.

In fruit zit minder suiker dan in fruitsap 

In een stuk fruit zit ook veel minder suiker dan in het sap van dat fruit. Je bloedsuiker stijgt dus langzamer als je 1 stuk fruit eet. Langzamer dan als je alleen het sap drinkt. Het fruit zelf eten zorgt ook voor een minder hoge piek in je bloedsuiker dan het sap drinken. 

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten
  • Sara van Grootel - diëtist en specialist 'Emotie-eten de baas'

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 14 april 2023

Lees meer over Gezond drinken

Volgend artikel