In melkproducten (= zuivel) zitten gezonde stoffen, zoals eiwitten, vitamines en calcium. Maar er zitten ook koolhydraten in. Waar kun je op letten?
In het kort
Zuivel is de naam voor melk en andere producten die gemaakt zijn van melk, zoals kaas, yoghurt en kwark.
In zuivelproducten zitten gezonde stoffen, zoals eiwitten, calcium en vitamines.
In de meeste zuivelproducten zit lactose, dat is een soort suiker.
Vruchtenyoghurt en vruchtenkwark hebben extra veel suiker. In gewone yoghurt en kwark zitten veel minder koolhydraten.
Elke dag yoghurt eten maakt de kans op diabetes type 2 kleiner.
Wat is zuivel?
Zuivel is de naam voor melk en andere producten die gemaakt zijn van melk, zoals kaas, yoghurt en kwark. De melk kan komen van koeien, maar ook van geiten, schapen of kamelen.
Zuivel is gezond
In zuivelproducten zitten eiwitten en calcium. En vitamines, zoals vitamine B2 en vitamine B12. Onderzoek laat zien dat in melkproducten ook stoffen zitten die hart- en vaatziekten helpen voorkomen.
Koolhydraten in zuivel
In de meeste zuivelproducten zit lactose, dat is een soort suiker. Lactose laat je bloedsuiker dus stijgen. Zoete zuivelproducten hebben vaak extra suiker, zoals vruchtenyoghurt en vruchtenkwark. Op het etiket staat hoeveel suiker (koolhydraten) erin zit. De gewone yoghurt en kwark heeft veel minder koolhydraten.
Harde kaas heeft geen lactose (=suiker)
Er is 1 zuivelproduct waar geen lactose in zit. Dat is harde kaas. Dit geldt voor alle soorten harde kaas, bijvoorbeeld oude kaas, parmezaanse kaas en pecorino. Let op: belegen kaas en jong belegen kaas zijn geen harde kazen. Zij hebben dus wel lactose. In alle zachte kazen zit altijd lactose. Hoeveel lactose? Dat hangt af van de soort kaas.
Yoghurt en diabetes type 2 voorkomen
Elke dag een schaaltje yoghurt eten maakt de kans op het krijgen van diabetes type 2 kleiner. Onderzoek laat dit zien. Het is nog niet duidelijk waarom dit zo is. Het heeft misschien te maken met de calcium en magnesium die in yoghurt zit. Calcium en magnesium zijn namelijk belangrijk voor de manier waarop insuline werkt in je lichaam.
Volle melkproducten
Er zit verzadigd vet in producten met volle melk. Verzadigd vet heet ook wel slecht vet. Maar als je diabetes hebt én een gezond gewicht, reageert je lichaam anders op dit verzadigd vet. Onderzoek laat zien dat volle zuivelproducten zorgen voor meer evenwicht in de bloedsuiker. De cholesterol in het bloed stijgt ook niet. Het lichaam maakt geen verschil tussen volle zuivelproducten en halfvolle/magere zuivelproducten. Als je een gezond gewicht hebt is het dus verstandig om volle zuivelproducten te gebruiken. > Bekijk meer over vetten
Gezondste keuzes
De gezondste keuzes zijn altijd de gewone zuivelproducten, dus zonder toegevoegde suikers. De keuze voor magere, halfvolle of volle zuivelproducten is erg persoonlijk. Als je gewicht wilt verliezen, werkt magere of halfvolle zuivel vaak het beste. Je kunt advies vragen aan een diëtist.
Alles wat je moet weten over voeding in 6 mailtjes
Vraag jij je ook weleens af: wat kan ik nou beter wel of niet eten? En waarom gaat mijn bloedsuiker de ene keer snel omhoog, en de andere keer niet? Wat is handig om te drinken... Dan is onze serie e-mails over voeding zeker iets voor jou. Met uitleg, tips en recepten.
Diabetes.nl gebruikt verschillende soorten cookies
Functionele cookies, zodat de website goed werkt. Analytische cookies, om inzicht te krijgen in de werking en het effect van de website. Content cookies, om te zorgen dat je video’s van Vimeo kunt afspelen. De analytische en content cookies hebben we privacyvriendelijk ingesteld en gebruiken we daarom altijd. Daarnaast gebruiken we met jouw toestemming marketing cookies om te meten hoe effectief onze social mediacampagnes zijn. Als je een account bij ons hebt, gebruiken we hier nooit jouw profielgegevens voor. Meer informatie