Leefstijl en voeding

Melkproducten

In melkproducten (= zuivel) zitten gezonde stoffen, zoals eiwitten, vitamines en calcium. Maar er zitten ook koolhydraten in. Waar kun je op letten? 
 

In het kort 

  • Zuivel is de naam voor melk en andere producten die gemaakt zijn van melk, zoals kaas, yoghurt en kwark. 
  • In zuivelproducten zitten gezonde stoffen, zoals eiwitten, calcium en vitamines. 
  • In de meeste zuivelproducten zit lactose, dat is een soort suiker. 
  • Vruchtenyoghurt en vruchtenkwark hebben extra veel suiker. In gewone yoghurt en kwark zitten veel minder koolhydraten. 
  • Elke dag yoghurt eten maakt de kans op diabetes type 2 kleiner.

Wat is zuivel? 

Zuivel is de naam voor melk en andere producten die gemaakt zijn van melk, zoals kaas, yoghurt en kwark. De melk kan komen van koeien, maar ook van geiten, schapen of kamelen.

Zuivel is gezond 

In zuivelproducten zitten eiwitten en calcium. En vitamines, zoals vitamine B2 en vitamine B12. Onderzoek laat zien dat in melkproducten ook stoffen zitten die hart- en vaatziekten helpen voorkomen. 

Koolhydraten in zuivel 

In de meeste zuivelproducten zit lactose, dat is een soort suiker. Lactose laat je bloedsuiker dus stijgen. Zoete zuivelproducten hebben vaak extra suiker, zoals vruchtenyoghurt en vruchtenkwark. Op het etiket staat hoeveel suiker (koolhydraten) erin zit. De gewone yoghurt en kwark heeft veel minder koolhydraten.

Harde kaas heeft geen lactose (=suiker) 

Er is 1 zuivelproduct waar geen lactose in zit. Dat is harde kaas. Dit geldt voor alle soorten harde kaas, bijvoorbeeld oude kaas, parmezaanse kaas en pecorino. Let op: belegen kaas en jong belegen kaas zijn geen harde kazen. Zij hebben dus wel lactose. In alle zachte kazen zit altijd lactose. Hoeveel lactose? Dat hangt af van de soort kaas.

Yoghurt en diabetes type 2 voorkomen

Elke dag een schaaltje yoghurt eten maakt de kans op het krijgen van diabetes type 2 kleiner. Onderzoek laat dit zien. Het is nog niet duidelijk waarom dit zo is. Het heeft misschien te maken met de calcium en magnesium die in yoghurt zit. Calcium en magnesium zijn namelijk belangrijk voor de manier waarop insuline werkt in je lichaam.

Volle melkproducten 

Er zit verzadigd vet in producten met volle melk. Verzadigd vet heet ook wel slecht vet. Maar als je diabetes hebt én een gezond gewicht, reageert je lichaam anders op dit verzadigd vet. Onderzoek laat zien dat volle zuivelproducten zorgen voor meer evenwicht in de bloedsuiker. De cholesterol in het bloed stijgt ook niet. Het lichaam maakt geen verschil tussen volle zuivelproducten en halfvolle/magere zuivelproducten. Als je een gezond gewicht hebt is het dus verstandig om volle zuivelproducten te gebruiken. > Bekijk meer over vetten

Gezondste keuzes 

De gezondste keuzes zijn altijd de gewone zuivelproducten, dus zonder toegevoegde suikers. De keuze voor magere, halfvolle of volle zuivelproducten is erg persoonlijk. Als je gewicht wilt verliezen, werkt magere of halfvolle zuivel vaak het beste. Je kunt advies vragen aan een diëtist.

Lijst melkproducten met koolhydraten

Voeding

Voeding heeft grote invloed op je bloedsuikerspiegel. Gezonde voeding kan je bloedsuikerwaarden meer in evenwicht houden. Hoe maken anderen hun keuzes in eten en drinken? Bekijk de ervaringen en tips in deze groep.

Bekijk de gespreksgroep

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 mei 2023

Lees meer over Voedingsproducten

Volgend artikel