Leefstijl en voeding

Aardappelen

Aardappelen zijn gezond, met veel vitaminen. Maar er zitten ook veel koolhydraten in die je bloedsuikerwaarden snel laten stijgen. Bekijk hier meer.

In het kort 

  • Aardappelen zorgen voor een snelle stijging van je bloedglucosewaarde. 
  • Aardappelen laten je bloedsuiker sneller stijgen dan bijvoorbeeld zilvervliesrijst en volkoren bulgur. 
  • Het helpt als je aardappelen samen eet met veel groenten. De stijging gaat dan langzamer. 
  • Bekijk de lijst met soorten aardappelen en hun koolhydraten hieronder. 

Aardappelen zorgen voor een snelle stijging 

In aardappelen zitten B-vitamines en vitamine C. En mineralen, zoals ijzer en magnesium. Ze zijn dus gezond, maar er zitten ook koolhydraten in. Dit zijn snelle koolhydraten, dat betekent dat ze snel in je bloed komen. Dat zorgt voor een snelle stijging van je bloedglucosewaarde. > Bekijk meer over koolhydraten Aardappelen laten je bloedsuiker sneller stijgen dan bijvoorbeeld zilvervliesrijst, volkoren bulgur en peulvruchten.

Eet ze samen met groenten 

Het is een gezonde keuze om niet teveel aardappelen te eten. Aardappelen hebben een hoge glykemische index. > Bekijk meer over glykemische index Maar het helpt als je aardappelen samen eet met veel groenten. In groenten zitten namelijk veel vezels. Die zorgen ervoor dat je bloedsuiker langzamer stijgt.

Andere tips 

Er zijn nog meer manieren om de koolhydraten langzamer in je bloed te laten komen. Je kunt bijvoorbeeld aardappelen in de schil koken. De koolhydraten komen dan minder snel vrij uit de aardappelen. Een andere tip: kook de aardappelen eerst en laat ze dan afkoelen. Warm ze dan weer op. Hierdoor komen de koolhydraten ook langzamer in je bloed, dus stijgt je bloedsuiker minder snel.

Lijst met koolhydraten  

Hoeveel koolhydraten zitten er in aardappelen? Dat hangt af van de soort aardappelen en hoe ze zijn klaargemaakt: gebakken, gekookt, in de puree, enzovoorts. Bekijk hier de lijst met koolhydraten van elke soort.

Lijst aardappelproducten met koolhydraten

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 12 mei 2023

Lees meer over Voedingsproducten

Volgend artikel