Pizza en diabetes

Laatste activiteit: 6 maart 2025 13 reacties 13 volgers 2 waarderingen
9 februari 2025 om 17:27

Grappig, in Nederland is het vandaag is de nationale Pizzadag. Maar per land kan het verschillen, echter ook in Nederland houden restaurants op meerdere dagen pizzadag.

Pizza en diabetes blijkt voor veel mensen toch een ingewikkelde combinatie. Zelf eet ik het bijna nooit, gewoon te veel koolhydraten. Misschien een keer een slice.

Hoe doen anderen dat? Eet je daarom ook maar nooit pizza of laat je je er niet door weerhouden? En zo ja, hoe pak je dat aan?

Of zijn er recepten om zelf pizza te maken die minder koolhydraten bevat? Of andere tips?

13 reacties

9 februari 2025 om 18:19

Pizza is één van de moeilijkste dingen die ik op heb moeten geven door mijn diabetes. Eén slice is geen optie voor mij :)

Ik heb een goed alternatief gevonden in koolhydraatarme wraps als bodem, verder belegd en klaargemaakt als een normale pizza. En daar ben ik eigenlijk wel heel tevreden mee.

Avatar van Marten
9 februari 2025 om 21:10

Ik reageer er nauwelijks anders op dan een aardappel maaltijd. Pas dezelfde hoeveelheid eenheden snelle insuline toe.

Zo ook voor friet bv.

10 februari 2025 om 11:33

Mijn zoon heeft een pomp, daarmee is het redelijk goed te managen. We verdelen de hoeveelheid koolhydraten/insuline over 3 delen. 1/3de voor het eten, 1/3de na 1,5 uur en 1,5 uur later de laatste 1/3de. Dat werkt voor ons vrij goed. Verder eten wij ook met regelmaat glutenvrij, een pizza zelf maken van een glutenvrije bodem werkt ook goed en de smaak is ook goed, dat is direct werkend dus dan kan je gelijk alles toedienen.

10 februari 2025 om 15:12

Ik eet af en toe gewoon een pizza. En ja, mijn bloedsuiker stijgt dan wel. Maar door jarenlang gewerkt te hebben met cliënten met diabetes (gehandicaptenzorg) weet ik dat af en toe te hoog zitten niet direct een probleem is. De stijging is bij mij nog enigszins beperkt, doordat ik er veel bij drink (water/thee) en ik erna altijd beweeg (wandelen/fietsen/weerstandsoefeningen). En ik hou er de hele dag al rekening mee. als ik weet dat ik s'avonds een pizza ga eten.

10 februari 2025 om 20:27

Even een vingerprik toepassen, en dan beslis ik of ik een klein stukje mee eet, of iets meer. Het kan gebeuren dat ik iets anders eet of op dat moment helemaal niets. ik kan ook geen BOLUS extra nemen want ik gebruik trage insuline. veel meten dus om op niveau te blijven. 😊

Bewerkt op 10 februari 2025 om 20:33
13 februari 2025 om 21:41

Ik heb soms problemen en soms niet? pizza is easy to manage. insuline in delen spuiten

Mooie japanse rijst, nou dat is moeilijk.

21 februari 2025 om 08:57

Grappig, hier sprak ik juist met mijn buurvrouw (ook t1) over. Zij kan absoluut geen pizza eten, wel patat. Voor mij is het andersom. Beide hcl. Pizza blijf ik 100% in range, bij patat is het circus.. Bij beide houd ik rekening met koolhydraten, vet en eiwitten. Uitproberen is mijn enige tip, zie wat voor je werkt en pas dat toe. Moet eerlijk zeggen dat het voor mij zonder pomp en sensor ook amper haalbaar was.

22 februari 2025 om 14:24

Ik eet 1x per maand een pizza. Bij de Italiaan, niet zo'n neppizza uit de diepvries. Lopend naar en van het restaurant en wat extra water erbij drinken. Insuline spuit ik dan na het eten, ivm de koolhydraten spuit ik wel meer insuline dan gewoonlijk. En dat gaat goed.

Avatar van Thalina
Thalina
Trefpunt-manager
24 februari 2025 om 09:21
Trefpunt-manager

Nog een paar interessante reacties die binnenkwamen via social media:

  • Bodem maken van cottage cheese, haast geen koolhydraten. Ideaal en enorm lekker

  • Pizza met geraspte mozerella ei amandelmeel en roomkaas Heerlijk en nagenoeg geen koolhydraten.
    Deze maak ik zelf.
    - 150 gr geraspte mozzarella
    - 30 gr roomkaas
    - 50 gr amandelmeel
    - 1 ei
    Mozzarella en roomkaas in pannetje smelten mooi egaal. Dan amandelmeel en ei erdoor. Dat wordt wat stevigere bal mag tussen handen kneden. Uitrollen tussen twee bankpapieren tot vierkant of rond niet te dik. En dan op bakplaat schuiven met bakpapier alleen eronder. Dit in de oven op 180 graden ongeveer 10 min, dan bodem omdraaien, oven aanlaten en de bodem zoals een pizza bekleden. Ik doe eerst tomatenpuree of ketchup. Heeft weinig koolhydraten. Dan doe ik vaak allerlei kaas ui ham enz. Dan terug in de oven en nog 10-20 min. Oh ja, ik doe altijd geraspte kaas erover. Hoop je er iets mee kan. Succes
    ps deze pizza bodem is niet te vergelijken met een deegbodem. Dit lijkt meer een kaasbodem. Maar wij vinden het een heerlijke vervanging en nagenoeg geen koolhydraten.

  • Koolhydraat arme wrap als bodem

24 februari 2025 om 11:45

Nog een toevoeging over de tomatenketchup: de gewone bevat bijna een kwart suiker: 23 gram per 100 gram tomatenketchup. De varianten zonder toegevoegde suiker komen meestal op ruim 4 gram suiker per 100 gram tomatenketchup. Die 4 gram komen uit de tomaten zelf en andere toevoegingen zoals ui.

6 maart 2025 om 16:55

Goede middag Mede suikerklontjes (Lief Bedoeld),

Wij (mijn Man en ik) eten af en toe Pizza.

Hoe ik dit als Diabeet ? Het klinkt heel naar maar ik boles dan de volgende ochtend wat meer.

Wij eten pizza als Avondeten en nooit tussendoor of wat dan ook.

6 maart 2025 om 17:30

Pizza. Zelf heb ik D1. Wat ik vaak mis in de berichten dat ik niet weet of men D1 dan wel 2 heeft. Dat scheelt nogal. Ik eet best pizza maar alleen bij een goede Italiaan. Nooit zo'n kant en klaar ding. Mijn redenatie is koolhydraten tellen, zoals bij iedere maaltijd. Ik kom bij Vlees, aard groente op 60. Bij pizza op 100. Normaal spuit ik een kwartier voor de maaltijd. Bij pizza en patat e.d. meestal iets na de maaltijd omdat die koolhydraten wat langzamer indalen. Na iedere maaltijd ga ik altijd een stuk lopen, ik heb een hond dus dat combineert mooi. Mijn motto (73 jaar) is: liever iets te hoog dan te laag. Ik snap dat voor jongeren iets anders ligt die moeten nog vele jaren mee. Om eerlijk te zijn eet ik eigenlijk alles en drink ook een lekker wijntje. Ik probeer wel met koek en gebak goed op te letten. Geen appelgebak liever slagroom. Eet smakelijk

6 maart 2025 om 19:05

Ik maak mijn pizza's altijd zelf, eigenlijk net als vroeger, maar dan met volkoren speltmeel ipv bloem, en een stuk kleiner.

Ik maak een deegje van volkoren speltmeel, water en een lepeltje olijfolie. Laat dat even staan. Dan de saus: gesnipperde ui, teentje knoflook even fruiten in een scheutje olie, oregano en basilicum erbij. Dan een blikje tomatenpuree en een klein scheutje rode wijn (zal ook best wel zonder kunnen). Ik laat dat 10 min. Pruttelen tot het indikt.

Dan rol ik het deegje heel dun uit, en bak het in een scheutje olie in een hete koekenpan. Als de bodem op begint te bollen, draai ik hem om, vuur laag, en beleg ik hem met wat ik wil. Eerst de saus, olijven, eventueel een restje groente en wat pizzakaas erover. Dan de deksel even op de pan om de kaas te laten smelten. De bodem wordt lekkere knapperig. Ik heb geen anti aanbakpan, maar een ouderwetse met dikke bodem. Het gaat best snel. Mijn bloedwaarden stijgen niet van deze pizza. En mijn kleinkinderen zijn er ook gek op! Ze mogen dan zelf de topping kiezen omdat ik ze per stuk bak.