Hoe wordt er gezondigd op Diabetes.nl?

Laatste activiteit: 24 oktober 2023 11 reacties 2 volgers 0 waarderingen
Sugardaddy
Moderator
6 juni 2023 om 17:32
Moderator

Vanaf dag 1 herhaalt mijn DVK: pas op met de P maaltijden. Oftewel, voedsel wat hoog is in koolhydraten (vaak bloemmeel of zetmeel) en/of verzadigd vet. De P maaltijden zijn bijvoorbeeld Pizza, Patat, Pannenkoeken, Pasta etc. Overigens reken ik rijst hier ook bij, al zit er veel verschil in het soort.

Maar ja, Patat, Friet, goudgele gebakken aardappeltjes, ik kan er soms maar moeilijk vanaf blijven. Ja je onderdrukt het want je weet wat de gevolgen gaan zijn. Maar oh zo lekker.

Hoe "zondig" jij? En wat zijn wellicht slimme alternatieven waardoor het zondigen zonder al te grote gevolgen blijft?

Bewerkt op 2 juli 2023 om 18:38

11 reacties

6 juni 2023 om 13:34

Ik zondig echt nooit. Ik heb door leefstijl mijn diabetes al 4 jaar onder controle en dat wil ik graag zo houden. Mijn diabetes 2 heeft nooit vakantie dus ik ook niet. Ben zo blij dat ik al 4 jaar geen medicatie meer hoef te gebruiken.

6 juni 2023 om 15:42

Zelf vind ik zondigen heerlijk. Soms een gebakje, een ijsje of wat dan ook. Alternatieven zijn er niet, want anders zou het geen zondigen zijn. Alleen doe ik het zelden, maar dan is het wel heerlijk genieten.

Bij mij is zelden overigens eenmaal per jaar een gebakje, een ijsje kan ik me niet eens herinneren.

Avatar van smallie
6 juni 2023 om 17:32

ik zondig nooit, ik doe gewoon wat ik wil wanneer ik dat wil ;o)

dat wil niet zeggen dat ik heel de dag allerlei KH-rijk eten naar binnen werk maar, ja, zomers elke dag een soft-ijsje op het terras bij mijn ijsboer(in), heerlijk. en op meet&greet&eat&drink sociale gebeurtenissen drink ik ook bier en eet ik de gewone dingen mee maar vermijd ik heel KH-rijk voedsel.

genieten, bourgondisch zijn woorden die voor mij in deze ook het leven bepalen

Avatar van Marijke
12 juni 2023 om 15:31

Ik leg mijzelf eigenlijk geen beperkingen op qua voeding. Scheelt dan ook wel dat ik totaal geen zoetekauw ben. Ik eet samen met de kinderen om de week op vrijdag avond pizza of patat. En dit pak ik op de volgende manier aan:

Patat: voer de de helft van de koolhydraten voor de maaltijd in en de andere helft na de maaltijd. En dit heeft vaak een nasleep en ik zit de nacht daarna soms wat hoger. Soms besluit ik dan na het eten nog wat te bewegen.

Pizza: ik eet max drie slices, en ook hierbij voer ik vaak koolhydraten voorafgaand in en erna. Wat ik tegenwoordig ook vaak doe is een gezondere variant maken. Dan koop ik een bloemkool bodem en beleg de pizza zelf.

Het blijft uiteraard altijd puzzelen:)

oud-deelnemer
13 juni 2023 om 17:36

Hallo Sugardaddy, ook ik kan niet zonder patat maar als alternatief maken wij die van aardpeer of wortelpeterselie of pastinaak. Fijn gesneden komen ze voldoende in de richting van 'echte' patat om goed als vervanging te dienen. Tja, de mayonaise erbij is dan wel mijn 'zonde'.

groetjes

moniqueL

14 juni 2023 om 14:39

Ben net als Bert rotterdam, eigenlijk zondige mij niet. Ik weet al te goed hoe rot ik voelde toen ik leefde met glucose pieken en dalen. De energie die ik nu ervaar wil ik niet verliezen voor een patat of ijsje. Ben zeker niet perfect, soms als ik vers gebakken brood in de supermarkt of bij de bakker ruiken, verlang ik naar toe.

1 juli 2023 om 11:36

Ik ben 73 jaar en heb zes jaar geleden mijn diabetes2 omgekeerd met een cursus van www.ziektevrijleven.nl dat had ik wel nodig. Ik hoefde na 8 weken geen medicijnen meer. Het is veel koolhydraadarm eten. Ik ben de eerste paar jaar heel streng geweest. Maar nu eet ik op een verjaardag wel een gebakje. En af en toe ook wel aardappelen en pasta. De waarden zijn nog steeds goed. Altijd wel onder de 6.4. Dat voelt ook goed. Ik heb een paar kookboeken van het gekocht, maar er staan ook zoveel goede recepten op internet

ik ga de patat van aardpeer of wortelpeterselie of pastinaak ook eens proberen ik maak er wel puree van, maar ik ben er helemaal op uitgegeten en wil eens iets anders

Wel heel blij dat ik deze site heb gevonden. Er is levenslang begeleiding. Ik krijg altijd antwoord.

Bewerkt op 1 juli 2023 om 11:43
2 juli 2023 om 18:38

'Zondigen' qua eten doe ik zelden....want ik voel me na het eten van iets met veel koolhydraten gewoon niet lekker (dorst, hoofdpijn, pijnlijke ogen, soms buikpijn) en dat heb ik er niet voor over.

Ik ben nu 12 jaar diabeet (type 2) en weet goed wat ik wel of niet kan eten. Een kleine hoeveelheid aardappels kan wel, evenals een klein beetje volkoren pasta of zilvervliesrijst.

Veel groente, weinig fruit...

Als ik echt trek heb in iets lekkers dan pak ik een klein blokje chocolade van minimaal 85%, een stukje kaas, rauwkost, olijven.

Na 8 uur 's avonds eet ik niets meer.

In het begin vond ik het vreselijk moeilijk om een gebakje of koekjes af te slaan, maar daar heb ik geen problemen meer mee (gelukkig).

Af en toe wil mijn partner frites halen. Dan neem ik 5 patatjes van zijn bord, en ik maak een grote schaal sla. Een frikandel-speciaal is 10,7 koolhydraten en dat vind ik acceptabel en heel lekker...

28 september 2023 om 14:50

Heerlijk patat :-), ik geniet er van. Op mijn pomp geef ik een verlengde bolus, bij het eten 50% en na 2 uur nog eens 50%, dat werkt bij mij goed in tegenstelling tot chips, daar kan mijn lijf gewoon niet tegen.

24 oktober 2023 om 19:07

Ik probeer zoveel mogelijk verantwoord te eten, maar soms heb ik erg veel behoefte aan patat, chips of ijs. Gelukkig niet tegelijkertijd. Een te hoge bloedsuiker waarde weet ik meestal te voorkomen door er groenten en eiwitten bij te eten. En wat spieroefeningen te doen. Afgelopen jaar dit vaak gecontroleerd door na het eten na een uur, anderhalf uur en 2 uur te prikken.