Kwark en bloedsuikerwaarden.

Laatste activiteit: 7 mei 2024 2 reacties 2 volgers 0 waarderingen
Avatar van Jand-47
26 april 2024 om 10:45

Ik ben in 2019 minder koolhydraten gaan eten, als vervanger o.a. bij het ontbijt een paar eetlepels 0% kwark gaan eten. Recent bleek mijn nierfunctie af te nemen en kreeg ik van de diëtiste het advies voorlopig even te stoppen met kwark. Opmerkelijk is dat mijn bloedsuikerwaarden door de hele dag heen nu ook lager zijn. Heeft iemand dezelfde ervaring?

2 reacties

30 april 2024 om 14:01

Wat ik me afvraag waarop de 0% betrekking heeft? Vet of suiker? Op het etiket hoort te staan hoeveel koolhydraten er per 100 gram in deze kwark zitten. Wellicht geeft een inschatting van de verminderde hoeveelheid koolhydraten een aanwijzing op voor de daling van de bloedsuikerwaaarden.

Sugardaddy
Moderator
7 mei 2024 om 10:13
Moderator

Hoi Jand

Welk merk Kwark eet je doorgaans? Welke ingrediënten voeg je eraan toe?

In alle zuivel zit Lactose, wat een vorm van suiker is. In magere kwark zonder toevoegingen is dat doorgaans heel laag, terwijl er een hoog gehalte aan eiwitten inzitten. https://www.diabetes.nl/leefstijl-en-voeding/voedingsproducten/melkproducten

Ik eet al jaren ongeveer 1 kg magere kwark (van AH) per week en 1 kg Griekse yoghurt 10% vet. Geen hoge suiker.

De reden dat kwark wordt afgeraden bij nierproblemen is het relatief hoge eiwitgehalte. Dit kan schadelijk zijn omdat de nieren extra moeten werken om het af te breken. Extra vetten kunnen dan het eiwit vervangen (bijv. Griekse yoghurt) om toch voldoende calorieën binnen te krijgen.