Leefstijl en voeding

Etiket bekijken, zo doe je dat

Op het etiket van een voedingsproduct staan alle ingrediënten. Zo weet je precies wat je binnenkrijgt. Bekijk hier de uitleg.

In het kort 

  • Op het etiket van elk voedingsproduct moet alles staan wat erin zit. Dat is wettelijk verplicht. 
  • De ingrediënten staan achter elkaar op het etiket. Het 1e ingrediënt zit het meeste in het product. 
  • Op het etiket staat ook de voedingswaarde. Hier zie je hoeveel energie, koolhydraten, suikers, vetten en eiwitten er in 100 gram van het product zitten. 
  • Er staat altijd duidelijk op hoeveel gram suiker erin zit. Dit zie je bij de koolhydraten. 
  • Natuurlijke suikers van fruit laten je bloedglucose stijgen. Ze zijn dus niet gezonder dan gewone suiker. 

Kijk bij ingrediënten 

Wil je weten wat er in je voedingsproduct zit? Kijk dan op het etiket bij ‘ingrediënten’. Hier staan de ingrediënten achter elkaar. Het 1e ingrediënt dat je ziet, zit het meeste in het product. Het 2e ingrediënt zit dus wat minder in het product. En het 3e nog weer iets minder. De laatste ingrediënten die je ziet, zitten dus maar weinig in het product.

Voedingswaarde  

Op het etiket staat ook ‘voedingswaarde'. Hier zie je hoeveel energie, koolhydraten, suikers, vetten en eiwitten er in 100 gram van het product zitten. Bij drinken zie je 100 milliliter staan. Vaak staat er ook hoeveel er in een portie zit. Een portie is wat je normaal eet en drinkt, bijvoorbeeld: een portie pasta (gekookt) is 200 gram, een glas melk is 200 ml.

Let op suiker 

Het is bij diabetes belangrijk om te weten hoeveel suiker er in een voedingsproduct zit. Gelukkig staat op het etiket altijd duidelijk hoeveel gram suiker erin zit. Dit zie je bij de koolhydraten, want suiker is een koolhydraat. Er zit vaak suiker zit in je voeding, ook als je het misschien niet verwacht. Suiker heeft ook veel verschillende namen. Zoals: dextrose, fructose, ahornsiroop en kandij. Er zijn meer dan 50 verschillende namen voor suiker.

Wat betekent suikerarm en suikervrij? 

Staat er 'suikerarm' op het etiket? Dan betekent dit dat er weinig suiker in zit. Er mag dan maximaal 5 gram suiker zitten in elke 100 gram van het product. 'Suikervrij' betekent dat er geen of heel weinig suiker in zit. Er mag dan maximaal een halve gram suiker zitten in 100 gram van het product.

Wat betekent zonder toegevoegde suikers? 

Op een etiket kan staan: 'zonder toegevoegde suikers'. De fabrikant heeft dan zelf geen suikers in het product gedaan. Maar er kunnen nog steeds suikers in zitten. Bijvoorbeeld in vruchtensap: hierin zitten de suikers van het fruit zelf. Deze vruchtensuikers doen in je lichaam hetzelfde als gewone suiker: ze laten je bloedglucose stijgen. Ze zijn dus niet gezonder dan gewone suiker. 

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 12 mei 2023