Leefstijl en voeding

Ramadan en diabetes

Heb je diabetes type 1? Of type 2 met complicaties? Dan hoef je niet te vasten (= niet eten) met de ramadan. Vasten kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Bekijk hier meer.

In het kort 

  • Mensen met diabetes hoeven niet te vasten tijdens de ramadan. 
  • Elk jaar komen er extra veel mensen met diabetes in het ziekenhuis terecht tijdens de ramadan. 
  • Dit komt omdat ze zware hypo's krijgen door het vasten. Of ze drinken te weinig en krijgen ketoacidose (=bloedverzuring), dit is levensgevaarlijk. 
  • Wil je toch meedoen, dan is het heel belangrijk om dit eerst te bespreken met je huisarts. 
  • Samen kun je bekijken hoe je op een veilige manier kunt vasten tijdens de ramadan. 

Vasten kan te gevaarlijk zijn 

Mensen met diabetes type 1 hoeven niet te vasten tijdens de ramadan. Vasten hoeft ook niet als je type 2 hebt met complicaties (= klachten). Wil je toch meedoen, dan is het heel belangrijk om dit eerst te bespreken met de zorgverlener, zoals de huisarts. Want het kan te gevaarlijk zijn voor je gezondheid om te vasten.  

Diabetes type 2 zonder complicaties 

Heb je diabetes type 2 zonder complicaties? Overleg ook dan eerst met je (huis)arts. Je krijgt advies over het aanpassen van je medicijnen of insuline, om je bloedsuiker in evenwicht te houden.

Wanneer is het gevaarlijk om te vasten?

Heb je hiermee te maken: 

  • veel schommelende bloedsuikerwaarden, dus hoge pieken en diepe dalen 
  • andere complicaties van diabetes, zoals klachten aan je ogen, nieren of voeten 
  • zwangerschap 

Dan is het vaak te gevaarlijk om te vasten tijdens de ramadan. Elk jaar komen er extra veel mensen met diabetes in het ziekenhuis terecht. Dit komt omdat ze zware hypo's krijgen door het vasten. Of ze drinken te weinig en krijgen ketoacidose. Dit is verzuring van het bloed en is levensgevaarlijk.

Twijfel je? Vraag advies aan de imam 

In de Koran staat dat mensen met een chronische (=levenslange) ziekte niet hoeven te vasten tijdens de ramadan. Je diabetes kan erger worden door het vasten, of doordat je geen medicijnen slikt of spuit. Het is belangrijk om het advies van je huisarts serieus te nemen. Vraag advies aan de imam als je het moeilijk vindt om een beslissing te nemen.

Meer kans op hypo's en hypers 

Er kan overdag nog insuline in je bloed zitten. Dit geeft meer kans op hypo’s. Na zonsondergang eet je vaak voedsel met veel koolhydraten. Hierdoor kun je ’s nachts een hyper krijgen. Dit weet je vaak niet omdat je ligt te slapen. Maar ook overdag zijn hypers mogelijk. Je gaat dan vaker plassen, maar je mag overdag niet drinken. Dan heb je meer kans op uitdroging. Dit kan leiden tot ketoacidose en dit is levensgevaarlijk.

Insuline spuiten wordt anders 

Jezelf insuline toedienen is altijd verbonden met je eten. De momenten van insuline toedienen worden anders in de ramadan, want je eet op andere tijden dan normaal. Voor zonsopgang eet je in 1x veel. En na zonsondergang eet je ook meer dan normaal.

Vasten met diabetes 

Bespreek altijd eerst met de huisarts of je kunt vasten tijdens de ramadan. Het is gevaarlijk om in 1x te stoppen met insuline of andere medicijnen. Of om minder te gaan gebruiken. Samen met je huisarts kun je bespreken hoe je kunt vasten tijdens de ramadan, op een veilige manier.  

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 18 april 2023

Lees meer over Speciale maaltijden

Volgend artikel