Leefstijl en voeding

Barbecue en diabetes

Met warm weer gaat in ons land vaak de barbecue aan. Dat is lekker eten, zonder dat er veel extra koolhydraten nodig zijn. Bekijk hier de tips.

In het kort 

  • Ook bij een barbecue zijn gezonde keuzes mogelijk. 
  • Voorbeelden zijn: mager vlees, vis in een pakketje en groentenspiezen. 
  • Sauzen met weinig vet zijn te koop in de winkel, of makkelijk zelf te maken. 
  • Water met fruit is veel gezonder dan frisdrank of vruchtensap. 
  • Als je iets drinkt met alcohol, drink er dan ook water bij. 

Mager vlees = gezond

Er zijn veel soorten vlees voor op de barbecue. De gezondste keuze is mager vlees. Voorbeelden van mager vlees zijn kipfilets, kalkoenfilets, biefstukjes, entrecôtes of runderlapjes. Je maakt het vlees extra lekker door het vooraf te marineren, bijvoorbeeld in olie met peper, zout, paprikapoeder en wat je zelf lekker vindt.

Vis in een pakketje 

Houd je van vis? Ook op de barbecue is vis goed klaar te maken. Leg de vis in aluminiumfolie en doe er wat kruiden en groenten bij. Vouw het pakketje dicht en leg het zo op de barbecue om gaar te worden. Dit kan met alle soorten rauwe vis. Magere soorten vis zijn het gezondste, zoals tonijn, kabeljauw, tong en baars.

Vegetarische vleesvervangers

In de winkel zijn steeds meer vleesvervangers voor op de barbecue te koop. Ook halloumi (= soort kaas) en vegetarische burgers van noten en bonen zijn lekker. Deze burgers kun je ook zelf maken.

Groenten 

Ook groenten worden lekker gaar op de barbecue. Groentenspiezen zijn makkelijk te maken, bijvoorbeeld met paprika, ui, champignon en tomaat. Zorg dat er wat olie op de groenten zit voordat ze op de barbecue gaan. Stukjes fruit ertussen geven een extra lekkere smaak, zoals stukjes ananas.

Gezond voor erbij 

Stokbrood, aardappelsalade en friet met sauzen staan vaak op tafel bij een barbecue. Lekker, maar helaas met veel koolhydraten en calorieën. Rauwe groenten en een lekkere salade helpen om je honger tegen te gaan, en ze houden je bloedsuiker beter in evenwicht. Zoals komkommer, worteltjes of stukjes rauwe bloemkool. Of een salade van sla, rauwkost, olijven en pijnboompitten. 

Sausjes 

In gewone sauzen uit de winkel zitten vaak veel suiker en vet, dus ook veel calorieën. Sausjes met weinig vet kun je ook kopen, zoals halvanaise of yogonaise. Sausjes met weinig vet kun je ook zelf maken. Je kunt bijvoorbeeld kwark of yoghurt met wat knoflook mengen, samen met rasp van een komkommer, mosterd of pesto. Ook lekker is kwark of yoghurt met citroensap en (verse) kruiden.

Drinken 

Met warm weer is koel water met een stuk fruit en kruiden altijd lekker. Citroen, limoen, bessen, munt, gember, je kunt van alles in een kan water doen. Zet de kan eerst een paar uur in de koelkast, dan komen de smaken goed vrij in het water. Er zitten bijna geen koolhydraten in, dus het is ook veel gezonder dan frisdrank of vruchtensap.

Alcohol drinken = extra water drinken 

Als je iets drinkt met alcohol, drink er dan ook water bij. Zeker als het warm weer is, dan heb je extra vocht nodig. In dranken met alcohol zitten veel suikers en calorieën. Hoeveel? Dat is verschillend. 

Soorten wijn en champagne

Er zitten grote verschillen tussen soorten wijn en champagne:

  • 1 glas champagne:           1 gram koolhydraten en 57 kilocalorieën. 
  • 1 glas glühwein:             22 gram koolhydraten en 174 kilocalorieën. 
  • 1 glas rode wijn:              4,5 gram koolhydraten en 123 kilocalorieën. 
  • 1 glas droge witte wijn:   0,9 gram koolhydraten en 101 kilocalorieën. 
  • 1 glas zoete witte wijn:   2,5 gram koolhydraten en 144 kilocalorieën. 

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 18 april 2023

Lees meer over Speciale maaltijden

Volgend artikel