Leefstijl en voeding

Picknicken en diabetes

Picknicken kan op een gezonde manier. Het soort brood, beleg en salade maakt veel verschil voor je bloedsuiker. Bekijk hier de tips.

In het kort 

  • Volkorenbrood, brood met weinig koolhydraten of groentewraps houden je bloedsuiker beter in evenwicht dan wit brood. 
  • Er zijn veel soorten gezond beleg voor brood en wraps. 
  • Een salade vult je maag ook goed en kun je snel zelf maken. 
  • Sausjes met weinig vet of suiker kun je kopen, of zelf maken. 
  • Water met fruit en kruiden zoals munt is veel gezonder dan frisdrank of vruchtensap. 

Gezonde picknick 

Voor een picknick zijn allerlei lekkere dingen mogelijk, zonder dat je bloedsuiker te veel uit evenwicht raakt. Een broodje is meteen gezonder als het volkoren of meergranen is, of met weinig koolhydraten (= koolhydraatarm). Hetzelfde geldt voor volkoren wraps. De vezels die erin zitten, houden je bloedsuiker beter in evenwicht. Groentewraps zijn nog gezonder.

Beleg voor brood en wraps 

Er zijn veel soorten gezond beleg voor brood en wraps.  
Een paar tips: 

  • Om te smeren: een beetje halvarine, halvanaise of kwark. Mosterd of hummus kan ook. 
  • Light kaas, zoals 20+ en 30+ kaas. Geitenkaas light kan ook. Nog lichter: hüttenkäse, andere naam: cottage cheese. 
  • Gekookt ei. Per week kun je 2 of 3 eieren eten. Ben je vegetarisch, dan 4 of 5 eieren. 
  • Verse groenten, zoveel als je wilt: komkommer, tomaat, sla of ui.  
  • Licht geroosterde groente, zoals paprika, courgette, ui, champignons.  
  • Fruit zoals plakjes appel, aardbei of banaan. Tip: snijd het fruit vlak voordat je het eet. Dat smaakt het lekkerst. 
  • Lekker om het af te maken: plakjes augurk, pijnboompitten, kappertjes, plakjes olijven. 
  • Magere vleeswaren: beenham, casselerrib, kipfilet en gekookte lever. Rookvlees kan ook af en toe. Maar niet te vaak omdat het zout is.

Salade voor de lunch

Een lunchsalade met weinig koolhydraten vult je maag toch goed. Een koolhydraatarme salade bestaat uit:  

  • veel groente, eventueel sla 
  • een handje noten, zaden, pitten of wat fruit 
  • eiwitten: een stukje vlees, vis, ei, kaas of peulvruchten 
  • volkoren granen (hoeft niet als je weinig koolhydraten wil eten) 
  • een dressing (hoeft niet)

Sausjes

In gewone sauzen uit de winkel zitten vaak veel suiker en vet. Dat betekent veel koolhydraten en veel calorieën. Sausjes met weinig vet kun je kopen, zoals halvanaise of yogonaise. Sausjes met weinig vet kun je ook zelf maken. Je kunt bijvoorbeeld kwark of yoghurt met wat knoflook mengen, samen met rasp van een komkommer, mosterd of pesto. Ook lekker is kwark of yoghurt met citroensap en (verse) kruiden.

Drinken 

Met warm weer is koel water met een stuk fruit en kruiden altijd lekker. Citroen, limoen, bessen, munt, gember, je kunt van alles in een kan met water doen. Zet de kan eerst een paar uur in de koelkast, dan komen de smaken goed vrij in het water. Schenk het water over in een fles, en leg deze even in de vriezer voordat je vertrekt. Dat maakt het water extra koud. Er zitten bijna geen koolhydraten in, dus het is ook veel gezonder dan frisdrank of vruchtensap. Ook koude soep die je zelf hebt gemaakt  is lekker en gezond.

Alcohol drinken 

Als je iets drinkt met alcohol, drink er dan ook water bij. Zeker als het warm weer is, dan heb je extra vocht nodig. In dranken met alcohol zitten veel suikers en calorieën. Hoeveel? Dat is heel verschillend. Bekijk de lijsten hieronder. 

Soorten wijn en champagne

Er zitten grote verschillen tussen soorten wijn en champagne:

  • 1 glas champagne:           1 gram koolhydraten en 57 kilocalorieën. 
  • 1 glas glühwein:             22 gram koolhydraten en 174 kilocalorieën. 
  • 1 glas rode wijn:              4,5 gram koolhydraten en 123 kilocalorieën. 
  • 1 glas droge witte wijn:   0,9 gram koolhydraten en 101 kilocalorieën. 
  • 1 glas zoete witte wijn:   2,5 gram koolhydraten en 144 kilocalorieën. 

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 18 april 2023

Lees meer over Speciale maaltijden

Volgend artikel