Leefstijl en voeding

Sinterklaastijd en diabetes

Met Sinterklaas eten we vaak meer snoep en koek in ons land. Hoe zit het met de koolhydraten in al dat lekkers?

In het kort 

  • In de Sinterklaastijd zijn er meer lekkere dingen te krijgen zoals marsepein, pepernoten en banketstaaf. 
  • Ook als je diabetes hebt, kun je hiervan genieten. Het gaat om de koolhydraten in het lekkers. 
  • In de lijst hieronder vind je veel soorten Sinterklaas-lekkers en het aantal koolhydraten. 

Veel lekkers 

Snoepen hoort bij de tijd rond Sinterklaas. Gevulde speculaas, marsepein, chocolade, pepernoten... ze liggen vaak al in de winkel vanaf eind september. Dat maakt het extra lastig om te wachten tot begin december. Hoe ga je hier goed mee om als je diabetes hebt?

Hoeveel koolhydraten? 

De belangrijkste vraag bij eten met diabetes is: hoeveel koolhydraten krijg je binnen? Eet je bijvoorbeeld 6 kruidnootjes, dan is dat evenveel koolhydraten als in een koekje of speculaasje. En in een blokje chocolade zitten net zoveel koolhydraten als in 2 koekjes. 

Wegen = weten 

Wil je echt zeker weten wat je binnenkrijgt? Dan kun je het afwegen op een keukenweegschaaltje. Je ziet meteen hoeveel gram iets lekkers weegt. De lijst hieronder laat zien hoeveel koolhydraten erin zit.

Lijst van lekkers in Sinterklaastijd, met koolhydraten
Lijst met snoep en koek in Sinterklaastijd(pdf - 53.48 kB)

Download de lijst hierboven met veel soorten snoep en koek (pdf).

Artikel met medewerking van:

  • Nederlandse Vereniging van Diëtisten

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 18 april 2023