Diabetes type 1

Wat zijn ernstige hypo's?

Bij diabetes type 1 kun je last krijgen van hypo's. Die los je vaak op door iets te eten of te drinken. Als dit niet meer lukt, noemen we dat een ernstige hypo.

In het kort:

  • Kan je een hypo zelf niet oplossen en heb je hiervoor hulp van anderen nodig? Dan noemen we dit een ernstige hypo. 
  • Bij een ernstige hypo wordt vaak glucagon gegeven. Dit kan met een spuit of een neusspray. 
  • Heb je een ernstige hypo gehad? Bespreek dan met je zorgverlener hoe je die een volgende keer kan voorkomen. 

Een ernstige hypo 

Hypo's horen bij diabetes type 1. Vaak kun je een lage bloedsuiker zelf oplossen door wat te eten of te drinken. Soms is een hypo zo heftig dat dit niet meer lukt. Bijvoorbeeld omdat je in de war bent. Je kunt ook bewusteloos raken van een erg lage bloedsuiker. Je hebt dan hulp nodig van anderen om je bloedglucosewaarde te laten stijgen. Dit noemen we een ernstige hypoglykemie of erge hypo. Het is belangrijk dat mensen om je heen weten hoe ze je kunnen helpen.

Hypo's kunnen gevaarlijk zijn. Het is daarom belangrijk om ze te herkennen.

Glucagon bij hypo's 

Met glucagon kun je de bloedsuiker laten stijgen. Je kunt familie of vrienden leren hoe dit werkt. Kan je een hypo zelf niet oplossen? Dan kunnen zij je helpen met glucagon als dat nodig is. Ze kunnen je glucagon geven met een spuit of een neusspray. > Bekijk meer over glucagon. Ook zorgverleners op een ambulance hebben glucagon bij zich. Weten zij dat je diabetes hebt en je bloedsuiker laag is? Dan geven zij glucagon. Iedereen met diabetes type 1 moet snel bij glucagon kunnen, ook thuis. Heb je geen glucagon in huis? Bespreek dit dan met je zorgverlener.

Na een ernstige hypo 

Heb je een erge hypo gehad? Dan is het belangrijk om je glucosewaarde extra te controleren. Je bloedglucose kan bijvoorbeeld erg hard stijgen door de glucagon. Dan krijg je een hyper. Of je bloedsuiker daalt nog een keer. Je krijgt dan weer een hypo. Om een tweede hypo te voorkomen, moet je iets eten met langzame koolhydraten. Bijvoorbeeld een volkoren boterham. >Bekijk meer over langzame koolhydraten

Wat doet diabetestechnologie met hypo's, hypers en schommelingen?

Ontdek wat een sensor of pomp doet met je bloedglucose. Helpen ze tegen hoge en lage glucosewaarden? Wat kunnen deze apparaten wel en niet?

Bekijk het artikel

Artikel met medewerking van:

  • dr. Peter van Dijk - internist-endocrinoloog, UMC Groningen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2023

Lees meer over Bloedglucosewaarden bij diabetes type 1

Volgend artikel