Diabetes type 1

Wat doen hypo's in de hersenen?

Een hypo is erg vervelend. Heb je vaker hypo's? Dan heeft dit invloed op je hersenen. Je voelt bijvoorbeeld hypo's niet meer goed. Hoe komt dat?

In het kort:

  • Heb je vaak last van hypo's bij diabetes type 1? Dan kan je hierdoor problemen krijgen in de hersenen. 
  • Je hersenen leren zichzelf trucjes om te blijven werken bij een lage bloedsuiker. Hierdoor kan hypo unawareness ontstaan. 
  • Bij hypo unawareness hebben je hersens niet meer door dat de bloedglucose te laag is.
  • Als je jarenlang vaak ernstige hypo's hebt, kan dit hersencellen beschadigen.

Hersenen bij lage glucose 

Onze hersenen werken op glucose. Heb je diabetes? Dan zit er soms te weinig glucose in je lichaam. Je hersenen kunnen dan niet helemaal werken zoals ze normaal doen. Je hersenen kunnen zichzelf leren om iets anders te doen bij een lage bloedglucose. Zo blijft je lichaam werken als er eigenlijk te weinig energie is. 

Hoe passen de hersenen zich aan? 

Hersenen kunnen zichzelf voor de gek houden. Het lijkt dan alsof er genoeg glucose in je lichaam is, maar dat is niet zo. De hersenen doen dit op minstens 2 manieren:

  • De bloed-hersenbarrière. Dit is een soort laagje tussen de bloedvaten en je hersenen. Het laagje werkt als een grens. Je lichaam vindt de hersenen erg belangrijk. Zit er weinig glucose in je bloed? Dan probeert je lichaam veel glucose naar je hersenen te sturen. De grens tussen bloed en hersenen laat dan meer glucose door. Je brein denkt hierdoor dat er nog genoeg glucose is. Maar de rest van je lichaam krijgt steeds minder glucose. 
  • Melkzuur. Je hersenen hebben veel glucose nodig om te werken. Maar je hersenen kunnen hiervoor ook melkzuur gebruiken. Dit is een stof in je lichaam. Doen je hersenen dat goed? Dan merken ze niet dat er te weinig glucose is in je lichaam.

Je hersenen leren ook. Ze wennen aan de manier waarop ze zichzelf voor de gek houden. En ze kunnen dat dus steeds beter. Zo gaan je hersenen een beetje anders werken. 

Hypo unawareness 

Je veranderende hersenen kunnen zorgen voor verminderde hypo awareness of hypo unawareness. Dat betekent dat je lage bloedsuikers steeds minder goed voelt. Je hersenen denken dat er genoeg glucose is terwijl dit niet zo is. Doordat je hersenen leren, wordt hypo unawareness steeds erger. Het kan helpen om een tijd geen hypo's te krijgen. Dan leren je hersenen om lage bloedsuikers weer te herkennen. 

Risico op beschadigingen door hypo's klein

De hersenen kunnen wel tegen een stootje. Zeker bij jonge mensen beschadigt een hypo de hersenen waarschijnlijk niet. Heb je jarenlang veel ernstige hypo's? Dan kan dit je hersenen wel beschadigen. Meestal geldt dat hoge bloedglucosewaarden (= hypers) meer invloed hebben op de hersenen dan lage bloedsuikers. Het is dus belangrijk om op te passen voor een hoge bloedglucose na een hypo. Bekijk meer over problemen met de hersenen bij diabetes

Wat doet diabetestechnologie met hypo's, hypers en schommelingen?

Ontdek wat een sensor of pomp doet met je bloedglucose. Helpen ze tegen hoge en lage glucosewaarden? Wat kunnen deze apparaten wel en niet?

Bekijk het artikel

Gesprekskaart Goed op weg met Diatech

Wil je meer weten over glucosesensoren en insulinepompen? Er is nu een online kaart met 9 onderwerpen over technologie. Je ziet er vragen en antwoorden. Deze kaart is ook handig voor een gesprek met je zorgverlener.

Bekijk het artikel

Artikel met medewerking van:

  • prof. dr. Bastiaan de Galan - internist-diabetoloog, Maastricht UMC+ en Radboudumc

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 3 april 2023

Lees meer over Bloedglucosewaarden bij diabetes type 1

Volgend artikel