Wat doet diabetestechnologie met hypo's, hypers en schommelingen?
Ontdek wat een sensor of pomp doet met je bloedglucose. Helpen ze tegen hoge en lage glucosewaarden? Wat kunnen deze apparaten wel en niet?
Bekijk het artikelBij diabetes type 1 krijg je vaak te maken met hypo's. Dit zijn te lage bloedglucosewaarden. Een hypo kan gevaarlijk zijn. Hoe herken je een hypo? En hoe los je een hypo op?
In het kort:
Een te lage bloedglucosewaarde noemen we een hypoglykemie. Je bloedglucose is dan onder de 3,9 mmol/l. Dit korten we vaak af met het woord hypo. Bij een hypo zit er te weinig glucose in je bloed. Dit komt regelmatig voor bij mensen met diabetes type 1. Door insuline daalt je bloedglucose. Soms gaat dit te snel of te hard. Bijvoorbeeld als je gesport hebt of jezelf per ongeluk te veel insuline gegeven hebt. Je lost een hypo vaak snel op door iets met suiker te eten of te drinken. Een hypo kan gevaarlijk zijn. Kun je een hypo niet zelf oplossen en heb je hulp van anderen nodig? Dan noemen we dit een ernstige hypoglykemie.
Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831768378%3Fshare%3Dcopy&signature=af4a56e996fe3bacdf4c15618bd35846258aff2adb42708b980703f9eacd7e70
Het is erg belangrijk om hypo's te herkennen. Zo kun je ze op tijd oplossen. De kenmerken zijn voor iedereen met diabetes anders. Je herkent een hypo bijvoorbeeld aan:
Hypo's kun je overdag en 's nachts krijgen. Als je slaapt, heb je dit soms niet door. Word je vermoeid wakker? Of met hoofdpijn of een vervelend gevoel? Dan had je misschien een hypo in je slaap. Niet iedereen voelt kenmerken van een hypo goed. Sommige mensen merken ook overdag niet dat zij een lage bloedglucose hebben. Dit noemen we hypo unawareness.
Bij een hypo zit er te weinig glucose in het bloed. Dit kan meerdere oorzaken hebben, zoals:
Heb je een hypo of daalt je bloedglucose hard? Dan is het belangrijk je bloedglucose te laten stijgen. Dit kan het beste door iets te eten of drinken met snelwerkende koolhydraten. Bijvoorbeeld:
Na een hypo moet je lichaam herstellen. Soms gaat dat heel snel, maar dit kan ook 24 uur duren. Je voelt je bijvoorbeeld nog steeds moe.
Soms voel je een hypo niet aankomen. Mensen om je heen kunnen je misschien helpen. Zij kunnen een hypo bij jou herkennen aan:
Wil je iemand met een hypo helpen? Zorg dan dat je zeker weet dat het een hypo is. Laat iemand de bloedglucosewaarde meten. Bij een hypo heeft iemand suiker nodig, bijvoorbeeld druivensuiker of frisdrank (niet light). Geef iemand nooit zomaar insuline. Zeker niet bij een hypo. Dan daalt de bloedglucose nog verder.
Ontdek wat een sensor of pomp doet met je bloedglucose. Helpen ze tegen hoge en lage glucosewaarden? Wat kunnen deze apparaten wel en niet?
Bekijk het artikelMensen met diabetes hebben soms te lage bloedglucosewaarden. Die te lage bloedglucosewaarde heet een hypo. Tijdens dit webinar vertelt Professor dr. Bastiaan de Galan, internist in het Maastricht UMC+, over hypo’s.
Vraag hier de terugkijklink aanArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2023