Wat doet diabetestechnologie met hypo's, hypers en schommelingen?
Ontdek wat een sensor of pomp doet met je bloedglucose. Helpen ze tegen hoge en lage glucosewaarden? Wat kunnen deze apparaten wel en niet?
Bekijk het artikelBij diabetes type 1 krijg je te maken met hypers. Dit zijn hoge bloedglucosewaarden. Heb je vaak hoge bloedsuikers? Dan kan dit gevaarlijk zijn. Hoe voorkom je hypers?
In het kort:
Een hoge bloedglucosewaarde heet een hyperglykemie. Dit korten we af met het woord hyper. Bij een hyper zit er te veel glucose in je bloed. Dit gebeurt regelmatig bij mensen met diabetes type 1. Alles wat je eet of doet, heeft invloed op je glucosewaarden. Het is erg lastig je bloedglucose altijd stabiel te houden. Toch is het belangrijk om hypers zoveel mogelijk te voorkomen. Heb je vaak hypers? Dan heb je meer kans op andere aandoeningen bij diabetes. Dit noemen we ook wel complicaties.
Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831768378%3Fshare%3Dcopy&signature=af4a56e996fe3bacdf4c15618bd35846258aff2adb42708b980703f9eacd7e70
Door een hyper voel je je vaak niet lekker. Het is erg belangrijk om een hoge bloedglucose te herkennen. Dan kun je zorgen dat je bloedglucose weer daalt. De kenmerken zijn voor iedereen anders. Je herkent een hyper bijvoorbeeld aan:
Een hyper kan veel oorzaken hebben. Bijvoorbeeld:
Is je glucosewaarde te hoog? Dan is het belangrijk om de oorzaak te vinden. Zo kan je de hyper oplossen.
Een hoge bloedglucose los je vaak op met insuline. Water drinken en bewegen kan ook helpen. Overleg met je zorgverlener wat voor jou de beste oplossing is. Moet je overgeven bij een hoge glucosewaarde? Waarschuw dan altijd een arts. Dit kan betekenen dat je ketoacidose hebt. Dat is gevaarlijk.
Ontdek wat een sensor of pomp doet met je bloedglucose. Helpen ze tegen hoge en lage glucosewaarden? Wat kunnen deze apparaten wel en niet?
Bekijk het artikelWat is een hyper? Welke factoren kunnen zorgen voor een hyper? Welke effecten heeft een hyper op het lichaam? Dit en meer komt aan bod in het webinar hypers met prof. dr. Henk Bilo.
Vraag hier de terugkijklink aanArtikel met medewerking van:
Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.
Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2023