mijn hypo’s

23 mei 2023 0 waarderingen 2 reacties

nou, meteen maar bij mijn grootste angst beginnen, de hypo’s!

vanaf het begin dat ik begon met spuiten is er bij mij ingepompt (geen insuline hoor ;o))) dat ik uit moest kijken voor de hypo’s! doordat ik geen alvleesklier meer heb is mijn glucagonfunctie er niet meer (glucagon zorgt ervoor dat bij hypo’s de glycogeen (opgeslagen suikers) weer omgezet word in suiker)

hypo’s bij type 3c kunnen daardoor heftiger zijn en langer duren dan bij type 1 en 2 werd mij verteld.

het valt wel mee! tuurlijk moet je bedacht zijn op maar……… mijn ervaring is dat er 2 typen hypo’s zijn althans de oorzaak kan 2ledig zijn.

1; teveel spuiten of te weinig eten voor wat je spuit of bij inspanning

2; als insuline (snelwerkend) er niet meer is en dan doorzakken naar hypo doordat langzaamwerkende insuline actief is. in de nacht bijvoorbeeld.

de 1ste is dus het heftigst en voor mij moeilijker te couperen.

bij de 2de merkte ik soms pas ‘s morgens na het wakker worden dat ik de libre app op de telefoon weggeswiped had en daardoor dus ook de alarmering niet meer werkte. ik had dus de hele nacht een lage bloedsuiker van zo’n 3 mmol, mooi rode rechte (nou ja, bijna recht) lijn. op de cortisol?en adrenaline? toch stabiel gebleven?

ik weet t niet, antwoorden zijn lastig te krijgen mede (denk ik) doordat heel de diabeteswereld ingesteld is op type 1 en 2, de meest voorkomende alhoewel ik ook lees dat er steeds meer bewijs komt dat veel type 2, niet goed gediagnosticeerd, rondlopen die eigenlijk type 3 zijn.

ik heb dus maar het handboek diabetes mellitus gekocht. geschreven door dr cj tack, dr m diamant en dr ejp de koning. kijken of dat me wat wijzer maakt.

en de angst voor hypo’s……… die is er nog steeds waardoor ik ga overcompenseren in de correcties. bij kruidig eten is mijn maag een b’tje opstandig en heeft dan een vertraagde maaglediging waardoor ik dus sneller (want wel insuline gespoten) richting hypo duikel. ik vind het dan moeilijk om niets te gaan nuttigen.

ik ben niet iemand van de rechte lijn, ook niet in mijn verhalen, hakketakkerig dus! lang leve de chaos :o)

2 reacties

Avatar van BertR
27 mei 2023 om 11:29

Hoi Smallie,

Als ik jouw verhaal lees, dan zou je verwachten dat je al een Medtronic model 740 of 780 insulinepomp zou hebben met een closed-loop regeling!

Je schrijft dat je "de hele nacht een lage bloedsuiker van zo'n 3 mmol" hebt gehad.

Zou goed kunnen, maar houd er rekening mee dat sensoren stoppen met het afgeven van een meetwaarde beneden een zekere grens. Mogelijk is dat voor de Libre 3.0 mmol/l.

Als de hypo lang duurt dan zie je inderdaad een keurige rechte lijn, die echter ook kan betekenen dat je véél lager zit of hebt gezeten.

Zelf gebruik ik nu een Dexcom G7 sensor. Die stopt bij 2.0 mmol/l. Enkele weken geleden raakte ik in coma door een (stomme) inschattigsfout bij het vervangen van de sensor. Resultaat een keurig recht lijntje van iets meer dan een uur en de ambulance voor de deur omdat ook bij mij de glucagonhormonen spaarzaam zijn zo niet geheel foetsie.

Avatar van smallie
31 mei 2023 om 22:46

hoi bert, dat van die ondergrens is nieuw voor me. zal er eens in duiken, ik heb die ene nacht heerlijk geslapen, geen zweetaanval of andere hypo klachten in ieder geval waar ik van wakker had kunnen worden.

die pomp die je noemt wordt alleen bij mensen met type 1 geplaatst. zal wel met de glucagon te maken hebben vermoed ik. ik weet ook niet of ik wel een pomp wil, ik ben nogal rissig en blijf vaak ergens aan vasthaken.

mijn waarden zijn goed hoor, voor mij dan. ik zit op een gemiddelde tri van 80% en een hba1c van nu 7. laatste dagen even teveel uit eten en drinken geweest ;o(

Avatar van smalliesmallie

Heeft zelf diabetes

Diabetes type 3C (na alvleesklierontsteking/-verwijdering)

Blogt sinds mei 2023

Diabetes type 3c

10 volgers

13 blogberichten

Volgende blogpost

Terug naar blog