Diabetes type 1

Wat is het dead in bed-syndroom?

Heel soms overlijdt iemand met diabetes type 1 plotseling in de slaap. Dit noemen we het dead in bed-syndroom. Het overlijden is dan erg onverwacht.

In het kort:

  • Het dead in bed-syndroom is de plotselinge dood van iemand met diabetes type 1 in de slaap. 
  • Het is erg zeldzaam. 
  • Waarschijnlijk overlijden mensen bij het dead in bed-syndroom door een ernstige hypo. 
  • Mensen die overlijden aan het dead in bed-syndroom zijn vaak jonger dan 50 jaar en verder gezond. 

Onverwachte dood tijdens de slaap 

Bij het dead in bed-syndroom overlijdt iemand met diabetes type 1 onverwacht in de slaap. Dit merkt iemand niet. Bij het dead in bed-syndroom heeft iemand geen pijn. Het is niet duidelijk waardoor iemand overlijdt. Waarschijnlijk komt dit door een ernstige hypo 's nachts. Als je bloedsuiker erg laag is, kun je een hartstilstand krijgen. Maar dit komt bijna nooit voor. Het dead in bed-syndroom is erg zeldzaam. 

Wie overlijdt aan het dead in bed-syndroom? 

Er is weinig bekend over het dead in bed-syndroom. We weten alleen dat het bijna nooit gebeurt. Wel komt het vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Mensen met wisselende bloedsuikers en mensen die vaker ernstige hypo's hebben, overlijden ook vaker aan het dead in bed-syndroom. Net als mensen die hypo's slecht voelen. Mensen die overlijden aan het dead in bed-syndroom zijn vaak jonger dan 50 jaar. En meestal hebben ze geen andere problemen met hun gezondheid. 

Is het dead in bed-syndroom te voorkomen? 

We weten weinig van het opeens overlijden van mensen met diabetes. Het is dus ook niet bekend hoe je het dead in bed-syndroom voorkomt. Het helpt waarschijnlijk als je weinig ernstige hypo's hebt. En het is belangrijk om altijd je bloedglucose te meten voor je gaat slapen. Dan weet je zeker dat je met een veilige waarde in bed ligt. Een glucosesensor met alarmen kan helpen om hypo's te voorkomen. 

Angst voor het dead in bed-syndroom 

Het idee dat je 's nachts opeens kan overlijden, is eng. Je kan dit zelf spannend vinden. Maar ook mensen om je heen kunnen zich grote zorgen maken. Het is goed om te weten dat maar heel weinig mensen met diabetes opeens overlijden. Het dead in bed-syndroom is erg zeldzaam. Maak je je zorgen of zit je met vragen? Praat er gerust over met je zorgverlener. 

Wat doet diabetestechnologie met hypo's, hypers en schommelingen?

Ontdek wat een sensor of pomp doet met je bloedglucose. Helpen ze tegen hoge en lage glucosewaarden? Wat kunnen deze apparaten wel en niet?

Bekijk het artikel

Gesprekskaart Goed op weg met Diatech

Wil je meer weten over glucosesensoren en insulinepompen? Er is nu een online kaart met 9 onderwerpen over technologie. Je ziet er vragen en antwoorden. Deze kaart is ook handig voor een gesprek met je zorgverlener.

Bekijk het artikel

Artikel met medewerking van:

  • dr. Peter van Dijk - internist-endocrinoloog, UMC Groningen

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2023

Lees meer over Bloedglucosewaarden bij diabetes type 1

Volgend artikel