Wat is diabetes

Wat is glucagon?

Glucagon is een hormoon. Dit stofje wordt gemaakt door cellen in de alvleesklier, net als insuline. Maar glucagon doet iets anders. Hoe werkt glucagon?

In het kort:

  • Glucagon is een hormoon, een stofje in het lichaam. Het regelt je bloedsuiker samen met insuline. 
  • Cellen in je alvleesklier maken glucagon. 
  • Glucagon zorgt dat je bloedglucose stijgt als deze te laag is. 
  • Heb je diabetes? Dan maakt je lichaam soms nog steeds glucagon, net als bij mensen zonder diabetes.

Het hormoon glucagon

Glucagon is een hormoon in je lichaam. Hormonen zijn stofjes die je lichaam zelf maakt. Glucagon is een erg belangrijk stofje. Het regelt je bloedsuiker, samen met insuline. Je bloedsuiker is de hoeveelheid glucose in je bloed. In je alvleesklier zitten speciale cellen die glucagon maken. Deze heten alfacellen. Die alfacellen zitten bij elkaar in groepjes, samen met de cellen die insuline maken (=bètacellen). De groepjes cellen noemen we de eilandjes van Langerhans.

Bekijk de video op https://api.diabetes.nl/oembed?url=https%3A%2F%2Fvimeo.com%2F831768895%3Fshare%3Dcopy&signature=b6de4e11cb5b33dc0b1482fe3eba40bf6b45152d0426ef9a157c702dc5554bfa

Wat doet glucagon in het lichaam?

Insuline zorgt dat de glucose uit het bloed in de cellen terechtkomt. Maar soms zit er niet genoeg glucose in je bloed. Dan heb je glucagon nodig. Waarom? Je lichaam bewaart een voorraad glucose in je lever. Glucagon zorgt dat deze glucose uit de lever kan komen. Die glucose komt in je bloed en hierdoor stijgt je bloedglucose weer.

Glucagon bij diabetes

Heb je diabetes? Dan maken de cellen in de alvleesklier geen insuline meer. Of de insuline werkt niet goed genoeg. Maar je lichaam maakt wel glucagon. Deze cellen gaan niet stuk bij diabetes. Glucagon doet dus precies hetzelfde als bij mensen zonder diabetes. Dat is erg belangrijk. Met diabetes heb je vaker lage bloedglucosewaarden. Je lichaam probeert dit zelf op te lossen met glucagon. Zo blijven je lichaam en je hersenen goed werken. Met diabetes type 1 kan je lichaam na een tijdje wel minder glucagon gaan maken.

Glucagon geven bij hypo's

Je kunt ook een erg lage bloedglucose of ernstige hypo hebben. Dit gebeurt soms bij diabetes type 1. Er zit dan niet genoeg glucagon in je lichaam. Bij een ernstige hypo kun je bewusteloos raken. Dan krijg je glucagon als behandeling. Bijvoorbeeld met een injectie of een neusspray.

De alvleesklier (pancreas) is een orgaan in de buurt van de maag. De alvleesklier maakt onder andere insuline aan.

Artikel met medewerking van:

  • dr. Arianne van Bon - internist-endocrinoloog, Rijnstate Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 13 maart 2023